GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Metoda sproščanja za ljudi, ki imajo stresno službo

18. 12. 2023; 04.00
Avtor: V.M.
stres

foto: Profimedia

Morda boste rekli, da si ne morete vzeti časa za naslednjo metodo, a naj vam kar takoj prijazno odvrnemo, da vsakodnevna izpostavljenost stresu vpliva tudi na vaše zdravje. Si boste torej vzeli čas za zdravje, za vaš duševni mir?

Ste v službi nenehno izpostavljeni stresu, zaradi česar ste tudi po koncu delavnika tako napeti in nervozni, da se ne morete sprostiti in si spočiti od misli, ki vam kot orkester odzvanjajo v glavi? Slednje se pogosto odraža tudi v odnosih z družinskimi člani, saj službeno 'prtljago' prinašate skozi domača vrata in tako nehote v svoje intimno okolje vnašate nemir.

Kako se torej umiriti, odložiti težko breme in zadihati s polnimi pljuči? Najbolje bi bilo začeti pri reševanju težav in vzpostavljanju ravnovesja v službi, a kaj ko na slednje pogosto nimamo dovolj velikega vpliva. Kaj pa zamenjava službe? Ste neodločni pri tem koraku ali pa se vam morda zdi, da to zaradi drugih dejavnikov ni najbolj modra izbira? Razmislite. Če omenjeno za vas ne predstavlja ustrezne rešitve, potem vsaj poskrbite, da vas stres ne bo obremenjeval v domačem okolju.

Ustvarite si mirno okolje in si privoščite počitek. foto: Pexels

Seveda je o tem lažje govoriti, nenazadnje stresa ne odložimo kot ključe in torbo pri vhodnih vratih, kajne? Pa bi bilo dobro, saj stres v tekmi s časom na vas pušča sledi, ki jih boste nekoč obžalovali. Zatorej si vzemite čas za umirjanje in se naučite sestopiti z vrtiljaka, da boste imeli za naslednjo vožnjo bistre misli in dovolj energije.

Izklopite se

Kako? Dobesedno. Vsak dan namenite pol ure ali eno uro popolnemu odklopu od ponorelega sveta. Z naslednjo tehniko sproščanja boste pregnali tesnobo in pomirili razburkana čustva. Za izvedbo potrebujete prostor, kjer boste imeli mir, čas zase. Če imate možnost, se zatecite v spalnico, ki jo poprej dobro prezračite, saj toplo, zatohlo okolje na proces sprostitve ne bo vplivalo najbolje. Telefon utišajte, najbolje bo, da ga pustite v drugem prostoru, zastrite okna, poskrbite za ustrezno aromaterapijo z eteričnimi olji za sproščanje, prostor napolnite z melodijo zvokov narave, nato pa se udobno uležite in se prepustite ustvarjenemu miru, ki bo blagodejno vplival na vaš um in organizem. Osredotočite se na dihanje, pri čemer ne dovolite, da bi se vam v mislih kradoma vrteli utrinki stresnih službenih pripetljajev. Zapomnite si, da se v miru in tišini skriva velika zdravilna moč. Če imate torej možnost, poskrbite za umiritev duha, duša vam bo hvaležna.

Eterična olja poživljajo ali pomirjajo
prejšnji članek
Na Kongresnem trgu veliki koncert glasbenih zvezd
Svet slavnih
Na Kongresnem trgu veliki koncert glasbenih zvezd
naslednji članek
Sirup iz črne redkve: Najboljše zdravilo zoper vneto grlo
Zdravje
Sirup iz črne redkve: Najboljše zdravilo zoper vneto grlo