Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste se že vprašali, kaj sploh je čas?

4. 3. 2018; 12.00
Avtor: snč
cas2

»Tisti, ki se mu zdi življenje mračen seznam najrazličnejših nalog, bo komajda zmogel svoje obveznosti. V odnosu do časa bo neprimerno učinkovitejši tisti, ki zna uživati.« foto: Shutterstock/revija Zarja

Pogosto lahko slišimo, da nekdo nima časa, da zdaj, jutri ali včeraj ni bil pravi čas, in še na stotine verzij na to temo. Ste se že kdaj vprašali, kaj je čas?

Narava našega bivanja v tem svetu je dualna. Razcepljeni smo med duhovno in materialno, med moške in ženske, med dobro in zlo in tako naprej. 


Naš svet je pravzaprav le projekcija dimenzije prostora in dimenzije časa. Obe dimenziji imata zelo podobno naravo, ki nam jo je podrobneje razložil strokovnjak za osebnostni razvoj Edvard Kadič: »Medtem ko prostor podlega predvsem razumevanju skozi prizmo zunanjih čutil, pa čas podlega razumevanju predvsem skozi prizmo naših notranjih čutil. Povedano preprosteje, razumevanju našega uma.«
Prostor in njegove zakonitosti definira fizika. »Napaka, ki jo večina fizikov ves čas ponavlja, ljudje pa v dobri veri zgolj povzemajo, je, da si fizika kot znanost lasti pravico definirati tudi čas, saj ga definira zgolj linearno,« je opozoril Kadič. Struktura časa je smiselno enaka kot struktura prostora. Ravno tako obstajajo »pokrajine«, nekje čas »teče« hitreje, drugje počasneje. »Saj veste, 60 sekund čakanja pred zasedenim straniščem je lahko neskončno dolgih, če nas nekam tišči. Enako število sekund pa je nepredstavljivo kratkih, če se znajdemo v objemu posebej drage osebe,« je razložil Kadič.

VZROK IN POSLEDICA


Človeški um je med drugim tudi dejavnost, ki se upira razumevanju sebe skozi sebe. Vse skupaj postane izmuzljivo, ljudje pa ta naš trud čutimo tudi kot fizični napor. Zaradi omenjenega napora, ki je povezan še z napačnim razumevanjem narave časa, večina ljudi žal izgubi zavedanje, da prav vsaka naša dejavnost predstavlja vzrok nečemu.
»Čas je namreč tudi polje med vzrokom in posledico,« je dejal Kadič in nadaljeval: »Vsako naše dejanje je vzrok za nekaj in bo obrodilo svojo posledico. Pri delu z ljudmi v odnosih, pri prehrani na telesu …, pri čemerkoli.«
Lahko se skrivamo pred samim seboj, lahko se posmehujemo takšnim ugotovitvam, lahko počnemo marsikaj ..., vendar sta tako prostor in čas kot dimenziji tukaj zgolj zato, da nam pomagata rasti in se razvijati.
Če bomo stvari delali z veseljem in sprejemali takšne odločitve, ki sebi in drugim v življenje vnašajo veselje, bomo živeli v veselju.
Če ne ..., pa bo veselja malo manj. Le pozabiti ne smemo, da je tudi to posledica naših odločitev.

prejšnji članek
Aktualov dan žena 2018: Žur leta v Stožicah
Svet slavnih
Aktualov dan žena 2018: Žur leta v Stožicah
naslednji članek
Tanja Ribič in Marko Vozelj odkrito o ljubezni in abrahamu
Svet slavnih
Tanja Ribič in Marko Vozelj odkrito o ljubezni in abrahamu