Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To, kar vam manjka, je meditacija!

1. 4. 2018; 04.00
Avtor: Tina Osterman/Bodi zdrava
Meditacija
Globoka sprostitev zdravi tesnobo in zaskrbljenost

Transcendentalna meditacija je zdravilna, prijetna in nenaporna mentalna tehnika, s katero naši pozornosti omogočimo, da naravno in samodejno izkusi tišje, abstraktnejše globine zavesti.



Umirimo misli, odpravimo skrbi, nemir, tesnobo in bolezni.
Med transcendentalno meditacijo (v nadaljevanju TM) se pojavi izkušnja globoke umirjenosti, ki je, kot kažejo številne raziskave, bistveno globlja kot pri kateri koli drugi obliki meditacije. Pri TM v primerjavi s preostalimi meditacijami najhitreje razvijemo stanje popolne notranje umirjenosti oziroma stanje čiste zavesti. Že po prvem dnevu srečanja s tehniko pa se stanje notranjega miru in ravnovesja začne izražati tudi v našem vsakdanjem življenju. Postanemo bolj notranje zadovoljni, učinkovitejši in jasnejših misli, izboljša se naše počutje in pozitivnejši smo v odnosu z drugimi ljudmi. Razvijejo se ustvarjalnost, spomin in sposobnost načrtovanja, izboljša se osebnost in poveča se odpornost proti stresu. S TM se okrepi naš imunski sistem, imamo več volje in energije, razni prehladi in bolezenska stanja se občutno zmanjšajo. Pozitivna lastnost TM je, da vpliva na usklajeno možgansko in posledično celično delovanje, z njo pa naše življenje postane lažje, lepše in strpnejše.

Življenje brez stresa


Ko umirimo svoje misli, se umirijo naša čustva in telo, umiri se naše dihanje. S TM v nekaj minutah občutimo, da smo v stanju globokega, prijetnega budnega počitka. Pri tej metodi svojih misli ne umirimo pod prisilo, z disciplino, osredotočenjem, vizualizacijo, naporom ali opazovanjem. Misli ne umirimo s stresnim pristopom, ko poskušamo 'misliti na nič'. TM je metoda, kjer prehod v drugo, višje stanje poteka spontano in lahkotno, proces te vodi v druge planjave, z njo pa se potopimo v umirjene, svetle in prijetne globine zavesti. Stanje brez napetosti je močna zdravilna terapija, ki vodi v duševno ravnovesje in zdravje. TM nas vodi v stanje prave moči, idej in ustvarjalnosti. Po končani meditaciji se namreč počutimo sveži, spočiti in budni, pripravljeni na nove izzive. Številni opažajo, da z manj dela naredijo več, lažje živijo v trenutku in bolj učinkovito zaznavajo življenje, stresne razmere jih ne vržejo iz tira. Če se naučimo pravilno umiriti svoje misli, nam lahko to zelo spremeni celotno življenje.

Počitek kot pri spanju


Že na več kot dvesto inštitutih in univerzah po svetu so opravili številne raziskave o učinkih TM in bili navdušeni. Študije so pokazale, da TM povzroči posebno stanje, ki ga znanstveniki imenujejo 'stanje spokojne pozornosti'. Gre za stanje izredno globokega telesnega in duševnega počitka, in sicer mnogo globljega kot v najglobljem spancu. Transcendentalna meditacija pa se ločuje od globokega spanca, saj pri njej ostanemo budni z jasno ohranjeno zavestjo, in to kljub zelo globoki sprostitvi. Raziskave kažejo, da se že pri prvi meditaciji v čelnem režnju možganske skorje pojavijo visoko urejeni (90–100 %) valovi alfa-1 s frekvenco približno 8 Hz. Te edinstvene spremembe v delovanju možganov ustrezajo izkušnji umirjene in urejene zavesti. V tem stanju je dihanje bolj plitko, zniža se krvni pritisk, medtem ko se poveča občutljivost kože. S tehniko TM delujemo preventivno na bolezen že v njeni najzgodnejši fazi, in sicer v fazi stresa. V globokem počitku, ki ga dosežemo med izvajanjem tehnike, se namreč sproščajo tudi globoko zakoreninjeni stresi, ki v običajnem nočnem spancu ostanejo nedotaknjeni in so pogosto skrivni izvor bolezni in slabega počutja.

prejšnji članek
Karin Komljanec se požvižga na leta
Svet slavnih
Karin Komljanec se požvižga na leta
naslednji članek
To bo stopilo vašo maščobo!
Moda&Lepota
To bo stopilo vašo maščobo!