reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Resnična zgodba: Ko se služba konča s spolnim nadlegovanjem

19. 8. 2018; 03.00
Avtor: K.M.
spolno nadlegovanje 2

Fotografija je simbolna. foto: Profimedia

''Prijava spolnega nadlegovanja je bila najtežja stvar, ki sem jo naredila v življenju!''

''Pri 21-ih sem prejela najboljše novice v mojem profesionalnem življenju. Ponudili so mi položaj v upravi hotela, delovno mesto, za katerega sem se šolala. Bila sem navdušena. Bila sem že poročena in se ob tem trudila zaključiti svoje šolanje, zato mi je dodatni denar pomenil veliko. Zavedala sem se, da takšne ponudbe niso pogoste in predvidevala sem, da bo to zame velik izziv. Nikoli pa si nisem predstavljala, da bom postala žrtev spolnega nadlegovanja,'' svojo zgodbo pričenja Maja, ki se je na začetku kariere morala soočiti z izkušnjo, ki je ne bi smel doživeti nihče. 

Majin nov vodstveni položaj jo je soočil z nadrejenimi, s katerimi poprej, kljub temu, da je bila še vedno zaposlena v istem podjetju, ni veliko sodelovala. Dobila je več odgovornosti in je bila seveda ob temu tudi bolj obremenjena. Kljub temu so bile stvari videti odlično, a se je vse skupaj spremenilo ... Dva moška v podjetju sta na njo pričela usmerjati različne oblike spolnega nadlegovanja. Enega je  videvala na dnevni bazi, drugi pa je delal v drugem mestu, a jih je v hotelu obiskal nekajkrat na mesec. Na začetku je bilo vse skupaj nadležno, a neškodljivo. Med sabo sta si izmenjavala komentarje o Maji, a ju je ignorirala. Namesto, da bi se vse skupaj umirilo, pa se je zgolj stopnjevalo. ''Želela sta mi masirati ramena, česar sem se otresala. Pričela sta komentirati moj videz in me žaliti, moj zakon pa sta ignorirala.''

Fotografija je simbolna. foto: Profimedia

Od mene sta želela usluge, ki si jih ne izmenjujejo niti prijatelji. Vse skupaj pa je prišlo do te mere, da se v službi ni več počutila varno. Delala je v poslu, ki poteka 24 ur na dan, zato se je večkrat domov vračala tudi ponoči, ob tem pa se je vedno ozirala čez ramena in se prestrašila še vsakega najmanjšega hrupa. Počasi je imela vsega skupaj dovolj, zato se je odločila, da bo oba prijavila nadzornim. ''Prijava spolnega nadlegovanja je bila najtežja stvar, ki sem jo naredila v življenju!'' Strah jo je bilo, da bo službo izgubila ona in da si nove ne bo mogla najti. 

Kmalu po prijavi, ki so jo tudi uradno posneli, so na pričanje povabili še nekatere druge sodelavce. Nato enega izmed moških, ki jo je nadlegoval, ni več videla v podjetju, slišala pa je, da to ni bila prva prijava. Drugega, tistega, ki je bil tudi pri samem nadlegovanju bolj mil, pa so premestili v drugo enoto in z Majo ni imel več nikakršnega stika. 

Njena zgodba govori o tem, da vsako početje sodelavcev, ob katerem se ne počutite prijetno, ni primerno za službeno okolje. Zato je potrebno ne glede na pomisleke pravočasno reagirati. 

prejšnji članek
Kako nevarna so slovenska naravna kopališča?
Zdravje
Kako nevarna so slovenska naravna kopališča?
naslednji članek
Tega ne smete vprašati mladih mamic
Zdravje
Tega ne smete vprašati mladih mamic