GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 razlogov, zakaj bi vsak vsaj enkrat v življenju morali potovati sami

26. 3. 2017; 02.00
Avtor: Katja Štingl/Bodi zdrava
Potovanje, backpacking

foto: Profimedia

Vsak človek bi se vsaj enkrat v življenju na potovanje moral odpraviti sam.

Potovati v družbi je sicer zabavno, bolj varno, dostikrat tudi ceneje, a potovati sam je izkušnja, ki odpira popolnoma nove razsežnosti. Preverite, zakaj ste sami sebi včasih lahko najboljši sopotnik.

1. Ni se treba prilagajati


Priznajte, najti potovalnega prijatelja ni lahko. Še najboljši prijatelj ali partner se lahko na potovanju spremeni v najhujšega sovražnika. Sploh če imata različna zanimanja. Če potujete sami, odgovarjate le sebi. Določate si urnik, ko ste lačni, zavijete v najbližjo restavracijo, če se radi izgubljate po muzejih, lahko v njih preživite ure. Sami ste gospodar svojega časa, ki ga prilagajte le svojemu trenutnemu razpoloženju in potrebam.

2. Bolj ste odprti za spoznavanje novih ljudi
Ko potuješ sam, se hitreje sprostiš med neznanci. Že zaradi tega, ker je včasih koga treba vprašati za pot ali prositi za nasvet. Ljudje smo vendarle družabna bitja in solistična potovanja so idealna za navezovanje novih stikov. Odprite srce in se otresite raznih predsodkov in zadržkov v slogu, kaj si bo kdo mislil o vas. Navsezadnje smo vsi samo ljudje, zato na potovanju pozabite na sramežljivost.

3. Spoznali boste samega sebe


Biti sam, a ne osamljen, in dejansko uživati v lastni družbi ni vedno preprosto. A potovanje vas bo prisililo, da boste samemu sebi bolj prisluhnili in zaupali lastni intuiciji. Misli bodo postale glasnejše, saj ob vas ne bo nikogar, ki bi mu jih tisti trenutek zaupali, razen kakšnega neznanca na vlaku, kar je včasih še lažje. Trenutki tišine, še posebno v kakšnem skritem kotičku narave, ki bo čakal le vas, bodo postali neprecenljivo darilo, da se zazrete vase in razmislite, kdo ste in kam greste. Našli boste novega prijatelja – sebe.

4. Poveča se samozavest
Ni lepšega občutka, kot ko ugotovite, da lahko brez mobilne aplikacije in pametnih naprav najdete pot do hotela (tudi z njimi ni slabo, a raje poskusite brez) ali obvladate na videz neobvladljiv sistem podzemne železnice. Ugotovite tudi, da vaše znanje tujih jezikov le ni tako slabo, kot ste sprva mislili. Postanete bolj samostojni, kar je več kot zadosten razlog, da hodite po svetu ponosno in z dvignjeno glavo. Priznajte si, potovati sam od vas vendarle zahteva malce poguma.

5. Bolj cenite svoje bližnje


Šele ko boste daleč stran od ljudi, ki so vam blizu, pa naj bo to družina, partner ali prijatelji, boste spoznali, koliko vam v resnici pomenijo. Na potovanju vas bo dostikrat kaj spomnilo na določeno osebo, s katero bi si želeli deliti trenutek, in ko se boste s potovanja vrnili polni zgodb, jih boste z veseljem s to osebo tudi delili. Kakor koli že, naj se sliši še tako izpeto, vendarle drži: povsod je lepo, a doma je najlepše. Dom pa je, kjer je naše srce.

prejšnji članek
Domača zdravila za vročinske oblive
Zdravje
Domača zdravila za vročinske oblive
naslednji članek
FOTO: Emma Watson pooseblja slog filma Lepotica in zver
Moda&Lepota
FOTO: Emma Watson pooseblja slog filma Lepotica in zver