Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Glavni motiv nasilja moških nad ženskami je popoln nadzor

14. 4. 2018; 12.00
Avtor: Revija Maja
nasilje-suzenjstvo_31.03.14_0

foto: Reuters

Nikar ne molčite!

Ko je ves svet tiho, tudi en glas šteje. Zakaj? Ker je nasilje med štirimi stenami tako težko priznati, saj žrtev spremljajo občutki krivde in sramu. Ker policija, sodstvo, tožilstvo in centri za socialno delo pri nas še zdaleč ne naredijo dovolj, da bi nemočne žrtve nasilja opolnomočili in zaščitili, saj so med nasilneži pogosto psihopati, ki jim institucije in sosedje nasedajo in celo verjamejo, da nasilje povzroča žena. In ker gre za obliko nasilja, v kateri so združena najgloblja človeška čustva, občutek o sebi, občutek moči, posameznikova upanja in strahovi v zvezi z ljubeznijo in intimnostjo ter vrednote. Nemalo žensk vztraja tako dolgo, da postanejo invalidne ali pa jih partnerji umorijo. Pomagajte si same in Bog vam bo pomagal, pravijo tudi mnogi slovenski terapevti, ki so priča zgodbam, ko ženski enostavno nihče ni verjel ali ji pomagal, čeprav so nasilje za zaprtimi vrati slutili vsi.

Ste v kolesju moči in nadzora?


Zagotovo ste, če se prepoznate v eni od spodnjih situacij:
- Nasilen moški se do partnerke vede kot do služkinje, edini odloča o pomembnih vprašanjih, postavlja se v položaj velikega gospodarja doma, prevzema pozicijo tistega, ki določa moške in ženske vloge v odnosu.
- Preprečuje ženski, da bi se zaposlila ali obdržala zaposlitev, postavlja jo v finančno odvisen položaj, daje ji minimalna finančna sredstva, jemlje ji denar in onemogoča dostop do družinskega denarja in premoženja.
- Grozi ji, da ji bo kaj hudega naredil in/ali jo poškodoval, grozi ji, da jo bo zapustil ali naredil samomor, ji odvzel vso finančno podporo, prisili jo k opustitvi prijave, prisili jo k izvajanju ilegalnih dejanj.
- Strahuje jo s pogledi, dejanji in gestami, razbija stvari, uničuje lastnino in trpinči.
- Zaničuje jo, s tem, da ji zbuja nezadovoljstvo z videzom, zmerja jo in žali, prepričuje jo o duševni nestabilnosti, igra mentalne igrice in ji zbuja občutke krivde.
- Nadzoruje vse, kar počne, s kom se druži in s kom govori, kaj bere in kam gre, omejuje ji družabno življenje.
- Racionalizira in minimalizira nasilje, prepričuje jo, da se zloraba ni zgodila, prelaga odgovornost za nasilno vedenje, prelaga krivdo nanjo, češ da je nasilje izzvala.
- Ženski zbuja občutke krivde glede otroka. Prek otrok ji posreduje sporočila, obiske otrok izkorišča za nadlegovanje in ji grozi, da ji bo vzel otroke, ali pa jo zmerja in ponižuje, če zaradi šibkega psihičnega ali fizičnega zdravja ne zmore več skrbeti zanje, kar je skrajna in najhujša oblika nasilja.

prejšnji članek
Negativni vidiki energijskih pijač
Zdravje
Negativni vidiki energijskih pijač
naslednji članek
Kylie Jenner, mar nisi ravnokar rodila?!
Svet slavnih
Kylie Jenner, mar nisi ravnokar rodila?!