Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako premagati strah?

20. 4. 2023; 03.00
Avtor: J.O. /Maja
strah, anksioznost,osebna sitska, tesnoba

foto: Profimedia

Ker je strah velikokrat nerazumen, ga je težko premagati. Če vam to kljub trudu ne bo uspelo, poiščite strokovno pomoč. Tu je nekaj korakov, ki jih lahko naredite pred tem.

Prepoznajte ga
Normalno je, da nas je česa strah. Strah nas je, ko neko stvar počnemo prvič ali ko se odpravimo v novo službo. Lahko nas je strah letenja ali ognja ter še mnogo drugih stvari. A če začne ta strah vplivati na kakovost našega življenja, se lahko sprevrže v tesnobo ali psihozo. Zato se vprašajte, kako strah vpliva na vaše vsakdanje življenje. Če se zavedate, da nima veliko osnov v realnosti, da se izogibate nekaterih ljudi in situacij, in če to počutje traja več kot šest mesecev, potem je stanje resno.

Simptomi strahu


Strahovi se velikokrat kažejo kot fobije, ki se lahko dotikajo situacij, živali, dogodkov … To pogosto občutimo tako, da se nam pospeši srčni utrip, težko dihamo, vrti se nam, znojimo se, zajame nas panika in želja po pobegu, počutimo se, kot da bomo omedleli ali umrli.

Soočite se z njim
Običajno svoj strah ignoriramo ali ga zanikamo, toda prej ali slej se moramo z njim soočiti. Tako naredimo prvi korak k pridobivanju nadzora nad situacijo. Poimenujte svoj strah in bodite pri tem konkretni. Zanj se ne obsojajte, saj nanj niste mogli vplivati. Nato razmislite o tem, kaj ga sproža. Lahko je nekaj očitnega, ko na primer vidimo kačo, se je ustrašimo, ali srečamo nekoga iz naše srednje šole in to v nas sproži strah pred odgovornostjo ali nastopi v službi. Več ko boste naredili, da bi strah razumeli, lažje se ga boste otresli.

Vprašajte se, kako vpliva na vas


Ali vaš strah povzroči, da raje ostanete v postelji, namesto da bi šli v službo, ker vas je preveč strah šefa? Se odpoveste prijetnemu potovanju zato, ker si ne upate na letalo? Zdaj si predstavljajte, kako bi se počutili, če tega strahu ne bi bilo. Če vas je na primer strah resne zveze, si sami sebe predstavljajte v srečnem partnerstvu; če vas je strah višine, vizualizirajte sebe na vrhu gore; če se bojite pajkov, si predstavljajte, da ga vidite in da se ob tem dobro počutite.

Odpravite lažna občutja
Veliko naših strahov je povezanih z lažnimi mislimi o katastrofi. Ko vidimo pajka, mislimo, da nas bo pičil in bomo umrli. Ko srečamo psa, se bojimo, da nas bo ugriznil. Zato poskusite vklopiti razum in si reči: »Vem, da so nekateri psi nevarni, a vem tudi, da je večina psov prijaznih, in menim, da je ta, ki ga bom srečala zdaj, gotovo med prijaznimi.«

Postopno soočenje


Zdaj je čas, da se postopoma soočite s strahom oziroma se mu izpostavite. Če se na primer bojite psov, naprej poglejte risbo psa. Glejte jo tako dolgo, dokler se ne boste nehali počutiti nelagodno. Nato poglejte fotografijo psa, kasneje še videoposnetek. To počnite tako dolgo, dokler obstaja neprijeten občutek. Pojdite v park in opazujte pse na vrvici, dokler vaš strah ne bo ponehal. Nato pojdite k prijatelju, ki ima psa, in ga sprva opazujte od daleč. Ko se boste počutili dovolj udobno, se ga dotaknite. Čez nekaj časa pa ostanite z njim nekaj minut in tako bo vaš strah postopoma izzvenel.

Obrnite ga sebi v prid
Nekatere stvari, ki se jih bojimo, nas hkrati fascinirajo in privlačijo. Zato se ljudje lotevajo ekstremnih športov, gledajo grozljivke in plavajo z morskimi psi. Zato lahko svoj strah preusmerite v pozitivno smer in se veselite vznemirjenja, ki ga prinaša. Ko nanj začnete gledati kot na vir energije, ga lahko obrnete v nekaj pozitivnega.

prejšnji članek
Hrana (začasno) blaži stres
Zdravje
Hrana (začasno) blaži stres
naslednji članek
Alkoholni kis koristen tudi na vrtu in pri kosmatincih
Zdravje
Alkoholni kis koristen tudi na vrtu in pri kosmatincih