Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako ohraniti romantiko v odnosu?

20. 1. 2024; 04.00
Avtor: njena.si
profimedia-0177967619

Redno hodita na zmenke in s tem nenehno ohranjajta odnos svež, zabaven in romantičen. foto: Profimedia

Ko smo že dalj časa v odnosu, veliko stvari postane samoumevnih. Metuljčki minejo, ustvari se rutina. Zakaj se pozablja na romantiko?

Hitro pride do točke, ko se v odnosu po svoje udomačimo in pozabimo na tiste drobne malenkosti, ki ohranjajo samo zvezo živo, ljubečo, vredno. Ne glede na to, če imata težave ali sta v resnici srečna, odnos bo vedno potreboval romantiko. Saj pa nista brat in sestra!

V odnosih je pomembno ohranjati občutek udobja, varnosti in pripadnosti. A prav tako je dobro, da se zaveste, da je tu in tam potrebno partnerja tudi razvajati preko romantike … enako seveda velja tudi zanj. Kako jo torej ohraniti živo?

  1. Imejta redne zmenke

Med tem ko so zmenki nekaj normalnega na začetku odnosa, sploh v fazi spoznavanja, lahko gre sčasoma to na stran. Saj se pa ves čas videvava, mar ne? Do tega pride predvsem v odnosih, kjer partnerja že živita skupaj ali imata morda celo že ustvarjeno družino. Nujno je, da imata čas zase. Če imata družino, predajta otroke starim staršem in pojdita nekam sama. Če živita skupaj, lahko sicer zmenek ustvarita doma ali pa se odpravita na potep. Lahko gresta denimo na spontan izlet, na to pa si romantično večerjo skuhata skupaj doma. Naj bodo zmenkarije redna praksa – če ne tedenska pa vsaj mesečna.

  1. Proslavljajta vajino zvezo

Ni treba čakati na valentinovo, da se proslavi odnos. Ni vse v datumih, ampak v spontanosti. Zakaj ne bi partnerju nekaj spontano podarili iz ljubezni? Zakaj mu ne bi spontano povedali, kako močno ga cenite in imate radi? Če želite, da je odnos razburljiv in romantičen, morate ravno takšni biti tudi vi.

  1. Držita se za roke

Morda zveni nepomembno, a držanje rok, sploh v času sprehodov ali morda v kinu, je znak intimnosti in ljubezni. Povežeta se in preko tako preproste geste drug drugemu pokažeta ljubezen. Pokažeta po svoje, da si pripadata in da vaju ni sram tega pokazati tudi drugim.

  1. Bodita redno intimna

Zakaj bi bilo to sploh potrebno poudarjati? Saj je vendar logično, mar ne? Žal, ni. Veliko parov sčasoma preneha z intimo, kar pa velikokrat privede tudi do prevar. Ni spolnosti, če pa je, velikokrat bazira na enih in istih pozah, ki postanejo sčasoma dolgočasne. Ste vedeli, da lahko s spolnostjo preženete tudi tisti glavobol, na katerega se zgovarjate? Bodita redno intimna, pri tem pa tudi posegajta po nečem novem. Če ne gre drugače, si določita dan (ali dni) v tednu.

  1. Skrbite zase

Ne prenašajte vseh svojih težav na partnerja, ampak se z njimi kdaj soočite tudi sami. Najhuje, kar lahko delate, je to, da mu nenehno govorite ene in iste stvari, ga potencialno obtožujete za neštete zadeve. Med tem ko je smiselno, da se na partnerja obrnete po podporo, prosite za nasvet, presodite, kdaj so problemi v resnici bolj vaša tvorba. Ne zahtevajte od njega, da vas osrečuje, na sploh nenehno zbuja občutke sreče. Sami ste odgovorni za svoja čustva. On se lahko trudi v nedogled, a to še ne pomeni, da vas bo osrečil – če sami tega niti ne dopuščate. Sami morate znati svoje življenje narediti lepo. Čutiti morate ljubezen v sebi, ne pa to zahtevati od drugih. Partner je le dodatni vir sreče in ljubezni, ne pa primarni. Primarni ste namreč izključno vi.

prejšnji članek
Oblikovalka zelo uspešno skrivala svojo nosečnost
Svet slavnih
Oblikovalka zelo uspešno skrivala svojo nosečnost
naslednji članek
Pogosto motnjo spanja je mogoče obvladovati
Zdravje
Pogosto motnjo spanja je mogoče obvladovati