900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Test: Ali ste depresivni?

25. 3. 2018; 12.00
Avtor: Marijana Mandić/Maja
ženska žalost jedilnica hrana rjavolaska

foto: Profimedia

Depresija ni podaljšano slabo razpoloženje, temveč resna bolezen, povezana s številnimi glavnimi vzroki smrti.

Zato se nikar ne tolažite, da lahko »melanholijo«, ki kar traja in traja, premagate sami in da vam malce »otopelosti« ne more škoditi. Poiščite pomoč!

Rešite test in ugotovite, ali morda potrebujete zdravniško pomoč za rešitev iz krempljev depresije. Osredotočite se na svoja čustva in misli samo v minulem tednu. Odgovorite preprosto z DA ali NE.
1. Ste na splošno nezadovoljni s svojim življenjem?
2. Ste opustili veliko svojih dejavnosti in interesov?
3. Čutite, da je vaše življenje prazno?
4. Se pogosto dolgočasite?
5. Ste večino časa slabe volje?
6. Se bojite, da se vam bo zgodilo nekaj slabega?
7. Ste večino časa žalostni?
8. Se pogosto čutite nemočne?
9. Raje ostajate doma, kot da bi šli ven in počeli nove stvari?
10. Menite, da imate več težav s spominom kot večina drugih?
11. Mislite, da ni lepo živeti v sedanjem času?
12. Menite, da ste taki, kot ste zdaj, precej nepomembni?
13. Se čutite povsem brez energije?
14. Menite, da je vaša situacija brezupna?
15. Mislite, da gre večini ljudi bolje kot vam?

Preštejte število pozitivnih odgovorov.

Od 0 do 4: Pomirite se. Odlično vam gre in ni vam treba skrbeti glede depresije. Toda da boste prepričani, opravite ta kviz vsakih šest mesecev.
Od 5 do 8: Morda imate nekaj blage depresije. Zdaj je čas, da se pogovorite s prijateljem, duhovnim svetovalcem ali terapevtom, da poskrbite, da ne bi postalo slabše, in spoznate korake, ki jih morate storiti, da stanje izboljšate.
Od 9 do 11: Imate zmerno depresijo. Morate se dogovoriti z zdravnikom za popoln telesni pregled. Nujno povejte zdravniku, kakšen rezultat ste dosegli na tem testu. Morda boste potrebovali terapijo ali zdravila ali oboje.
Od 12 do 15: Grozi vam huda depresija. Takoj pokličite svojega zdravnika in povejte, da je nujno. Če vam diagnozo potrdijo, boste verjetno potrebovali zdravila in terapijo. Vendar se boste počutili bolje že po mesecu ali dveh.

Kako lahko sami obvladujete depresijo?

Čeprav gre za bolezen, ki terja zdravila, nič drugače kakor gnojna angina, ki jo sami lahko prebolite le s hudimi posledicami, lahko veliko naredite sami. Preprečite, da bi vas depresija prizadela, in kar najbolj zmanjšate njen vpliv, če se to vendarle zgodi.

Povežite se z ljudmi v soseski

Življenje v družabnih soseščinah, polnih sprehajališč, restavracij in trgovin, varuje pred depresijo bolj, kot bi si lahko mislili. Oddaljena koča sredi gozda je primerna le za zelo močne, samosvoje osebnosti, ki pravzaprav iščejo mir. V naseljih, kjer ne manjka prijaznih sosedov, pa vas pred depresijo varuje občutek povezanosti.

Lotite se joge

Posnetki možganov ljudi, ki se ukvarjajo z jogo, kažejo skoraj za 30 odstotkov višjo raven pomembne z razpoloženjem povezane kemične snovi takoj po enourni vadbi joge.

Vpišite se v delavnico za uspešen zakon

Kaže, da je zakon odlično zdravilo proti depresiji. Velika petletna študija je pokazala, da so se depresivni ljudje, ki so se poročili, na testu depresivnosti odrezali veliko bolje od tistih, ki so ostali samski. In še ena velika zanimivost - izboljšanje se je zgodilo ne glede na to, kako srečni so bili ljudje v zakonu ali koliko so se prepirali s partnerji.

Imejte v hladilniku lonček lanenih semen

Lanena semena vsebujejo veliko maščobnih kislin omega-3, ki znatno zmanjša tveganje za depresijo. Uživajte pa manj rastlinskega olja oziroma maščobnih kislin omega-6, ki so na primer v margarini, krofih, čipsu, skoraj v vsej predelani hrani. Poleg tega je zelo pomembno, da jemljete dodatke vitamina B, ki zmanjša vnetja v možganih, povezana z depresijo.

Dotaknite se svojih najdražjih

Predvsem za ženske velja, da čim bolj ljubljene se počutimo, tem manj verjetno bomo postale depresivne. Ljubezen lahko občutite tudi tako, da si vzamete čas za prijateljice, da krepite svoj odnos z otroki, da partnerju vsak dan rečete »Ljubim te«, da prižgete sveče in vzamete masažno olje.

Opravite popoln zdravniški pregled

Vaša depresija morda sploh ni povezana s čustvi, temveč z nečim telesnim. Ugotovili so znatno zatrditev arterij ali aterosklerozo v možganih tistih, ki so bili depresivni. Če vaš zdravnik to odkrije zgodaj, lahko z zdravili in s spremembo življenjskega sloga veliko izboljšate.

Sprehajajte se po soncu, zlasti pozimi

Za preprečevanje sezonske emocionalne motnje potrebujete vsakodnevni odmerek sončne svetlobe. Ta oblika depresije je namreč povezana s pomanjkanjem ultravijolične svetlobe. Če je vreme res preslabo za hojo, berite časopis pod svetilko polnega spektra svetlobe, ki jo lahko kupite v večini velikih trgovin.

Javite se za prostovoljca v zavetišču za živali

Deležni boste veliko koristi, altruistične koristi vračanja, družbene koristi stikov z drugimi, telesne koristi gibanja, kot je sprehajanje psov in čiščenje kletk, in če se boste igrali s psi ali mačkami, bo njihovo veselje pravo cepivo proti depresiji.

Zmešajte si skodelico pomake z avokadom

Avokado, ki ga na primer ukašite v gvakamole, vsebuje veliko zdravih, mononenasičenih maščob in je pomemben vir folata. Finska študija je ugotovila, da so imeli ljudje z najvišjo količino folata v prehrani najnižje tveganje za depresijo. Drugi dobri viri folatov so še obogatena žita za zajtrk, fižol, listnata zelenjava. Poskusite denimo vmešati avokado v špinačno solato in ji dodajte sončnična semena.

prejšnji članek
To jim bo pomagalo pri odkrivanju sveta!
Zdravje
To jim bo pomagalo pri odkrivanju sveta!
naslednji članek
Zvezdnik serije Gorske sanje: Ljubezenski prizori so zahtevni!
Svet slavnih
Zvezdnik serije Gorske sanje: Ljubezenski prizori so zahtevni!