kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne zatiskajte si oči: Medvrstniško nasilje prijavite policiji!

22. 2. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
nasilje v šoli_medvrstniško nasilje

Podatki o medvrstniškem nasilju so zaskrbljujoči. foto: Profimedia

Mladostniki se vse pogosteje soočajo z medvrstniškim nasiljem, ki se odvija tako v šolskem, kot izven šolskem okolju. Policija poziva k sodelovanju in skupnemu reševanju težav.

Se tudi vaš mladostnik sooča z medvrstniškim nasiljem? Pa mu prisluhnete ali se vam zdi, da gre zgolj za mladostniško dokazovanje moči? Preverite, kaj se dogaja, prisluhnite otroku in ustrezno ukrepajte.



"Nasilje med vrstniki je lahko psihično, fizično ali kombinacija obojega. Prav tako medvrstniško nasilje ni omejeno na določen kraj, pojavi se lahko povsod. Razlogi in vzroki za nastanek nasilja so pogosto netoleranca do drugačnosti, koristoljubje in želja po lastni uveljavitvi. Zato želimo spodbuditi otroke in mladostnike, da se o nasilju zaupajo svojim staršem, učiteljem, vzgojiteljem, trenerjem, prijateljem ali kateri koli drugi osebi, ki jim lahko pomaga," pojasnjuje Suzana Rauš, predstavnica Policijske uprave Murska Sobota za odnose z javnostmi.

Se tudi vaš otrok srečuje z medvrstniškim nasiljem? foto: Profimedia



Ne zatiskajte si oči, bodite glas nemočnih

Do nasilja je potrebno imeti ničelno toleranco, zato si, v kolikor ste mu priča, nikar ne zatiskajte oči. "Vse, ki jim je zaupano varstvo otroka in mladostnika, pozivamo, naj bodo pozorni na prve znake in naj otroku oz. mladostniku prisluhnejo, nasilje pa prijavijo policiji oz. drugim pristojnim institucijam. Obravnava medvrstniškega nasilja zahteva od vseh vpletenih inštitucij največjo mero profesionalizma in posluha, saj se otroci, ki so izpostavljeni nasilju, pogosto počutijo same in nemočne, zato moramo biti mi njihov glas," poudarja Rauševa.

Pomoč za žrtve medvrstniškega nasilja

Mladostniki, ki so se znašli v vlogi žrtve, a imajo zaradi okoliščin težave pri zaupanju težav bližnjim odraslim osebam, lahko nasilne dogodke prijavijo tudi po telefonu.  "V kolikor postanete žrtev takšnega dogodka, pokličete na tel. št. 113 ali anonimno številko policije 080 1200."

foto: Profimedia

prejšnji članek
Te navade lahko škodujejo vajinemu odnosu
Odnosi
Te navade lahko škodujejo vajinemu odnosu
naslednji članek
Birce Akalay razkrila svoje dolgoletne sanje
Svet slavnih
Birce Akalay razkrila svoje dolgoletne sanje