Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Joga - kako začeti?

18. 6. 2021; 04.00
Avtor: Kristina Strašek
profimedia-0261240385

joga foto: Profimedia

Razmišljate o tem, da bi začeli prakticirati jogo? Za vas smo pripravili nekaj pravil, ki se jih morate pri tem držati.

Sam začetek spiritualnega potovanja preko joge je lahko sila magičen. Začnete se odpirati kot cvet, spoznavate lastno globino. Joga kot taka vam lahko pomaga ne le v sebi najti mir in srečo, ki jo tako dolgo iščete izven vas, ampak pomaga tudi vašemu telesu, posledično zdravju.

A kaj hitro se lahko izgubi motivacija, ko se pred nami pojavi slika jogista, ki izvaja napredne poze ali asane, pri čemer stoji na rokah, glavi ali svoje telo zavije kot žvečilni gumi. Hitro lahko sami sebe vidimo kot nesposobne, saj smo šele začetniki. Vsekakor je pomembno, da v prvi vrsti do same prakse pristopite odprtih misli in se zavedate, da joga ni namenjena mučenju, ampak pomiritvi. Vedno delate vse do meje, ki jo vaše telo lahko prenese.

Preverite v nadaljevanju, kar je pomembno, da pred začetkom (in tudi v sami začetniški fazi prakse) razumete, ponotranjite.

  1. Vsi smo enkrat začetniki

Vsi nekje začnemo in pomembno je, da se tega začetka ne sramujemo. Saj veste, praksa je tista, ki prinese napredek. Pomembno je, da ste pri izvajanju joge sproščeni in veliko bolj pomirjeni sami s sabo. Verjemite, nihče vas ne obsoja, nihče se vam ne smeji ob padcu. Vsi so bili enkrat začetniki.

  1. Ne primerjajte se z drugimi

Ni važno, kako dobro dela soseda Maja, saj lahko da je Maja tam že dva meseca, vi pa šele prvi dan. Ne primerjajte se z drugimi, saj je vsako telo drugačno in vsako od »lastnika« zahteva svoje premike. Kar je pomembno, je, da prisluhnete svojemu. Nič ni narobe s tem, da pri drugih preverite, če pravilno izvajate poze (čeravno je za to tam učitelj), a nikar se ne primerjajte. Osredotočite se raje nase, svoje dihanje in prisluhnite potrebam telesa.

  1. Najpomembnejše je dihanje

Med tem ko morda menite, da so ravno poze ali asane tiste, ki morajo biti vaš fokus, je resnica ta, da to pozicijo zavzema dihanje. Če določene prane ne morete narediti, je tam dih, ki vam pri tem pomaga. Vdihnite in z izdihom svoje telo počasi potiskajte čez meje. Presenečeni boste, kako gibčni ste v resnici. Venomer mora biti vaš dih umirjen, predvsem omogočen. Zakrknjeno telo ne bo začutilo umirjenosti. Če ne morete zadihati, vsekakor poza ni prava in jo morate malce umiliti.

  1. Čustva se lahko odražajo tudi na fizičnem telesu

Čustvene tenzije se precej hitro shranijo v našem telesu, predvsem v predelu bokov in ramen. Ko jih tekom vaje sprostite (se znebite vozljev), lahko iznenada priteče tudi kakšna solza ali se nasploh počutite precej slabo. S tem ni nič narobe. Dovolite si čutiti in preko vaje iz sebe spravite vsa negativna čustva.

  1. Zaklon odpira srce

Vsaka vaja, ki vključuje zaklon v resnici pomaga sprostiti predel prsnega koša in posledično tudi vašega srca. Tekom vsakdana smo navajeni nenehno biti pozicijsko nekoliko naprej, preko česar pa nezavestno ščitimo tudi svoje srce. Zakloni lahko sprva delujejo čudno, saj smo preko njih »srčno razkriti«. A preko tega se boste v resnici odprli tudi sami ljubezni.

  1. Joga je 1% teorije in 99% prakse

Dejstvo je, da joge nikakor ne boste osvojili tako, da o njej le prebirate. Potrebno je razviti podlogo za jogo in izvesti asane. Enako naredite tudi naslednji dan … in še dan kasneje. Vaja dela mojstra.

  1. Vedno si vzemite čas za savasano

Mnogi zaradi preprostosti omenjene poze, savasano kar preprosto spusti… a to je velika napaka. Ne gre se namreč le za končno poležavanje na podlogi, ampak za sproščanje vašega telesa in nenazadnje tudi misli. Z namenom je tam, da se jo izvaja.

prejšnji članek
Minevajo štiri leta od smrti Gašperja Tiča
Svet slavnih
Minevajo štiri leta od smrti Gašperja Tiča
naslednji članek
Znani obrazi podpirajo vseslovensko akcijo #zaupalady
Svet slavnih
Znani obrazi podpirajo vseslovensko akcijo #zaupalady