Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Lončnica, ki prinaša denar in bogastvo

17. 1. 2024; 02.00
Avtor: V. M.
Crassula

Poznamo 300 različnih vrst tolstolistnic. foto: Profimedia

Japonsko drevo denarja ali tolstolistnica je lončnica, ki ji pripisujejo precej čudežne lastnosti.

Tolstolistnice so nezahtevne rastline, ki se ponašajo z raznolikimi oblikami, poznamo namreč kar 300 različnih vrst. Crassula ovata oz. okroglolistna tolstolistnica pa je tista lončnica, ki velja za najbolj razširjeno in poznano vrsto. V svojem naravnem okolju, torej v Južni Afriki, zraste v do dva metra visok grm ali drevo.

Pri nas crassula velja za priljubljeno lončnico, ki ne zahteva pretirane pozornosti in nege. Kot se za sukulento ali sočnico spodobi, lahko nanjo tudi nekoliko pozabite, saj ne potrebuje pogostega zalivanja. V toplejših mesecih jo lahko postavimo na prosto, toplota ji namreč godi, le ob hudi pripeki jo je potrebno umakniti iz žgočega sonca. Robovi listov se ob takšnih sončnih dnevih obarvajo rdeče, s cvetovi pa nas razveseli v hladnejših obdobjih, torej pozimi. A ne pod vsakimi pogoji! Čim manj svetlobe, nizke temperature in izjemno malo zalivanja - to je recept za cvetočo crassulo.

Poleti se robovi listov obarvajo rdeče, cveti pa v zimskih mesecih. foto: Profimedia

Zakaj drevo denarja?

Ne, na rastlini seveda ne raste denar. A če vam je blizu starodavna kitajska veščina urejanja prostorov, potem ima nemara tolstolistnica v vaših očeh posebno vrednost. Po feng shuiju naj bi namreč drevo denarja prinašalo pozitivno energijo, blaginjo, finančno varnost in bogastvo.

Tolsotilstnica simbolično zajema in predstavlja vse elemente, od vode, ognja in lesa do zemlje ter kovine. Elemente v prostoru uravnoteži in jih postavi v pravilno harmonijo.

Pogoj za blaginjo je kakopak zdrava in lepo oskrbovana rastlina, pomembno pa je tudi to, da jo v stanovanju postavimo v levi kot. V kolikor ji boste namenili dom v podjetju, jo postavite čim bližje blagajni ali sefu.

prejšnji članek
Prevzemite nadzor nad čustvi
Zdravje
Prevzemite nadzor nad čustvi
naslednji članek
Kako pravilno skuhati špagete carbonara?
Kulinarika
Kako pravilno skuhati špagete carbonara?