ana dolinar 1 Odkrito.si

Joj, kako sta zrasli punci Ane Dolinar!

David Beckham, Elton John Svet24.si

Vsi govorijo o tem: poglejte, kaj je po poljubu z ...

nessie Svet24.si

VIDEO: Nessie obstaja! "Videla" jo je 8-letna ...

911_rotated Svet24.si

FOTO: Njegovim poceni vinjetam je nasedlo 3500 ...

sladoledna lučka Najstnica.si

V boj proti vnetju s sladolednimi lučkami

donald melania trump Njena.si

Donald Trump poskrbel za ogorčenje

harry, meghan markle2 Njena.si

Razkrit resnični razlog Harryjevega joka na ...

Iskrena izpoved stavkajoče vzgojiteljice
| V. M.

Iskrena izpoved stavkajoče vzgojiteljice

Pogled med obraze stavkajočih. Preberite misli in občutke vzgojiteljice, ki razgalja srce in ob enem prosi za razumevanje in podporo.

Potem ko je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture napovedal stavko vzgojiteljev ter učiteljev, je med ljudmi kot običajno završalo. S strani staršev in iz vzgojno izobraževalnih vrst, kjer so posamezniki želeli osvetliti problematiko. Veliko besed je bilo zapisanih zlasti na družabnih omrežjih, čemur se je z odprtim pismom pridružila anonimna vzgojiteljica. Slednja je izlila na papir svoj pogled in ga delila z virtualnim svetom. ''O opravičenosti stavke se je že veliko povedalo, pa še nisem našla tistega, kar bi mi zadoščalo, utemeljilo srž problema. Zato vam povem jaz,'' je pričela vzgojiteljica z izpovedjo, ki jo v nadaljevanju v celoti objavljamo

Odprto pismo slovenske vzgojiteljice

Najprej o sami stavki in težavi s tem kam dati otroke:
Otroci so v prvi vrsti vaši, za njih dobite letno tudi nekaj dni dopusta. Vzemite si ga. Preživite dan z njimi. Med delavniki hitite od službe, do popoldanskih obveznosti, do domačih obveznosti, do nalog, trgovin, uradov ... umirite se, vzemite si dan za otroka. Vaš je. Raste. Čas beži. Mi pa v vrtcu z njim preživimo več časa kot vi. In še otežujete nam delo s tem, da nas ne podpirate. Tako nam jemljete veselje, zagnanost in smisel. Ne bo vam všeč, če bo čez nekaj let vzgojiteljica zatrta, nezadovoljna, nesposobna preživet v tem ponorelem svetu. Nemogoče se je hkrati popolnoma razdajat v službi otrokom,ki niso biološko naši in biti doma popolna mama svojim, ki nas potrebujejo še bolj.

In če za to še nisi poplačan z zadovoljstvom staršev, če za to ne dobiš plače, s katero sploh lahko omogočiš preživetje sebi in družini, potem ne pričakujte vrtca kot je zdaj. Imamo super vrtce, moderne sisteme, zagnane vzgojiteljice, ljubeče in polne idej. Varnost je poskrbljena, lepo se imamo.

Poplačan pa moraš biti tudi finančno, da sploh preživiš, zato naj vam črno na belem povem, koliko plače imam. Torej osnova za pomočnico vzgojitelja je 964,94 bruto. O dodatkih za prevoz in malici ne govorim zato, ker jih porabim za službo. Ta znesek oklestimo še z davki in prispevki in dobimo ven neto 675,45 evrov. To pa za ves trud, prilagodljivost, razdanost in konec koncev tudi pomembnost našega poklica res ni pošteno.

Foto: Profimedia - Anonimna vzgojiteljica je orisala težave s katerimi se soočajo.

Vzgajamo našo prihodnost, mi smo del otrokovega in vašega sveta! Vredni nismo pa nič?

Vzgojiteljice se redno izobražujemo, dopolnjujemo, iščemo poti, ideje, rešitve. Marsikateri otrok potrebuje drugačen pristop. Takrat nas ne vidite. Takrat smo v predavalnicah. V knjižnicah. Popoldan iščemo ideje za dejavnosti, nabiramo materiale, izdelujemo rekvizite za igro, načrtujemo izlete ... tega je ogromno. Vsak dan razmišljamo o tem, kaj bomo jutri počeli. Le pomislite, kako je vam z enim, dvema, tremi otroki doma?

Mi jih imamo v skupinah veliko več. Naj povem koliko. Zadnjič mi je nekdo trdil, da 24 jih pa res nimamo! Ne vem, kako je do tega prišel, ampak, ja, imamo jih. Normativi so za vsako starostno obdobje in se gibljejo od 14 pri dojenčkih, do 24 pri predšolskih.

Zakaj starši vedno rečete: 'Kako je vam tukaj luštno!'?
Naredimo si tako, da nam je luštno. Z ljubeznijo smo tam in, prosim, ne nas zatirat!

Ko je bilo lansko leto svetovno prvenstvo v košarki, vas je veliko vzelo dopuste, pustilo otroke v varstvu pri kdove komu, in ste šli tja. V Turčijo. V podporo našim športnikom. Zelo lepo! Tudi sama jih podpiram.

Zdaj pa, prosim, podprite še nas, ki vas potrebujemo prav tako kot vi nas.