kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Groza na Glavarjevi cesti v Komendi

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

sonja-plešnar Njena.si

Sonja Plešnar: Ali me ljubiš, ali sovražiš - ...

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Kako premagati strah?
| Jana Oblak/Maja

Kako premagati strah?

Profimedia

Strah je prilagoditvena lastnost, ki nam je pomagala preživeti, saj smo zaradi njega previdnejši ali se znamo zaščititi. Ker je velikokrat nerazumen, ga je težko premagati. Če vam to kljub trudu ne bo uspelo, poiščite strokovno pomoč. Tu je nekaj korakov, ki jih lahko naredite pred tem.

Prepoznajte ga
Normalno je, da nas je česa strah. Strah nas je, ko neko stvar počnemo prvič ali ko se odpravimo v novo službo. Lahko nas je strah letenja ali ognja ter še mnogo drugih stvari. A če začne ta strah vplivati na kakovost našega življenja, se lahko sprevrže v tesnobo ali psihozo. Zato se vprašajte, kako strah vpliva na vaše vsakdanje življenje. Če se zavedate, da nima veliko osnov v realnosti, da se izogibate nekaterih ljudi in situacij, in če to počutje traja več kot šest mesecev, potem je stanje resno.

Simptomi strahu
Strahovi se velikokrat kažejo kot fobije, ki se lahko dotikajo situacij, živali, dogodkov … To pogosto občutimo tako, da se nam pospeši srčni utrip, težko dihamo, vrti se nam, znojimo se, zajame nas panika in želja po pobegu, počutimo se, kot da bomo omedleli ali umrli.

Soočite se z njim
Običajno svoj strah ignoriramo ali ga zanikamo, toda prej ali slej se moramo z njim soočiti. Tako naredimo prvi korak k pridobivanju nadzora nad situacijo. Poimenujte svoj strah in bodite pri tem konkretni. Zanj se ne obsojajte, saj nanj niste mogli vplivati. Nato razmislite o tem, kaj ga sproža. Lahko je nekaj očitnega, ko na primer vidimo kačo, se je ustrašimo, ali srečamo nekoga iz naše srednje šole in to v nas sproži strah pred odgovornostjo ali nastopi v službi. Več ko boste naredili, da bi strah razumeli, lažje se ga boste otresli.

Vprašajte se, kako vpliva na vas
Ali vaš strah povzroči, da raje ostanete v postelji, namesto da bi šli v službo, ker vas je preveč strah šefa? Se odpoveste prijetnemu potovanju zato, ker si ne upate na letalo? Zdaj si predstavljajte, kako bi se počutili, če tega strahu ne bi bilo. Če vas je na primer strah resne zveze, si sami sebe predstavljajte v srečnem partnerstvu; če vas je strah višine, vizualizirajte sebe na vrhu gore; če se bojite pajkov, si predstavljajte, da ga vidite in da se ob tem dobro počutite.

Odpravite lažna občutja
Veliko naših strahov je povezanih z lažnimi mislimi o katastrofi. Ko vidimo pajka, mislimo, da nas bo pičil in bomo umrli. Ko srečamo psa, se bojimo, da nas bo ugriznil. Zato poskusite vklopiti razum in si reči: »Vem, da so nekateri psi nevarni, a vem tudi, da je večina psov prijaznih, in menim, da je ta, ki ga bom srečala zdaj, gotovo med prijaznimi.«

Postopno soočenje
Zdaj je čas, da se postopoma soočite s strahom oziroma se mu izpostavite. Če se na primer bojite psov, naprej poglejte risbo psa. Glejte jo tako dolgo, dokler se ne boste nehali počutiti nelagodno. Nato poglejte fotografijo psa, kasneje še videoposnetek. To počnite tako dolgo, dokler obstaja neprijeten občutek. Pojdite v park in opazujte pse na vrvici, dokler vaš strah ne bo ponehal. Nato pojdite k prijatelju, ki ima psa, in ga sprva opazujte od daleč. Ko se boste počutili dovolj udobno, se ga dotaknite. Čez nekaj časa pa ostanite z njim nekaj minut in tako bo vaš strah postopoma izzvenel.

Obrnite ga sebi v prid
Nekatere stvari, ki se jih bojimo, nas hkrati fascinirajo in privlačijo. Zato se ljudje lotevajo ekstremnih športov, gledajo grozljivke in plavajo z morskimi psi. Zato lahko svoj strah preusmerite v pozitivno smer in se veselite vznemirjenja, ki ga prinaša. Ko nanj začnete gledati kot na vir energije, ga lahko obrnete v nekaj pozitivnega.