favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj se zgodi, ko imate strto srce?

17. 1. 2024; 04.00
Avtor: Njena.si
profimedia-0312907255

Zlomljeno srce foto: Profimedia

Strto srce ima velike posledice tudi na vaše fizično zdravje

Veliko, če ne vsi, smo se že srečali s strtim srcem. Nekako je to postal normalen način življenja. S tem se srečamo tako ob razhodu s svojim partnerjem, ko nas bližnji prizadanejo ali ko koga od svojih bližnjih izgubimo, ker se njihova življenjska pot konča. Če le ne gre za smrt, je najboljši nasvet, da se izognete strtemu srcu ta, da pazite, komu svoje srce odprete in ga spustite vanj. Marsikdo izmed nas se namreč ne zaveda, da ima strto srce vpliv ne le na naša čustva in mentalno ampak tudi fizično zdravje.



Kaj se torej zgodi, ko je vaše srce strto?

          Sprašujete se o vsem

Neprestano vam odmeva v glavi vprašanje, kaj ste storili narobe. Ali je morda kaj, kar bi lahko spremenili ali storili, da bi preprečili nastalo situacijo? Vse to je normalno. A pomembno je, da se zavedate, da ni nujno, da je problem v vas. Lahko bi storili karkoli, pa stvari ne bi spremenili.

          Dejansko čutite bolečino

Do bolečine, ki se pojavi v prsnem košu lahko pride zato, ker vaša srčna mišica dejansko postane bolj šibka, ko imate stro srce. Če je bolečina res huda, ne bo nič narobe, če obiščete zdravnika. Bolečina pa se lahko razširi po celem telesu. Morda se nekaterim zdi neverjetno, a veliko ljudi to dejansko doživlja. Vaši možgani prepoznajo čustveno bolečino in jo projicirajo na vas tudi fizično. Tako, kot recimo glavobol, ki je pogosto posledica stresa.

Zlomljeno srce lahko resno vpliva na vaše zdravje. foto: Profimedia

          Ste v krču in ne morete spati ali spite preveč



Vaše telo postane bolj zavedno glede bolečine, ki jo doživljate. To je zato, ker je vaša čustvena bolečina na tako visokem nivoju, da vpliva na živčevje. Nekaterim jutranje vstajanje iz postelje postane mučen izziv, drugim težavo predstavlja spanje zvečer ali slozi celo noč. V takšnih primerih je pametno obiskati zdravnika.

          Imunski sistem se oslabi, lahko celo zbolite

Če imate zlomljeno srce, lahko to vpliva tudi na vaš imunski sistem. Postanete bolj dovzetni za viruse, bakterije in podobno. Najbolj pomembno je, da pijete veliko vode in poskušate kljub strtemu srcu zaužiti zdravo prehrano, da okrepite svoj imunski sistem.

          Izgubite lahko lase

Morda ste kdaj v kakšnem filmu opazili, da ljudje ob hudem stresu začnejo izgubljati lase. Žal pa to ni nekaj, kar se dogaja le v filmih, temveč tudi v realnem življenju. Vsako telo na stres odzove drugače. Lahko se zgodi, da izgubljate lase, ali pa tudi ne.

          Možnost izgube menstruacije

Zaradi čustev, ki vplivajo na vaš celoten organizem in hormonsko delovanje, se lahko tudi zgodi, da se vam ciklus zamakne, ali celo izgubite mestruacijo.

          Začenjate se umikati in ste osamljeni

Če ste ena tistih oseb, ki se umaknete v samoto in obujate spomine na bivšega partnerja z gledanjem v fotke, nemudoma prenehajte. Normalno je, da osebo pogrešate a boste z umikanjem v samoto in razmišljanjem za nazaj situacijo samo še poslabšali. Pojdite med ljudi, počnite stvari, ki vas veselijo. Nikoli se ne ve, kdaj vas življenje pozitivno preseneti.

Z obujanjem spominov ob pogledu na stare fotografije ne boste naredili nič dobrega. foto: Profimedia

          Vaše prehranjevalne navade se spremenijo

Pogosto se zgodi, da gredo ljudje v eno skrajnost ali v drugo. Nekateri se prenajedajo z vso mogočo nezdravo in hitro prehrano. Spet drugi nimajo nikakršnega apetita in najraje ne bi zaužili ničesa. Nobena skrajnost ni zdrava. Če se prenajedate poskusite to storiti vsaj z zdravo prehrano. Če ne morete jesti pa se ravno tako potrudite v svoje telo vnesti vsaj nekaj hrane. Hvaležno vam bo.

          Postanete depresivni

Zavedajte se svojih čustev. Občutki žalosti in otopelosti se pojavijo skoraj v vsaki takšni situaciji. Počutili se boste, kot da se je cel svet postavil proti vam in, kot da ne sodite vanj. Zaupajte v dejstvo, da čas celi rane.

      Vse se zdi nerealno

Zdi se kot, da ste v nočni mori in se to ne more zares dogajati. Če srečate osebo, ki vam je strla srce v publiki, pa sploh. Saj se skoraj ne zdi mogoče, da ste se s to osebo nekoč držali za roke, zdaj pa vas niti ne pozdravi. Tudi to bo minilo.

prejšnji članek
To je ob slovesu Jurija Součka zapisala Urška Klakočar Zupančič
Svet slavnih
To je ob slovesu Jurija Součka zapisala Urška Klakočar Zupančič
naslednji članek
Kate Middleton hospitalizirana in operirana - kakšno je stanje
Svet slavnih
Kate Middleton hospitalizirana in operirana - kakšno je stanje