požar avto hiša
Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni vozili, ogenj zajel tudi hišo

zaprti-menedžerji
Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred njim že moral v zapor

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To bi moral imeti vsak otrok

3. 3. 2018; 03.00
Avtor: RŠ
rubikova-kocka_is

foto: iStock

Za možgansko telovadbo ...

Kognitivni razvoj otroka se začne že ob rojstvu. Kako uspešen bo, pa ni odvisno le od otrokovih genov, ampak tudi od spodbudnega okolja. Vanj spadajo igra in igrače, zato je pomembno, da so kakovostne. Rubikova kocka ni le igrača, temveč uganka, ki pomaga otroku pri kognitivnem razvoju. Njena prednost je tudi ta, da se z njo lahko igrajo tako malčki (čeprav je še ne znajo sestaviti) kot starejši otroci, koristi pa tudi odraslim in celo starostnikom. Predstavljamo vse koristi rubikove kocke.

Kocka za življenje

Oče rubikove kocke, madžarski kipar, arhitekt, notranji oblikovalec, profesor in izumitelj Ernő Rubik, si, ko je leta 1974 izumil znamenito igračo, verjetno ni mislil, da bo njegov izum oziroma uganka postal ena najbolj prodajanih igrač na svetu.
Januarja 1975 je vložil prošnjo za patent magične kocke, kakor jo je takrat poimenoval, in leta 1977 je bil ta potrjen. Istega leta je kocka prišla na police madžarskih trgovin.
Leta 1980 je njegova znamenita kocka prodrla v tujino. Američani so v prvem letu, ko je igrača prišla na trg, pokupili kar pet milijonov kock, v prvih dveh letih pa 100 milijonov. Ker je od potrditve patenta na Madžarskem preteklo že preveč časa, da bi kocko lahko patentirali tudi v tujini, so jo pod imenom rubikova kocka avtorsko zaščitili kot umetniški izdelek.
Rubik je o svoji legendarni stvaritvi nekoč povedal: »Kocka te uči, da ničesar ni mogoče rešiti vnaprej. Razmišljati moraš o veliko bolj zapletenih vzorcih.« In prav v tem je čar rubikove kocke. Igrača, ki bi jo moral imeti vsak otrok, ima namreč ogromno koristi za posameznikov kognitivni razvoj.

Resnično pametna igrača

Originalna rubikova kocka je narejena iz plastike, sestavlja pa jo 26 manjših kock, ki se vrtijo okoli notranjega, nevidnega jedra. Vsaka stran rubikove kocke je obarvana v eno od šestih barv. Če so barve pomešane, kocka ni rešena, temveč jo je treba sestaviti v prvotno stanje. Načinov oziroma metod, kako jo rešiti, je ogromno, pri tem pa vam poleg lastne iznajdljivosti, ustvarjalnosti in sposobnosti reševanja težav lahko pomagajo tudi različna navodila, ki jih najdete v knjigah ali na posnetkih na internetu.

Igranje z rubikovo kocko oziroma sestavljanje ali reševanje te uganke ima številne koristi:


- je odlična telovadba za možgane
- izboljšuje motorične spretnosti
- izboljšuje koncentracijo
- spodbuja otrokovo samostojnost in ustvarjalno reševanje težav
- krepi osredotočenost na nastalo težavo
- spodbuja odločnost
- spodbuja vztrajnost
- spodbuja potrpežljivost
- izboljšuje kratkoročni spomin
- izboljšuje prostorsko zavedanje
- spodbuja analitično razmišljanje
- spodbuja abstraktno razmišljanje
- izboljšuje kognitivne sposobnosti
- pomaga pri razvoju inteligence
- pomaga preprečevati nastanek demence

prejšnji članek
Pet uporabnih nasvetov: alkohol za plesen in pica za zajtrk
Zdravje
Pet uporabnih nasvetov: alkohol za plesen in pica za zajtrk
naslednji članek
Kako napisati res dobro prošnjo za službo?
Zdravje
Kako napisati res dobro prošnjo za službo?
#obraziavenija
obraziavenija