Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Izvirni načini za izboljšanje počutja

10. 10. 2022; 04.00
Avtor: Tina Osterman/Bodi zdrava
ženska, nasmeh

Srečna ženska foto: Dreamstime

Ali ste vedeli, da si lahko že z manjšimi triki v trenutku izboljšate vsesplošno počutje in videz?

Telovadba in zdravo prehranjevanje nam zagotovo pomagata do boljšega počutja, obstaja pa še veliko načinov in prikupnih dejavnosti, s katerimi lahko uskladite um in telo ter si popestrite življenje.

Bodite radovedni in se učite

Učite se novih veščin in znanj, saj nam učenje novih spretnosti daje občutek samozavesti, uspeha in zadovoljstva. Raziskave kažejo, da nenehno učenje bistveno pripomore k boljšemu duševnemu počutju, prav tako pa lažje od življenja dobimo tisto, kar si želimo. Učenje blagodejno vpliva na našo samozavest in samozaupanje, pomaga nam pri povezovanju z ljudmi in pri izpolnjevanju našega življenjskega namena. Ljudje, ki se nenehno učijo novih znanj, so bolj optimistični, zadovoljni, prav tako pa se lažje borijo z negativnimi posledicami stresa. Učenje novih znanj pogosto vključuje vsakodnevno komunikacijo z drugimi ljudmi, kar gradi tudi naše družbene odnose. Med drugim se lahko na glasbilo, obiščete galerijo ali muzej, prevzamete novo dejavnost na delovnem mestu, se začnete spet ukvarjati s starim konjičkom ipd.

Pomagajte drugim

Dobronamernost in pomoč drugim pripomoreta k boljšemu duševnemu počutju. Pri tem štejejo že tako imenovana manjša dejanja, kot so nasmeh, zahvala ali prijazna beseda sogovorniku. Večja dejanja pomoči drugim, kot so na primer dejavnosti v dobrodelnih društvih, nam prav tako razširijo krog poznanstev z ljudmi, lažje tudi izpolnjujemo svoje življenjsko poslanstvo. Pomoč drugim nam pomaga pri bolj srečnem in zadovoljnem življenju! Pogosto namreč mislimo, da se sreča skriva v stvareh, ki jih imamo, kot so dohodek, hiša, avto ali služba. Raziskave pa kažejo, da imata naše vsakodnevno delo in način razmišljanja najmočnejši vpliv na naše splošno počutje in našo srečo. Ljudje, ki so bolj prijazni, sočutni in pomagajo drugim, imajo navadno tudi bolj pozitivno oblikovan um in način delovanja. Sodelovanje z ljudmi prinaša bogate nagrade za naš um in tudi srečo. S sodelovanjem in pri delu z drugimi gradimo in oblikujemo nove povezave in poti.

Bodite čuječi

Bodite prisotni v tem trenutku in se hkrati zavedajte svojih misli in čustev ter sveta okoli vas. Čuječnost pomeni, da se zavedamo, vsak trenutek znova, kaj se dogaja znotraj in zunaj nas. V vsakdanjem življenju lahko namreč zelo hitro prenehamo svet opazovati s svežimi očmi, s tem pa izgubljamo tudi stik s svojim telesom, nezavedno začenjamo živeti v svojih mislih, ne da bi se zavedali svojih čustev, delovanj in vedenj. Pomemben del čuječnosti je torej uporaba čutov, kot na primer poslušanje pesmi, vonjanje rož, okušanje hrane ipd. Drugi del čuječnosti pa obsega zavedanje svojih misli in občutkov. Četudi se vse to skupaj zdi kot izredno majhna dejanja, imajo ta izrecno moč pri prekinitvi samodejnega pilotskega življenja in nam dajejo nove poglede in znanja o življenju. Čuječnost lahko zelo pozitivno spremeni naš način čutenja o svetu in izboljša naš pristop k novim izzivom.

prejšnji članek
Risov odhod najbolj razžalostil Karolino
Resničnostni šovi
Risov odhod najbolj razžalostil Karolino
naslednji članek
Jasmin Stavros v živo napovedal koncert, ki ga ne gre zamuditi
Svet slavnih
Jasmin Stavros v živo napovedal koncert, ki ga ne gre zamuditi