kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Znanost potrdila: ljudje, ki preklinjajo, so bolj pametni

15. 5. 2018; 04.00
Avtor: K.M.
preklinjanje

foto: Profimedia

Dejstvo, da preklinjate, niti ni tako zelo slabo. Tako vsaj pravijo znanstveniki.

Človeška inteligenca se kaže na različne načine. Znanstveniki zdaj pravijo, da tudi s tem, ali preklinjate ali ne. In ne, dejstvo, da vas preklinjanje moti in ga ne marate uporabljati v svojem besednjaku, niti ne govori vam v prid. Presenečeni?

Že od malih nog nas učijo, da so kletvice grde besede, ki se jih ne sme uporabljati. S tem pa pride tudi stereotip, da so ljudje, ki preklinjajo, nižje inteligence kot drugi. Psihologinja Kristin Joy pa je v svoji raziskavi ugotovila, da je realnost ravno obratna. Ljudje, ki kletvice uporabljajo, razumejo njihov dejanski ekspresivni pomen, kot tudi razlike med eno ali drugo neprimerno besedo. Vedno uporabljajo kletvico, ki je primerna za dano situacijo. Vedno, kaj bodo z njo dosegli in jo uporabijo premišljeno. Torej, osebe, ki uporabljajo kletvice, točno vedno, s katero bodo sogovornika prizadeli oziroma v njem vzbudili neka čustva. 

Po drugi strani je psihologinja v raziskavi prišla tudi do zaključka, da so ljudje, ki uporabljajo kletvice, bolj iskreni kot drugi. Le-ti namreč ne razmišljajo o svojih besedah in z njimi dejansko izrazijo svoja čustva ter občutke. Predvsem pa jih ni strah, da bi se njihovih čustev zavedali tudi drugi. 

Preklinjanje pa naj bi delovalo tudi kot analgetik. To so ugotovili s testom na 67 ljudeh, ki so morali roke držati v ledeno mrzli vodi. Delu skupine so dovolili, da preklinjajo, drug del skupine pa je moral biti tiho. Tisti, ki so lahko preklinjali, so z rokami v vodi zdržali dlje kot tisti, ki niso smeli. 

prejšnji članek
Helena Blagne končno razkrila skrivnost
Svet slavnih
Helena Blagne končno razkrila skrivnost
naslednji članek
En kozarec pred spanjem, pa boste shujšali!
Zdravje
En kozarec pred spanjem, pa boste shujšali!
#obraziavenija
obraziavenija