900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Slovenija: Najstniki na spletu mučijo vrstnike

4. 2. 2019; 02.00
Avtor: Vesna Meško
najstnik internet

Veliko nasjtnikov je žrtev spletnega nasilja. foto: Profimedia

Medvrstniško nasilje se je v razsežni obliki preselilo med spletne zidove, kjer mladi intenzivno stopnjujejo izvajanje groženj, zmerjanj in poniževanj. Stanje je zaskrbljujoče, starši si namreč zatiskajo oči in se v problematiko premalo vključujejo.

Veste, kako se vaš otrok vede na spletu? Ste vpeti v njegovo spletno življenje ali mu slepo verjamete, da ravna v skladu z vrednotami, ki ste mu jih poskušali vcepiti tekom dolgoletne vzgoje? V kolikor njegove dejavnosti na spletu ne spremljate, je zagotovo nastopil čas, da to spremenite. Zakaj? Ker je medvrstniško nasilje na spletu tako široko razprlo krila, da ga ni moč zajeziti zgolj z osveščanjem, ki ga na to temo izvajajo šole. Odločilno vlogo pri reševanju težav imate namreč vi, starši. Prepričajte se torej, kakšen je otrokov 'obraz' tedaj, ko mu ne dihate za ovratnik …

"Do spletnega nasilja je treba, tako kot do drugih vrst nasilja, zavzeti ničelno toleranco. Veliko je mogoče doseči z ozaveščanjem otrok in najstnikov, saj se pogosto ne zavedajo, kako njihova dejanja (npr. komentarji, objave fotografij itd.) vplivajo na žrtev. Poleg učiteljev in šolskih delavcev, ki se pogosto srečujejo s spletnim nasiljem, v nekaterih primerih tudi kot žrtve, imajo pri preprečevanju nasilja odločilno vlogo starši. Ti lahko k izboljšanju pripomorejo z vzgojo, pogovorom o teh temah in nenazadnje tudi s prevzemanjem odgovornosti, če njihov otrok izvaja nasilje nad vrstniki," pojasnjuje Marko Puschner iz Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si,  ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede.

Veste, kako se vaš otrok vede na spletu? foto: Profimedia

Nasilje na spletu: Najstniki nimajo empatije do žrtev

Mladostniki, ki se na spletu znašajo nad žrtvami, svoja ravnanja bodisi zanikajo ali jih ne ocenjujejo kot slaba, dejanja namreč opravičujejo z razmišljanjem, da so k nasilju žrtve pripomogle same, velik problem pa predstavlja tudi dejstvo, da nasilneži preprosto ne premorejo empatije do vrstnikov, ki jim z grožnjami in žaljivkami grenijo življenje.

''Medvrstniško nasilje na spletu postaja v naši družbi vse pogostejši pojav. Z njim se srečujejo tako otroci kot tudi najstniki. Težave, ki jih imajo učenci in dijaki zaradi nasilja, opažajo tudi na delavnicah, ki jih na šolah izvaja Safe.si. Eden izmed večjih izzivov tako za učitelje kot tudi za starše je pomanjkanje empatije do žrtev. Mladostniki, tako nasilneži kot tudi opazovalci, vse prevečkrat odgovornost prelagajo na žrtve, češ da so same izzvale nasilje s svojim vedenjem in objavljanjem na spletu. ''

Vpliv spletnega nasilja na žrtve

Posledice nasilja so lahko zelo resne. Žrtve popuščajo v šoli, zapirajo se vase, soočajo se z depresijo, tesnobo in napadi panike. Zaradi neustreznega reševanja težav in pomanjkanja posluha vpletenih prihaja tudi do izpisov iz šol in zamenjave okolja. Žrtev, kakopak, ne nasilnežev. Ena izmed takšnih zgodb prihaja iz ene izmed slovenskih osnovnih šol, kjer se je zaradi resnega stanja in nepripravljenosti sodelovanja staršev nasilnežev, dečkova družina odločila, da 12-letnega sina prepišejo na drugo šolo. Žal slednje nasilnežev ni odvrnilo od nadaljenga izvajanja groženj, žaljivk in poniževanj. Stanje se je pričelo umirjati šele po tem, ko so se po pomoč obrnili na policijo.

Preverite, kaj se dogaja, poiščite pomoč. foto: Profimedia

Starši, oglejte si spletno oddajo: Vzgoja za internet

Razumevanje spletnega nasilja in zaščita pred njim se začne tisti trenutek, ko starši otroku izročijo v uporabo katero od naprav z dostopom do interneta. Ker na Safe.si ugotavljajo, da številni starši ne vedo, kako otroke pravilno vpeljati v uporabo interneta, bodo 5. februarja na dan varne rabe interneta ob 18. uri pripravili pogovor z dr. Albertom Mrgoletom, psihologom in sociologom ter soavtorjem knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo in dr. Benjaminom Lesjakom, strokovnjakom za pravne rešitve informacijske družbe in izvajalcem Safe.si delavnic.

V pogovorni oddaji, ki se bo v živo prenašala preko spleta, kasneje pa bo na voljo tudi posnetek, bosta odgovorila na nekaj najpogostejših vprašanj, ki si jih zastavljajo starši, kot je varovanje zasebnosti otrok, kdaj jih vpeljati v uporabo mobilnih telefonov, ali je objavljanje posnetkov na družabnih omrežjih nevarno ipd, kako ugotoviti, da je otrok žrtev spletnega nasilja ... Vprašanja bodo lahko posredovali tudi starši preko Twitterja in strokovnjaka bosta na izbrana vprašanja odgovorila.

dekle za računalnikom

dekle za računalnikom foto: Profimedia

prejšnji članek
Porast rakov, povezanih z debelostjo
Zdravje
Porast rakov, povezanih z debelostjo
naslednji članek
HOROSKOP: Uspeh bo na strani pogumnih
Horoskop
HOROSKOP: Uspeh bo na strani pogumnih