900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naj stres ne zavlada vašemu življenju

19. 2. 2024; 03.00
Avtor: njena.si
profimedia-0012473204

Stres foto: Profimedia

Stres - o njem poslušamo dnevno, a se resnično zavedamo posledic, ki jih prinaša?

Ko na jekleni nosilec stavbe položite tovor, se ta upre in tako prepreči, da bi se zgradba zrušila. A v kolikor je obremenitev prevelika, tovor pretežak, steber popusti in zgradba se poruši. Enako se dogaja v našem telesu in sami psihi. So določene obremenitve, ki jih lahko premagamo in so tiste, pod katerimi enostavno klonimo.

Psihologi so definirali dve vrsti stresa: akutni in kronični. Med tem ko je prvi kratkotrajen in tako ne nosi vidnih posledic v našem življenju, je drugi precej škodljiv. Gre se namreč za dalj trajajoče stanje, ki nas slej kot prej lahko spravi v obup in depresijo. Ne pogovarjamo se več o težavi, ki nam pomaga rasti (kot se dogaja pri akutnem stresu), ampak o težavi, ki nas lep čas poskuša podrediti. Eni to vidijo v razpadajočih odnosih, drugi v stresni službi … gre se za situacije, za katere ne najdemo moči, da bi jih razrešili.

Pomen tega so vedeli že v starih časih, ko je bilo vojskovanje del vsakdana. Jasno jim je bilo, da veliko več naredi ustvarjanje stresa, kot dejansko vojskovanje. Preko njega so namreč oslabili nasprotnika. Iz tega tudi uporaba rogov, topotanja, trobljenje skozi človeške lobanje, kričanje in podobno.

Kronični stres lahko vodi v ponavljajoče se disfunkcionalno vedenje, iz katerega pa vedno upamo, da bomo dobili nek ugoden rezultat. A ravno preko tega smo vedno bolj zagrenjeni in posledično nesposobni analitičnih misli. Stresni hormoni so namreč preko vstopa v naš krvni obtok povzročili, da možgani delujejo veliko slabše. Slednje onemogoča, da bi se znebili slabih prepričanj, spremenili vzorec delovanja ali nasploh uvedli v naša življenja spremembe.

Ne pozabite, stresne situacije si velikokrat kreiramo kar sami. Pa ne le to, večkrat se v njih tudi ohranjamo. Dejstvo je, da v teh primerih velikokrat še kako prav pride pogovor s strokovnjakom. V času pretiranega stresa namreč sila oteženo razmišljamo s »trezno glavo«. Naj vam ne bo o tem težko spregovoriti. Najdite pogum, da se soočite s stresom in vedite, da med tem ko je življenje lahko hudo, vseeno ni pekel.

prejšnji članek
V hudi prometni nesreči pod Krvavcem umrl slovenski glasbenik
Svet slavnih
V hudi prometni nesreči pod Krvavcem umrl slovenski glasbenik
naslednji članek
Klemen Bunderla za 40. rojstni dan jokal v programu v živo
Svet slavnih
Klemen Bunderla za 40. rojstni dan jokal v programu v živo
#nasazenazenska
nasazenazenska