Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kateri del možganov je aktiven v času duhovne izkušnje?

7. 11. 2019; 03.00
Avtor: K. S.
profimedia-0142943436

Spiritualna izkušnja foto: Profimedia

Znanstveniki so identificirali potencialni nevrobiološki dom spiritualnega izkustva – povezavo z nečem višjim od nas samih.

Študija, ki je bila v 29. maja objavljana v reviji Cerebral Cortey, je razkrila, da je pri ljudeh, ki so doživeli intenzivne duhovne izkušnje, pogosta aktivnost v temenskem ali parietalnem režnju, torej delu velikih možganov, ki je pomemben za senzoriko. Preko njega se človek zaveda telesa in svojega položaja v prostoru, pomemben je pri razumevanju govora, povezuje pa tudi vidne in proprioceptivne občutke, ki omogočajo upravljanje telesa in predmetov.

Raziskovalci na Yaleu in Inštitutu za duhovno inteligenco na univerzi Columbia, so tekom študije, katere vodja je prof. Lisa Miller, sprva intervjuvali 27 mladih (18-27 let), ki so razlagali o svojih močnih duhovnih izkušnjah. Sodelujoči so nato šli skozi MRI, ki je razkril delovanje možganov, tekom tega pa prvič prisluhnili posnetku, ki je temeljil na njihov osebni izkušnji. Med tem ko so se njihove izkušnje razlikovale (povezanost z naravo, povezanost z Bogom, meditacija, joga itd), so vsi v času poslušanja imeli podobne vzorce delovanja v njihovem parietalnem režnju, ki je poskrbel, da so si slišano tudi predstavljali.

Marc Potenza, profesor psihiatrije in nevroznanosti, je pri tem vseeno poudaril, da je visoka verjetnost, da pri tem seveda sodelujejo tudi drugi deli možganov, metoda kot taka pa bo lahko dolgoročno pomagala vsem raziskovalcem področja spiritualnih izkustev in kako ti vplivajo na mentalno zdravje.

prejšnji članek
Napitki iz hmelja, primerni tudi za otroke
Kulinarika
Napitki iz hmelja, primerni tudi za otroke
naslednji članek
To so osebe, ki predstavljajo prihodnost medicine in farmacije
Zdravje
To so osebe, ki predstavljajo prihodnost medicine in farmacije