Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Branje: aktivnost, ki nam lahko drastično spremeni življenje

7. 11. 2020; 03.00
Avtor: K. S.
profimedia-0300774841

Branje knjig foto: Profimedia

V svetu, ki mu vladajo mediji in filmska industrija, se rado pozabi na moč knjig. A branje kot tako premore veliko več, kot morda mislite.

Morda se danes premalo zavedamo samega pomena branja. Nanj sploh v času šolanja gledamo kot na neko nujno zlo, preko katerega lahko uspešno pridemo čez test, dobimo dovolj dobre ocene za napredovanje. Branje je nekaj, kar se danes jemlje morda kot povsem samoumevno, med tem ko je še nedolgo nazaj bilo smatrano kot luksuz. Intelektualni ljudje niso bili tisti, ki so le gledali ali ponavljali za drugimi. Ti so tudi veliko brali in pisali. Delili so svoje ideje, preko branja in poslušanja širili lastna obzorja.

Preko branja lahko v resnici drastično spremenimo življenje. Ne le, da izboljšamo svoj spomin in koncentracijo, ampak razvijamo svojo domišljijo in si pomagamo v času stresa. Z branjem večamo svoj besedni zaklad, prav tako pa nenehno pridobivamo nova znanja, zaradi katerih je olajšana tudi sama komunikacija z drugimi. Pomislite, kako enostavno in predvsem zabavno se je pogovarjati z nekom, ki premore določeno znanje. Teme letijo, razvijajo se debate, preko njih pa se nenazadnje dodatno izobražujemo tudi sami.

Že res, da je v času filmske industrije sila lažje oditi v kino ali se zgolj zlekniti pred TV ekran, a pri tem smo lahko večkrat prikrajšani intenzitete naše lastne domišljije, ki skreira svet fantazij, primeren prebranim besedam. Prav tako je lahko sam film skop z informacijami, ki jih predaja. Vzemimo za primer vsem dobro poznanega Harryja Potterja. Vsi, ki so prebrali knjige, se strinjajo, da je veliko stvari bilo izpuščenih in precej daleč od ideje, ki so jo imeli v svojih mislih.

Prav tako lahko preko branja treniramo koncentracijo, ki pride prav na več področjih življenja. Težko se je včasih osredotočiti le na eno stvar, med tem ko nevede ravno to naredimo tekom branja. Ko gledamo film, lahko brskamo po telefonu, se pogovarjamo, med tem ko je branje nekaj intimnega in v večini primerov storjenega v tišini. Ravno tišina pa omogoči možganom, da dela najbolj zbrano, najbolj intenzivno.

Branje nam lahko za konec pomaga tudi pri soočanju s stresom in nizko samopodobo. Kako? Ko se usedemo in začnemo brati, nas besede v kombinaciji z domišljijo ponesejo v svoj svet. Vzamemo si čas zase, tekom katerega težave vsakdana popolnoma izginejo. Smo le mi in knjiga. Osredotočimo se na eno, naenkrat smo popolnoma sproščeni.

Ne pozabite tako na pomen knjig. Ni važno, če v roke vzamete ljubezensko zgodbo, detektivko ali znanstveno literaturo. Vse vam lahko pomaga na dolgi rok. Kdo ve, morda boste kmalu knjige pisali tudi sami.

prejšnji članek
Janez Marn ne bi zapustil svojega doma
Resničnostni šovi
Janez Marn ne bi zapustil svojega doma
naslednji članek
Saša Lošić Loša je izgubil očeta
Svet slavnih
Saša Lošić Loša je izgubil očeta