robert golob bobo6 Svet24.si

Robert Golob: "Začnimo delovati za skupnost, ...

london, ljudje Svet24.si

Prvi v Evropi ukinjajo covidno potrdilo, maske ne ...

koronavirus, danska Svet24.si

Pri omikronu je tveganje za hospitalizacijo za 36 ...

tonin novak pl Reporter.si

Razkrivamo: skrivni posvet NSi, na katerem so ...

635640890416521334_damjan_zugelj Necenzurirano

Izbrancu SDS bi dali v roke največjo bazo ...

Tanja Žagar Odkrito.si

Tanja Žagar - Rada vidi, da ji je udobno

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Imate pogosto prekrižane roke? To je pravi razlog …
| V. M.

Imate pogosto prekrižane roke? To je pravi razlog …

Prekrižane roke lahko izražajo tudi strah in živčnost., profimedia

Nekako velja splošno prepričanje, da ljudje s prekrižanimi rokami na prsih neverbalno sporočajo željo po ohranitvi distance. Pa to ni edini razlog, veste?

Da ne bomo prehitro sodili ljudi ali si ustvarili povsem napačen vtis, je morda dobro, da na govorico telesa, ki se dotika prekrižanih rok, pogledamo širše. Ko boste bili torej naslednjič v bližini nekoga, ki roke uporniško prižema k prsim, nikar ne podajajte prehitrih zaključkov, razlogov je namreč precej več, kot bi si mislili …

Ustvarjanje udobja

Ljudje se v javnosti (predavanja, sestanki, predstave …) pogosto namestijo v položaj, pri katerem prekrižajo roke in ob tem pravzaprav objamejo samega sebe. Njihov namen je, da bi se počutili čimbolj udobno.

Zmanjševanje stresa

V stresnih situacijah ljudje pogosto prekrižajo roke, saj jih dotik, objem pomirja. Z dlanjo lahko tudi nezavedno drsijo prek druge roke, jo božajo ali masirajo, s čimer pomirjajo silovita čustva, s katerimi se soočajo.

Skrivanje nelagodja

Ženske, ki se v moški družbi počutijo nelagodno, roke pogosto prekrižajo na prsih. Z rokami namreč zaščitijo pogled na prsi, počutijo se manj izpostavljene in ranljive. Tudi sicer lahko ljudje zavzamejo omenjeni položaj, ko se v družbi počutijo neprijetno.

Foto: profimedia - V stresnih situacijah ljudje pogosto prekrižajo roke, saj jih dotik, objem pomirja.

Strah

Če ima oseba prekrižane roke, ob tem pa se s prsti pogosto dotika vratu, lahko to nakazuje na živčnost in/ali strah. Z nervoznim premikanjem rok oseba sprošča psihološko napetost s katero se sooča.

Občutek moči in samozavesti

Zagotovo ste že opazili, kako nekateri moški s svojo držo zavzamejo prostor. Stojijo pokončno, z razširjenimi nogami, roke jim mogočno počivajo na prsih. Na ta način namreč izražajo moč, počutijo se samozavestno.

Drugo …

Našteli smo kar nekaj razlogov, ki jih lahko sporoča omenjena govorica telesa, seveda pa je lahko odgovor povsem preprost. Lahko da osebo preprosto zebe ali pa da drži to, kar smo najprej pomislili – želijo se izolirati in ohraniti distanco.

Foto: profimedia - Izraz samozavesti in moči.