Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Zakaj bi morali brati vsak dan?

1. 8. 2021; 02.00
Avtor: K.M.
branje

foto: Profimedia

Ne govorimo samo o prebiranju člankov in objav na družbenih omrežjih. V roke je potrebno vzeti tudi knjigo oziroma leposlovje ali strokovno literaturo.

Zakaj bi torej morali brati? Razlogi so različni, predvsem pa gre za dobrobit vašega telesa, duha in zdravja. Preverite! 

1. Mentalna stimulacija na podlagi študij upočasnjuje proces (oziroma ga popolnoma prepreči) razvoja demence in Alzheimerjeve bolezni. Ker svoje možgane z branjem dnevno 'trenirate' tako na dolgi rok ne izgubljajo moči za delo oziroma razmišljanje. Tako je tudi z vsemi ostalimi deli telesa. Mišice lahko aktivirate z gibanjem in vadbo, možgane pa morate stimulirati z branjem in razmišljanjem. Podoben učinek kot branje imajo tudi igre, kot sta recimo igranje šaha ali sestavljanje puzlov. 

foto: Profimedia

2. Druga pomembna stvar, ki vam jo branje prinese, pa je redukcija stresa. Ne glede na to, koliko ga imate v službi ali v osebnih odnosih, lahko dobra zgodba, ki jo berete, ta stres vsaj deloma 'posrka vase'. Dobro napisan roman vas lahko popelje v čisto drug svet, s tem pa boste sprostili nekaj stresa. Raziskave so že dokazale, da so ljudje že po uri kvalitetnega branja občutno manj pod napetostjo vsakodnevnega stresa. 

prejšnji članek
Prepolovite količino dodanega sladkorja
Zdravje
Prepolovite količino dodanega sladkorja
naslednji članek
Magnezij, mineral za hujšanje!
Zdravje
Magnezij, mineral za hujšanje!