Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali štetje ovc pred spanjem res pomaga?

18. 3. 2022; 04.00
Avtor: K. S.
profimedia-0050583677

Štetje ovc foto: Profimedia

Verjetno ste že vsi slišali za to idejo oz. uspavalno metodo, če ne pa jo vsaj videli v kakšnih animacijah. Ampak … ali resnično pomaga?

Sama praksa bi naj temeljila na tem, da preko repeticije ene in iste scene, sproži dolgočasje. Kaj lažjega kot da si predstavljate, kako bele ovce v nedogled preskakujejo leseno ograjo ali oblak? Gre se za ponavljanje iste scene v določenem ritmu, za katerega pa bi lahko rekli, da vas tudi po svoje hipnotizira.

A glede vprašanja, če res deluje ali ne, pridemo do razpotja. Med tem ko nekomu verjetno pomaga, drugemu ne. Učinkovitost je odvisna od dela uma, ki je pri tem potrebna. Po raziskavah Oxforda leta 2002 omenjena aktivnost naj ne bi učinkovala. V resnici se zna zgoditi, da boste bedeli celo dlje, kot pa ste si zamislili.

A to še ne pomeni, da domišljija kot taka ne more pomagati pri sprožanju spanca. V resnici se gre za to, da jo uporabite kot boj proti nenehnim vprašanjem, ki se vam porajajo v mislih in vam jemljejo fokus. Prav tako bi naj ravno zamišljanje stvari v glavi vzele kar nekaj truda in

Če vam tako štetje ovc ne pomaga, si lahko kot alternativno zamislite oddaljene pokrajine, še bolje pa v mislih ustvariti idealno lokacijo, ki vsebuje vse, kar vas umirja, vse kar vam je všeč. Večina si rada zamisli slapove ali plaže, pogosti pa so tudi gozdovi ali livade.

prejšnji članek
Mila Kunis in Ashton Kutcher zbrala že več kot 34 milijonov dolarjev
Svet slavnih
Mila Kunis in Ashton Kutcher zbrala že več kot 34 milijonov dolarjev
naslednji članek
Kako vzgojiti vitezovo zvezdo, ki bo dobro cvetela
Zdravje
Kako vzgojiti vitezovo zvezdo, ki bo dobro cvetela