Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali nošenje nogavic med spanjem res vpliva na vaše sanje?

6. 11. 2021; 04.00
Avtor: K.M.
nogavice

foto: Profimedia

Razlogi za 'spanje v nogavicah' imajo tako fizični kot tudi psihični izvor.

Nekateri ljudje preprosto ne morejo zaspati brez tega, da imajo na nogah še vedno nogavice. Le-to pa je povezano z različnimi stvarmi. Nekateri želijo občutek toplote, saj drugače ne morejo zaspati, drugi pa imajo zaradi nogavic bolj sproščen spanec. Zakaj?

V resnici je vse povezano s telesno temperaturo. Le-ta čez noč pada, saj se v telesu ne dogaja nikakršno večje proizvajanje energije. Le-ta je na najnižji točki okoli četrte ure zjutraj, ko smo v večini primerov v najbolj globokem spancu. Ko si segrevate noge, pa se preostali del telesa hitreje ohlaja in tako možganom sporoča, da je čas za spanec. Posledično pa to tudi pomeni, da ljudje, ki nosijo nogavice, tudi hitreje začnejo sanjati in se samih sanj zjutraj tudi večkrat spomnijo.

Seveda pa je ta navada odvisna od vsakega posameznika, oziroma od dejstva, kako visoka je njegova povprečna telesna temperatura. Tako kot lahko na nekoga nošenje nogavic med spanjem vpliva zelo pozitivno, lahko nekomu drugemu hitro postane vroče. Če pa je telesu pretoplo, le-ta pošlje možganom signale, da je čas, da vstanete, čeprav ste spali šele nekaj ur. 

Če vam nošenje nogavic ustreza, morate biti pozorni predvsem na eno stvar. Nikoli ne pojdite v posteljo v umazanih nogavicah, v tisih, ki ste jih nosili čez dan in so že polne mikrobov in bakterij. Če že, je pomembno, da si pred spanjem noge dobro umijete in potem na njih po potrebi obujete čiste nogavice. 

prejšnji članek
Gal Gadot kot zlobna kraljica
Svet slavnih
Gal Gadot kot zlobna kraljica
naslednji članek
Zelena lekarna: Z zeljem nad bolečine
Zdravje
Zelena lekarna: Z zeljem nad bolečine