klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Katera eterična olja podpirajo zdrav imunski sistem?

26. 9. 2018; 01.00
Avtor: M.Č.
etericna olja

Eterična olja foto: Bodi zdrava

Okrepljen imunski sistem nas ščiti pred virusi in bakterijami. Da bo trden v boju z virusi in bakterijami, poskrbimo predvsem z zdravo prehrano, telesno vadbo, dovolj spanca in izogibanjem stresu. Okrepiti pa ga lahko pomagamo tudi z eteričnimi olji. Namige, kako jih uporabiti, da bomo hladnejše mesece pričakali pripravljeni, nam je zaupala Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja.

Eterična olja so zelo majhne molekule, ki, ko jih nanašamo na kožo, vstopajo v telo prek intercelularnih prostorov – to pomeni med celicami. Za boljšo absorpcijo jih vedno nanašamo s tako imenovanim baznim oljem, ki je lahko katero koli od hladno stiskanih rastlinskih olj, v določenem razmerju. Za otroke uporabimo blažjo mešanico kot za odrasle. Vedno, preden nanesemo katero koli olje na kožo, naredimo občutljivostni test, in sicer najprej na področju podlahti. 

Katera eterična olja podpirajo zdrav imunski sistem?

Splošno je znano, da eterična olja, ki podpirajo imunski sistem, vsebujejo veliko monoterpenskih alkoholov (eterična olja agrumov),aldehidov (eterično olje cimeta (Cinamomu zylanicum) in evkalipta (Eucaliptus radiata), ki je izreden antiseptik) in fenolov (klinčki (Eugenia caryophylata)), ki vstopajo prek membran v virusno in bakterijsko celico in jo uničijo. Zaščitna mešanica, ki pripomore v boju z virusi in bakterijami, je sestavljena iz divje pomaranče (Citrus sinensis), klinčkov (Eugenia caryophylata), cimeta (Cinamomum zylanicum), evkalipta (Eucaliptus radiata) in rožmarina (Rosmarinus officinalis). 

prejšnji članek
Kava naj bi zniževala tveganje za nekatere oblike raka
Zdravje
Kava naj bi zniževala tveganje za nekatere oblike raka
naslednji članek
Ključ do uspeha in zdravega življenja!
Zdravje
Ključ do uspeha in zdravega življenja!