Dario Varga – Srečko Debevec Dobra karma

Pacient Debevc iz Naše male klinike je igralca ...

Jelena Karleuša, Duško Tošić Svet24.si

Karleuša naslovila govorice o aferi. Soprogova ...

tone-krkovic-pl1 Reporter.si

Brigadirju Tonetu Krkoviču sodila nečakinja ...

tovarna-rog, evikcija, varnostniki, izgred, 19.1 Svet24.si

FOTO in VIDEO: Ščiti, palice in plinski ...

20201019-01032119 Necenzurirano

Uradno: država kupila neustrezne hitre teste

Melania Trump in Jill Biden Odkrito.si

Melania ogorčila javnost. Nespoštljiva in ...

ženim-sina Njena.si

Ugodno oddam sina: Po estetskem posegu jeza in ...

Kako preživeti s trmasto osebo?
| Jana Oblak

Kako preživeti s trmasto osebo?

Dreamstime

Vsak med nami pozna koga, ki slovi po svoji trmi. Trmasti ljudje so moteči, povzročajo stres in vas lahko spravljajo ob pamet.

Drugačen odnos

Glejte na svoj odnos s trmasto osebo kot na priložnost, da boste postali boljši. Saj veste, spremenite lahko samo sebe, drugih nikoli. Tu je torej vaša priložnost - spremenite pogled na to osebo, in za oba bo lažje.

Čas za premor

Uprite se želji, da bi imeli takoj pripravljen odgovor. Nadzorovanje svojih impulzov je značajska lastnost, ki vam bo pomagala marsikdaj v življenju. Ne zavzemajte takoj obrambne drže, ampak zapustite prostor, ko vas trmasta oseba spravlja ob živce. Pojdite na primer v kopalnico, kjer lahko rahlo zakričite, se nadihate ter se s svežo močjo in trezno glavo soočite z »nasprotnikom«.

Igrajte ustni šah

Strateško načrtujte komunikacijo s trmasto osebo. Prava poteza skupaj s pravimi besedami vas lahko pripelje do pozitivnega rezultata namesto do prepira. Izogibajte se besedam, kot so: »Ne, nimaš prav.« Svoj protiargument predstavite spoštljivo in dostojanstveno, brez žaljenja.

Pripravite ga do poslušanja

Sedite in ne govorite z njim, dokler je v drugem prostoru. Ko se vrne, se soočite z njim na štiri oči in poskušajte pogovor voditi kot v službi. Poslušajte glas in ton svojega glasu in mu iz srca, a vljudno povejte, kaj vas moti in kako bosta skušala to popraviti. Trmast človek vas velikokrat ne bo zmogel ali hotel slišati, zato mu drugačno mnenje od njegovega servirajte v majhnih odmerkih, saj jih bo tako lažje sprejel in »prebavil«.

Pravi čas

Počakajte na pravi čas, da boste povedali, kar mislite. Če gre za moškega, naj bo najprej sit; če govorite z žensko, pred pogovorom preverite njeno razpoloženje. Če je v stresu in slabovoljna, počakajte s pogovorom. Pravi čas je ključ za uspeh pogovora.

Postavite se v njegovo kožo

Poskušajte biti sočutni, kar je včasih težko z osebo, ki vas pritiska ob zid, a skušajte razumeti, kako stvari vidi on. Ne poskušajte ga prehitro prepričati o nasprotnem, saj je vztrajnost lepa čednost. Trma je bližnji sorodnik vztrajnosti, to pa je tisto, kar potrebujemo za uspeh. Zato je med trmastimi ljudmi veliko pametnih, dobrih v poslu in odličnih pri odločanju.

Vzemite stvari v svoje roke

Ne zataknite se za njegove besede in vztrajanje pri stvareh, ki se vam zdijo nepomembne. Poglejte skozi to, vzemite na znanje in po svoje uredite situacijo. Poskušajte razumeti njegov pogled na stvar in mu obzirno ponudite svoje stališče. Prosite, naj ga skuša razumeti tudi on.

Globoko dihajte

Ukvarjanje s trmasto osebo je lahko izčrpavajoče in je videti, kot bi hodili po jajcih. Vsak korak, ki ga naredimo, je lahko napačen in vse, kar rečemo, je lahko razumljeno narobe. Zato zajemite sapo in dobro razmislite, preden se s to osebo spustite v poglobljeno debato.

Uživajte v tem, kar ste postali

Ko boste obvladali zgoraj opisane veščine, boste postali kralj ali kraljica pogovora. Lotevali se ga boste mirneje, pametneje in postali boste močnejši sogovornik, kot ste bili prej. Ko boste večkrat poskusili drugače, kot ste bili vajeni doslej, vam bo prešlo v navado. Zavedajte se, da so bili mnogi pomembni ljudje v zgodovini trmasti, na primer Steve Jobs in Bill Gates. Trma jim je pomagala premagati izzive. S trmastimi ljudmi ni lahko, a trma je dobro orožje za uspeh, prav tako kot odločenost in vztrajnost. Ko se boste z njimi nehali boriti, ampak boste znali iti naokoli, boste ugotovili, da ste jim lahko hvaležni za to, da ste vi postali boljša oseba.

Preberite tudi: Pogost izpuščaj v poletnih mesecih. Kliknite tukaj!