potres, melbourne Svet24.si

FOTO in VIDEO: Avstralijo prizadel potres ...

dominik branimir bilobrk Svet24.si

Je pogrešani 24-letnik poskušal preplavati ...

amaro erbus 1 Svet24.si

Skupaj sta odraščala, prijateljstvo pa kronala z...

pozar simic pl Reporter.si

Ali bo šef Fursa Ivan Simič pregledal sumljive ...

marjan dikaucic bobo2 Necenzurirano

Minister bi gradil hišo, a ne bi plačal ...

olivia-colman Odkrito.si

S solznimi očmi je igralka razkrila žalostno ...

ronaldo Ekipa24.si

PREVARALA RONALDA! Sodišče jo je poslalo v ZAPOR!

Razstava najbolj kontroverznega umetnika današnjega časa
| M.M.

Razstava najbolj kontroverznega umetnika današnjega časa

Eden največjih in vsekakor najbolj kontroverznih umetnikov današnjega časa, Damien Hirst, se bo predstavil s svojo razstavo “Nova religija” v Novem Sadu.

Hirst je najbolje plačan živi umetnik. Svoje umetnine prodaja za nekoliko 10 milijonov funtov in je edini živi avtor, ki je celotne razstave prodal takoj po otvoritvi. Veliko medijsko pozornost je dosegel z razstavo prepariranih živali (morskih psov, krav in zeber) v velikanskih bazenih, polnih formalina.

Razstava “Nova religija” je sestavljena kot kompaktna celota s 44 grafikami in štirimi skulpturami, ki funkcionirajo kot ciklus fresk – od “Stvaritve sveta” do “Poslednje sodbe”. Ta intrigantna dela obkrožajo oltarsko ikono s križem, ki je poln tablet v obliki dragulja, ima otroško lobanjo in srce, zavito v bodečo žico, ter tableto, ki je izklesana v marmorju. Ti elementi ustvarjajo svojevrstno kapelo posvečeno želji, da se smrt drži pod kontrolo, želji, ki v istem trenutku ne more pomagati v soočanju s smrtjo. Kolikšna je njegova obsedenost z zdravili in s farmacevtsko industrijo (za katero misli,da v moderni družbi igra vlogo, ki so jo v religiji nekoč igrali svetniki) se vidi v interieru nove “posh” restavracije Pharmacy, ki ga je zasnoval prav Hirst. Restavracija je navdih dobila v lekarni, prepolna je polic, na katerih so zdravila in medicinski pripomočki.
''Nova religija'' je nastala kot rezultat sodelovanja Damiena Hirsta in znanega galerista Paula Stolperja leta 2005. Premijerno je predstavljena v Londonu v galeriji Paul Stolper, zatem v cerkvi All Hallows in v muzeju Victoria & Аlbert. Medtem, ko je za nekatere Hirst najboljše v sodobni britanski umetnosti, ga imajo drugi za sramoto le-te. Mnogi sumijo v avtentičnost njegovih del, saj večino del ni naredil sam, temveč so jih dokončali njegovi sodelavci, mladi umetniki. Hirst trdi, da je pomembna ideja in ne izvedba. Je čudna kombinacija podjetnika in umetnika, saj se je v času svoje kariere enako ukvarjal z ustanavljanjem svoje kolekcije moderne umetnosti, gradnjo galerijskega prostora in s podporo drugim avtorjem.

Videti njegova umetniška dela je velik privilegij, glede na to, da je eden najvplivnejših živečih avtorjev.