Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Si znate izboriti mesto in plačo?

1. 4. 2018; 02.00
Avtor: K. Š./Bodi zdrava
denarnica
Če veste, da za svoje opravljeno delo dobite premalo denarja, in ste – predvsem – premalo cenjeni, potem je morda čas, da zamenjate delovno mesto. Še prej pa si poskusite izboriti tisto, kar si zaslužite.

Ali veste, da delate dobro?
Veste, da že nekaj časa delate dobro, da so projekti z vašo pomočjo solidno uspeli in da vas delo osrečuje? Potem ste lahko za zgled drugim in se vam zato res ni treba skrivati. Opozorite nase in povejte na glas, kaj si želite.

Kakšna je prava pot?
Ste bili za svoje delo že večkrat pohvaljeni in je obrodilo dobre rezultate? Ste z delom veliko prispevali k podjetju in v skupno blagajno? Potem je skrajni čas, da si izborite mesto v službi, ki si ga zaslužite. Če menite, da je zdaj razporeditev nesorazmerna, potem morate nekaj spremeniti. In kako se tega lotiti?

Vprašajte se, česa si želite


Če želite na delovnem mestu ostati, le z boljšo plačo, potem nadaljujte pogovore v tej smeri. Če pa spadate med tiste, ki vas delo ne motivira več in vam predstavlja zgolj rutino, je morda čas, da naredite korak naprej.

Bi želeli manj stresno okolje?
Če ste na delovnem mestu podvrženi stresu tako zaradi preobremenitve kot zaradi rutinskega ponavljajočega se dela, zaradi katerega ste že popolnoma telesno izčrpani in psihično otopeli, je čas, da razmislite o novi službi. Zavedati se morate, da je stres najpogostejši vzrok za vse bolezni. Zato rešite sebe in svoje telo, dokler še ni prepozno!

Čas za nove izkušnje
Nenapisano pravilo je, da bi morali vsakih sedem ali deset let zamenjati službo ali delovno mesto oziroma položaj na hierarhični lestvici v podjetju. Eno in isto delo več let ali celo desetletij zapored ni ključ za napredovanje in s tem posledično tudi do večjega zaslužka. Če torej v zdajšnji službi ne vidite nikakršne priložnosti za napredovanje, je čas za premik naprej.

Je težava v plačilu?


Če ste prepričani, da je delovno okolje, v katerem ste, pravo za vas, potem morda potrebujete samo kakovosten pogovor z nadrejenim o vaši plači oziroma stimulaciji.

Pred pogovorom naredite naslednje:
Raziščite, kakšne plače imajo drugi zaposleni na vašem področju in na enakem položaju. Povprašate lahko v kakem drugem podjetju, lahko si ogledate kakšno kolektivno pogodbo. Nato primerjajte izkušnje in naloge, ki jih opravljate v službi, s plačo na vašem računu. Če ste prepričani, da si zaslužite več, je čas za akcijo. Ponudite svoje razloge, zakaj bi si večjo plačo zaslužili, poudarite vse svoje dosežke in izkušnje. Pri tem ne bodite skromni, temveč povejte, koliko si zaslužite.

Ne govorite o višini zneska
Na razgovoru za višjo plačo nikoli ne poudarjajte svojih življenjskih stroškov, otrok ali drugih življenjskih potrebščin. Plačo si morate zaslužiti na podlagi konkretnih nalog in argumentov. Argument, da imate zdaj otroka in kredit za stanovanje, pri delodajalcu pač ni dovolj močan. Namesto da poudarjate osebne razloge, se torej raje vprašajte, ali ste za boljšo plačo že dovolj zreli.

Pogajajte se


Ne poudarjajte lastnega mnenja, da si po vašem zaslužite več. Namesto tega raje opozorite na svoje uspešno končane projekte in preostalo dobro opravljeno delo. Naj vaš nadrejeni ve, da ste sposobni in da brez vas trenutno ne more. Potem bo sam prišel na dan z višjo plačo. Vi morate samo oceniti, ali je njegova ponudba zadovoljiva.

Ne privolite takoj v višji znesek
Čeprav vam na začetku ne bodo ponudili tako zelo povišane plače, kot bi si želeli, bodite pripravljeni na kompromise. Zato dovolite, da o plači prvi spregovori delodajalec. Toda pozor: prva omenjena številka je zagotovo tudi najnižja, ki jo ima vaš delodajalec v mislih. Od tu greste lahko samo še navzgor.

Pomemben je način komunikacije
Pri pogajanjih o plači nastopite argumentirano. O višji plači ne govorite kot o nečem, kar morate imeti, ampak o nečem, kar si zaslužite za dobro opravljeno delo. Če ste v podjetju že zaposleni in želite povišico, jo izrazite v odstotkih. Obstaja namreč tudi verjetnost, da vaš šef niti ne ve natančno, koliko trenutno zaslužite. Pa tudi deset odstotkov se sliši manj kot sto evrov, kajne?

Tudi majhen znesek na dolgi rok pomeni veliko


Če si izborite za petdeset evrov višjo plačo, boste v enem letu prejeli 600 evrov več, v desetih letih pa kar 6000 evrov več. Če boste vsake tri leta deležni desetodstotne povišice, pa ta razlika naraste na 6918 evrov, saj se z vsako povišico razlika še poveča. Zato pred samim pogajanjem preračunajte, za kakšen znesek ali odstotek se boste pogajali.

prejšnji članek
To bo stopilo vašo maščobo!
Moda&Lepota
To bo stopilo vašo maščobo!
naslednji članek
Slab zadah ni vedno posledica slabe ustne higiene
Moda&Lepota
Slab zadah ni vedno posledica slabe ustne higiene