Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 korakov, kako hitreje preboleti ločitev

29. 4. 2022; 04.00
Avtor: Katja Štingl/Bodi zdrava
ločitev

foto: Profimedia

Odločitev je padla. Vaša partnerska zveza je prišla do točke, ko je bolje, da vsak nadaljuje svojo pot. A kako? Izvolite nekaj prijaznih nasvetov ...

Ne glede na to, s čigave strani je prišla pobuda o razhodu in koliko časa je trajala zveza, obdobje po ločitvi ni preprosto. Vaše življenje se nenadoma razbije na koščke, zjutraj se zbudite sami v postelji, ob vas je prazen prostor, sprašujete se, ali boste še kdaj našli partnerja, kako dolgo boste sami, kako bodo prenesli otroci, če jih seveda imate. Vsaka sprememba v življenju je lahko izhodišče, da se za trenutek ustavite, si prisluhnete, pogledate globoko vase in se vprašate, kdo sploh ste in kaj si želite. Da boste lažje prebrodili začetno fazo in poskrbeli za dvig razpoloženja, pa vam bo morda koristilo nekaj napotkov.

1. Pustite si začutiti žalost

Po prvem šoku v srcu čutite globoko žalost in bolečino, saj gre za čustvo izgube. Ne samo osebe, tudi vas kot osebe. Nenadoma se v glavi pojavi vprašanje: kdo sploh sem? In odgovor ne pride čez noč. Tako kot čez noč ne mine žalost – trenutna, zaradi ločitve ali zakoreninjena, ki ste jo v sebi tlačili že mesece ali celo leta in ji niste pustili na plan. Zdaj bo prišla. Ker mora priti. Treba jo je spustiti, čutiti, izjokati … samo ne zadržujte je. Kajti le tako boste naredili prostor novim čustvom, ki prihajajo, čeprav se vam v tem trenutku to zdi skoraj nemogoče. Takšne stvari pač potrebujejo svoj čas, zato nikar ne prehitevajte in brez slabe vesti kakšen dan preležite na kavču z robčkom v roki. Sprejmite svojo šibkost, saj vas bo nekega dne naredila močnejše. In verjemite, da bo ta dan prišel prej, kot bi si mislili.

2. Odpustite

Sebi in partnerju. Da, zdaj najverjetneje že nekdanjemu, čeprav se vam še vedno zdi, da bo vsak čas stopil skozi vrata. Za razhod nikar ne krivite sebe, ne sprašujte se, kje ste ga polomili in kaj bi lahko storili drugače. Položaj je zdaj takšen, kot je, in pogrevanje zgodovine ga ne bo popravilo, kvečjemu se boste počutili še slabše. Najbrž je na začetku težko, a sčasoma boste ugotovili, da kuhanje zamere do partnerja prav tako ne bo pomagalo, da bi vam bilo bolje. Sprostite negativna čustva, spoprimite se z danim trenutkom in ne dovolite, da se vaše življenje ustavi.

3. Napravite čistko

Vaše življenje je po razvezi potrebno temeljite inventure. V tem času boste spoznali, kdo so vaši pravi prijatelji, nekaj ljudi, sploh vajinih skupnih prijateljev, se bo zagotovo postavilo na eno ali drugo stran, a s tem ni nič narobe. Pustite jim, da odidejo, kajti obtoževanje je zadnje, kar trenutno potrebujete. Preuredite stanovanje, naj zapiha svež veter povsod. Tudi v vaši garderobi. Znebite se oblačil, ki jih niste nosili že leta, pojdite po nakupih in si privoščite zapeljivo spodnje perilo. Prva misel ob tem je seveda: »Zakaj le, saj ga nihče ne bo videl.« Zase, da si povrnete samospoštovanje, kajti konec razmerja dostikrat s seboj prinaša tudi občutek manjvrednosti.

4. Imejte se radi

Ločitev naj ne bo razlog, da se začnete zanemarjati. Kvečjemu nasprotno. Naučite se imeti radi, kajti tega namesto vas ne bo storil nihče. Poskrbite za svoje duhovno in telesno zdravje. Sami sebi bodite svoj otrok in poskrbite zanj, kot da je najbolj nebogljen na svetu. Ker to potrebujete. Skuhajte si zdravo kosilo, pojdite na svež zrak, meditirajte, predvajajte si najljubšo glasbo, privoščite si masažo, berite, pojdite v gledališče … Najdite si kakšen nov konjiček ali pa obudite starega. Postanite sami sebi najboljši partner, kajti le tako boste v svoje življenje pritegnili novo osebo. S tem, da boste najprej imeli radi sebe.

5. Kdaj spet na zmenek?

Odgovor poznate le vi, kajti pravi čas bo, ko boste tako začutili. Nekateri potrebujejo mesece, drugi leta. Vzemite si čas in ne prehitevajte ter ne skočite v novo zvezo samo zato, ker ne znate biti sami. Tako se kaj hitro lahko ponovi stara zgodba. Spoznavajte nove ljudi, a nikar ne planite na prvega moškega, ki vam je pripravljen ponuditi ramo, samo zato, ker morda ne boste dobili boljšega. Cenite se in verjemite, da si zaslužite najboljše. In to bo tudi prišlo. Po navadi takrat, ko boste najmanj pričakovali. Najhuje, kar lahko storite, je, da se smilite sami sebi in okoli sebe postavite zid ter čakate na princa na belem konju, ki ga bo podrl. Žal se to ne bo zgodilo. Princ bo prišel, ko ga boste pripravljeni sprejeti, v kakšni obliki, pa naj vas preseneti. Morda bo to nekdo, na katerega ne bi nikoli niti pomislili. Bodite pozorni na dogajanje okoli sebe, nadenite si nasmeh in pogumno v novo življenje.

prejšnji članek
Tega o Tilu Čehu zagotovo niste vedeli
Svet slavnih
Tega o Tilu Čehu zagotovo niste vedeli
naslednji članek
Sevanje sonca prehaja tudi skozi steklo
Zdravje
Sevanje sonca prehaja tudi skozi steklo