Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Oblika nosečniškega trebuha: fantek ali punčka?

15. 10. 2018; 03.00
Avtor: V. M.
nosecnica

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Tudi vi verjamete, da oblika trebuha razkriva, kakšnega spola je nerojeni otročiček?

Gre za najstarejši in najbolj razširjen nosečniški mit, ki se je po ljudskem izročilu ohranil vse do danes. Beseda seveda teče o obliki trebuščka, ki naj bi razkrivala ali pod maminim srcem raste deček ali deklica. Navkljub informacijam, ki so danes na voljo, omenjeni mit še vedno velja za priljubljeno vodilo napovedovanja otrokovega spola. Pa o tem ne modrujejo le starejši, tudi nemalo mlajših žensk rado pouči nosečnice, kaj bodo rodile.

Mit o spolu in obliki trebuščka navaja, da naj bi nosečnice, ki nosijo otročička v spodnjem delu trebuha, ki  po obliki spominja na košarkaško žogo, rodile fantka, medtem ko naj bi nosečnice, ki nosijo otročička v zgornjem predelu trebuha, ki spominja na lubenico, rodile deklico.

Mit navaja, da naj bi nosečnice, ki nosijo otročička v spodnjem predelu trebuha, rodile fantka. foto: Pexels

Strokovna razlaga

Samo na podlagi oblike trebuha ne moremo podati smernic o otrokovem spolu. Slednje lahko izveste le na ultrazvočnem pregledu, po 11. tednu nosečnosti, pa tudi v tem primeru se lahko pripeti, da zaradi plodovega položaja spol ni dobro viden in da vas pri porodu preseneti deček namesto deklice ali obratno.

Zakaj pa se v resnici pojavljata omenjeni dve obliki nosečniškega trebuščka? Razlaga je povsem preprosta, vse je namreč odvisno od plodovega položaja v trebuhu. V kolikor je otrok s hrbtom vzporeden z maminim hrbtom, je nosečniški trebušček po obliki manjši, v kolikor pa otrok leži v vodoravnem položaju z mamino hrbtenico, pa je nosečniški trebuh spuščen nižje, po obliki pa je nekoliko večji.

foto: Pexels

prejšnji članek
Marko Vuksanović: Če ne bi imeli publike, bi vadili v garaži
Svet slavnih
Marko Vuksanović: Če ne bi imeli publike, bi vadili v garaži
naslednji članek
Pohitite po svojo vstopnico, da ne ostanete brez!
Svet slavnih
Pohitite po svojo vstopnico, da ne ostanete brez!