loterija loto žogice žrebanje Svet24.si

Zadel šestico in kmalu izvedel, da mu ne bodo ...

surreal-402829 Dobra karma

Ob smrti svoje nevarne želje vzamemo žive s seboj

železniška proga_tiri_vlak_opozorilo Svet24.si

Tragedija na glavni ljubljanski železniški ...

trenirka, reševanje-v-gorah, triglav, športni-copati, podhlajen Svet24.si

FOTO: Tujec tako (ne)opremljen na Triglav, sledili...

smeh Dobra karma

Obstajajo tri besede, ki takoj razkrinkajo lenuha

žagar, arnej Njena.si

Tanja in Arnej presenetila z razkritjem!

kmetija2019 Njena.si

Jan nam je razkril, kaj se dogaja med njima

Kateri del možganov je aktiven v času duhovne izkušnje?
| K. S.

Kateri del možganov je aktiven v času duhovne izkušnje?

Spiritualna izkušnja, Profimedia

Znanstveniki so identificirali potencialni nevrobiološki dom spiritualnega izkustva – povezavo z nečem višjim od nas samih.

Študija, ki je bila v 29. maja objavljana v reviji Cerebral Cortey, je razkrila, da je pri ljudeh, ki so doživeli intenzivne duhovne izkušnje, pogosta aktivnost v temenskem ali parietalnem režnju, torej delu velikih možganov, ki je pomemben za senzoriko. Preko njega se človek zaveda telesa in svojega položaja v prostoru, pomemben je pri razumevanju govora, povezuje pa tudi vidne in proprioceptivne občutke, ki omogočajo upravljanje telesa in predmetov.

Raziskovalci na Yaleu in Inštitutu za duhovno inteligenco na univerzi Columbia, so tekom študije, katere vodja je prof. Lisa Miller, sprva intervjuvali 27 mladih (18-27 let), ki so razlagali o svojih močnih duhovnih izkušnjah. Sodelujoči so nato šli skozi MRI, ki je razkril delovanje možganov, tekom tega pa prvič prisluhnili posnetku, ki je temeljil na njihov osebni izkušnji. Med tem ko so se njihove izkušnje razlikovale (povezanost z naravo, povezanost z Bogom, meditacija, joga itd), so vsi v času poslušanja imeli podobne vzorce delovanja v njihovem parietalnem režnju, ki je poskrbel, da so si slišano tudi predstavljali.

Marc Potenza, profesor psihiatrije in nevroznanosti, je pri tem vseeno poudaril, da je visoka verjetnost, da pri tem seveda sodelujejo tudi drugi deli možganov, metoda kot taka pa bo lahko dolgoročno pomagala vsem raziskovalcem področja spiritualnih izkustev in kako ti vplivajo na mentalno zdravje.