GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Imate pogosto prekrižane roke? To je pravi razlog …

11. 1. 2022; 04.00
Avtor: V. M.
Dekle

Prekrižane roke lahko izražajo tudi strah in živčnost. foto: profimedia

Nekako velja splošno prepričanje, da ljudje s prekrižanimi rokami na prsih neverbalno sporočajo željo po ohranitvi distance. Pa to ni edini razlog, veste?

Da ne bomo prehitro sodili ljudi ali si ustvarili povsem napačen vtis, je morda dobro, da na govorico telesa, ki se dotika prekrižanih rok, pogledamo širše. Ko boste bili torej naslednjič v bližini nekoga, ki roke uporniško prižema k prsim, nikar ne podajajte prehitrih zaključkov, razlogov je namreč precej več, kot bi si mislili …

Ustvarjanje udobja

Ljudje se v javnosti (predavanja, sestanki, predstave …) pogosto namestijo v položaj, pri katerem prekrižajo roke in ob tem pravzaprav objamejo samega sebe. Njihov namen je, da bi se počutili čimbolj udobno.

Zmanjševanje stresa

V stresnih situacijah ljudje pogosto prekrižajo roke, saj jih dotik, objem pomirja. Z dlanjo lahko tudi nezavedno drsijo prek druge roke, jo božajo ali masirajo, s čimer pomirjajo silovita čustva, s katerimi se soočajo.

Skrivanje nelagodja

Ženske, ki se v moški družbi počutijo nelagodno, roke pogosto prekrižajo na prsih. Z rokami namreč zaščitijo pogled na prsi, počutijo se manj izpostavljene in ranljive. Tudi sicer lahko ljudje zavzamejo omenjeni položaj, ko se v družbi počutijo neprijetno.

V stresnih situacijah ljudje pogosto prekrižajo roke, saj jih dotik, objem pomirja. foto: profimedia

Strah

Če ima oseba prekrižane roke, ob tem pa se s prsti pogosto dotika vratu, lahko to nakazuje na živčnost in/ali strah. Z nervoznim premikanjem rok oseba sprošča psihološko napetost s katero se sooča.

Občutek moči in samozavesti

Zagotovo ste že opazili, kako nekateri moški s svojo držo zavzamejo prostor. Stojijo pokončno, z razširjenimi nogami, roke jim mogočno počivajo na prsih. Na ta način namreč izražajo moč, počutijo se samozavestno.

Drugo …

Našteli smo kar nekaj razlogov, ki jih lahko sporoča omenjena govorica telesa, seveda pa je lahko odgovor povsem preprost. Lahko da osebo preprosto zebe ali pa da drži to, kar smo najprej pomislili – želijo se izolirati in ohraniti distanco.

Izraz samozavesti in moči. foto: profimedia

prejšnji članek
Josh Duhamel zaročen
Svet slavnih
Josh Duhamel zaročen
naslednji članek
Ambrož že konec decembra potrdil konec razmerja z Nino
Resničnostni šovi
Ambrož že konec decembra potrdil konec razmerja z Nino
#nasazenazenska
nasazenazenska