Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Misli, ki škodujejo odnosu

26. 2. 2024; 02.00
Avtor: K. S.
profimedia-0308906332

Ženska razmišlja o odnosu foto: Profimedia

Nesreča v odnosu lahko sproži precej slabe miselne vzorce, ki še dodatno podkrepijo slabo počutje in privedejo do nepotrebnega konca zveze. Na kaj morate torej biti pozorni?

Nemogoče je pričakovati, da bomo v parterja vedno najstniško zaljubljeni. Na eni točki metuljčki preprosto izginejo in naenkrat se soočimo z »novim« partnerjem, ki je v resnici poln napak. Ljubezen je bila tista, ki je te iste napake prej prikrila, jih naredila manj moteče, kot pa so sedaj, ko je prva zaljubljenost minila.

A kaj sedaj narediti? Kaj hitro se nam pojavi nov tok misli, ki v resnici vse, kar nas naenkrat moti, še veča. Pojavijo se vprašanja ali ideje, ki odnosu škodujejo, večinoma so tudi osredotočene le na partnerja.

  1. Partner se je spremenil

Pa se je res? Ni morda bolj realno, da ste vi zaradi nevtraliziranja ljubezni šele v resnici opazili njegove »napake« in njegovo pravo naravo? Ni nujno, da je to nekaj slabega, a potrebno se je s tem vsekakor soočiti. Velikokrat do teh uvidov sprememb pride v času, ko je odnos bil deležen večje spremembe: poroka, rojstvo otroka, skupna selitev, pri katerih se lahko opazi, da je partner zapravljiv, »len«, v svojem svetu, prehitro vozi, ne pospravlja in podobno. A vsaka velika sprememba vpliva tudi na vas in lahko da na stvari gledate preveč čustveno. Vzemite si čas, definirajte, kaj je tisto, kar vas moti in premislite, če je res tako moteče.

  1. Partner je namerno žaljiv

Med tem ko je v nekaterih primerih temu res tako, ni nujno, da je tako ravno v vašem. V tem primeru govorimo o situacijah, v katerih je partner naredil napako in vi ste to vzeli preveč k srcu. Hitro pride tako do ideje, da je to naredil namerno, ker VE, da je vam veliko pomenilo. A pomislite še enkrat: je res vse osredotočeno na vas in ali resnično mislite, da je njegov glavni namen, da vas prizadene? Lahko da tisto, kar vam pomeni veliko, njemu ne in obratno. Če ti stvar ne pomeni veliko, nanjo hitro pozabiš. Namesto da tako skačete k zaključkom, da je to naredil z namenom, da vas prizadene, si vzemite čas in premislite o alternativnih razlogih njegovih dejanj.

  1. Oklepate se neumnih ali bolečih besed, ki jih je izgovoril v preteklosti

Ni kaj, ženske smo lahko fantastične v opominjanju, kaj je rekel pred tremi leti. Verjetno smo sposobne do besede natančno ponoviti stavek, saj nas je takrat prizadel. Ampak ali je to res smiselno? Ni morda lažje dovoliti, da preteklost ostane točno to, kar je … preteklost. Morate se naučiti odpuščati. Vem, sedaj boste rekle »jaz vedno odpuščam«… a tisti, ki odpusti, tega ne meče več naprej, mar ne? Premislite, kolikokrat ste ravno to naredile, sploh ko ste se soočale z menstruacijo ali raznimi čustvenimi valovi.

  1. Menite, da ste nemočni

V nesrečnem odnosu se lahko oseba kaj hitro počuti nemočna, neljubljena in po svoje ujeta. Pride do idej, da ničesar ne more spremeniti ali da v resnici sploh ne ve, KAKO bi karkoli spremenila. Vse to večkrat bazira na domišljiji, kaj vse bo partner naredil slabega, v primeru, da se dvignete. Pa je temu res tako? Ne za vsako lastno željo pri sebi napovedati najslabši možni scenarij, ki bo vključeval slabo voljo partnerja. Premislite, če morda preko tega ne prelagate krivde nanj. Je res, da bi on tako reagiral, ali se le vam v resnici tiste spremembe, o kateri razmišljate, ne da realizirat.

prejšnji članek
Kako postenje vpliva na vaše telo?
Zdravje
Kako postenje vpliva na vaše telo?
naslednji članek
Tedenski horoskop: vzemite si čas za kreativnost in glasbo
Horoskop
Tedenski horoskop: vzemite si čas za kreativnost in glasbo