Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako napisati res dobro prošnjo za službo?

3. 3. 2018; 02.00
Avtor: Lara Paukovič, Maja
dreamstime_xxl_98719798

foto: Revija Maja

Ko se prijavljate na delovno mesto, ki si ga res želite, je verjetnost, da niste edini s takšno željo, kar velika.

Sicer ne obstaja čarobna paličica, ki bi vam zagotovila, da boste izbrani prav vi, a najboljši način, na katerega si lahko pomagate, je ta, da svojo prijavo izpopolnite do zadnje podrobnosti. Potem vam preostane le še to, da se na razgovoru pokažete v najboljši luči.

1. Pazite, da bodo vsa imena pravilno črkovana.

Ime kontaktne osebe, ki jo nagovarjate v prošnji, preverite trikrat, prav tako ime podjetja in delovnega mesta, za katero se prijavljate. To je zelo pomembno, saj je lahko že zelo nedolžna napaka v imenu (Manca namesto Manja, Urša namesto Urška) hud spodrsljaj in pri osebi, ki bo brala vašo prijavo, zbudi vtis, da si za pisanje niste vzeli niti pet minut. In bodimo iskreni, človeka, ki se zmoti že pri imenu potencialnega nadrejenega ali zapisu podjetja, za katero bi tako zelo rad delal, si nihče ne želi v svoji ekipi.

2. Pazljivo izberite pisavo.

Ja, tudi to je pomembno. S klasičnimi fonti, kot so Arial, Cambria ali Calibri, ne bi smeli zgrešiti. Times New Roman je ponekod že passé, še vedno pa z njim ne boste zgrešili tako zelo, kot če na podjetje, ki se ukvarja z grafičnim oblikovanjem ali čim podobnim, pošljete prijavo v pisavi Comic Sans MS, ki res učinkuje samo na rojstnodnevnih vabilih v osnovni šoli, pozneje pa nikakor ne več.

3. Ne pretiravajte s končnimi ločili.

»Veselim se vašega odgovora!!!« deluje rahlo živčno, se vam ne zdi?

4. Ne bodite agresivni.

Ko smo že pri pretiravanju: nasploh pazite, da bo prošnja napisana v umirjenem tonu, ki izraža samozavest in zdravo ambicioznost, ne bo pa v potencialnem delodajalcu zbudila vtisa, da od njega dobesedno zahtevate, da vas povabi na razgovor - agresivnega pristopa nihče nima preveč rad.

5. Pazite na profesionalnost.

Tikanje potencialnega delodajalca in uporabljanje smeškov sta v uradni prošnji za službo strogo prepovedana, ne glede na to, kako je komunikacija z emotikoni napredovala v zadnjih letih.

foto: Revija Maja

6. Pritegnite pozornost v prvem odstavku.

Ne začnite prošnje z »Sem Maja in se prijavljam na razpisano delovno mesto pri vašem podjetju,« ker ste lahko prepričani, da se bo 50 odstotkov prošenj začelo natanko tako. Namesto tega se spomnite nečesa izvirnega, kar bo pritegnilo delodajalčevo pozornost. Na primer »Pozdravljeni, pišem vam, ker menim, da sem primeren kandidat za delovno mesto xxx, ki ste ga razpisali. Vas zanima, zakaj?« Tak uvod vam pušča veliko prostora, da se v nadaljevanju predstavite na originalen način.

7. Ne pomilujte se.

V prijavi naj ne bo fraz, kot so »Upam, da boste našli čas zame«, »Vesel/a bom, če se mi oglasite«, »Verjetno je prijav veliko, ampak ...« in jih zamenjajte z: »V čast mi bo, če se vam bom lahko predstavil/a na razgovoru«, »Z velikim veseljem pričakujem vaše vabilo na razgovor« in podobnimi.

8. Omenite osebo, od katere ste dobili kontakt.

Če se na delovno mesto prijavljate po priporočilu neke osebe, jo vsekakor omenite v uvodu. Napišite tudi, kje ste s to osebo delali in zakaj meni, da ste primerni za delo v dotičnem podjetju.

9. Pokažite, da poznate podjetje.

Izpostavite njihove zadnje projekte, ki so vam bili všeč, stvari, ki jih v zvezi z njimi res cenite, morda na kratko opišite celo kakšno svojo idejo, ki bi jo radi razvijali, če postanete del podjetja.

10. Osredotočite se na svoje najboljše lastnosti.

Ne nakladajte in ne pišite svoje celotne življenjske zgodbe, ker je - verjemite - nihče ne bo prebral. Izberite tiste dosežke, ki najbolj padejo v oči in se vsaj malo navezujejo tudi na delo, ki bi ga radi opravljali.

Preberite tudi: Obožujemo Meghan Markle in njen slog! Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
To bi moral imeti vsak otrok
Zdravje
To bi moral imeti vsak otrok
naslednji članek
Svetovno znani didžej načrtuje poroko?
Svet slavnih
Svetovno znani didžej načrtuje poroko?
#obraziavenija
obraziavenija