polna luna 7 Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: dramatičen začetek...

Alberto Zangrillo Svet24.si

Italijanski zdravnik trdi, da virusa v Italiji ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Kateri del možganov je aktiven v času duhovne izkušnje?
| K. S.

Kateri del možganov je aktiven v času duhovne izkušnje?

Spiritualna izkušnja, Profimedia

Znanstveniki so identificirali potencialni nevrobiološki dom spiritualnega izkustva – povezavo z nečem višjim od nas samih.

Študija, ki je bila v 29. maja objavljana v reviji Cerebral Cortey, je razkrila, da je pri ljudeh, ki so doživeli intenzivne duhovne izkušnje, pogosta aktivnost v temenskem ali parietalnem režnju, torej delu velikih možganov, ki je pomemben za senzoriko. Preko njega se človek zaveda telesa in svojega položaja v prostoru, pomemben je pri razumevanju govora, povezuje pa tudi vidne in proprioceptivne občutke, ki omogočajo upravljanje telesa in predmetov.

Raziskovalci na Yaleu in Inštitutu za duhovno inteligenco na univerzi Columbia, so tekom študije, katere vodja je prof. Lisa Miller, sprva intervjuvali 27 mladih (18-27 let), ki so razlagali o svojih močnih duhovnih izkušnjah. Sodelujoči so nato šli skozi MRI, ki je razkril delovanje možganov, tekom tega pa prvič prisluhnili posnetku, ki je temeljil na njihov osebni izkušnji. Med tem ko so se njihove izkušnje razlikovale (povezanost z naravo, povezanost z Bogom, meditacija, joga itd), so vsi v času poslušanja imeli podobne vzorce delovanja v njihovem parietalnem režnju, ki je poskrbel, da so si slišano tudi predstavljali.

Marc Potenza, profesor psihiatrije in nevroznanosti, je pri tem vseeno poudaril, da je visoka verjetnost, da pri tem seveda sodelujejo tudi drugi deli možganov, metoda kot taka pa bo lahko dolgoročno pomagala vsem raziskovalcem področja spiritualnih izkustev in kako ti vplivajo na mentalno zdravje.