Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ni se potrebno vedno strinjati

23. 9. 2023; 03.00
Avtor: K. S.
profimedia-0152364896

spor foto: Profimedia

Konflikti na delovnem mestu so neizogibni. A če želimo iz njih dobiti kaj koristnega, jih moramo znati pravilno speljati.

Precej enostavno je priti do točke, ko se enostavno ne strinjamo z drugimi. Naj si bo to v vašem timu ali z drugimi kolektivi, vodji morda celo šefi. A potrebno je vedeti, kdaj je smiselno svoje nestrinjanje izraziti in predvsem na kak način. Jasno je, da ne morete vedno reči ne, a tu in tam, sploh če je zadaj dober razlog, je smiselno.

Zakaj se ne strinjamo? Ker smo preprosto ljudje in nam določene zadeve pomenijo več kot druge. A razlog je pomemben. Če vas vodi le želja po nadvladovanju, prevzemanju funkcije drugega ali morda kaj nezmožnost prilagajanja, potem morda izražanje nesoglasja ni smiselno. Najhuje je vsekakor, če to delate iz razloga, ker sami sebe ujčkate.

A ravno nesoglasja so lahko večkrat tudi dobra, če se jih seveda skomunicira temu primerno. V večini primerno se namreč skregamo ravno zaradi stvari, ki nam nekaj pomeni. Lahko tako sprožijo premike, spremembe in potencialni napredek.

Kako torej konflikte na delovnem mestu speljati primerno in z zadostno količino medsebojnega spoštovanja, da lahko iz nastalega dobite največ:

  1. Prepričajte se, da je nesoglasje zaradi neke ideje in ne ljudi
  2. Bodite pripravljeni sprejeti tudi svojo zmoto
  3. Na nastalo poglejte z vseh strani
  4. Ostanite profesionalni (izogibajte se impulzivnim odgovorom)
  5. Uporabite zgodbe in ne samo suhoparnih podatkov
  6. Najdite skupno točno

Seveda, omenjeno velja v resnici za vse vrste odnose. Uporabite teh šest trikov tudi, ko boste imeli težavo s svojim partnerjem. Veliko več bosta oba odnesla.

prejšnji članek
Test: Pravo prijateljstvo ali zahrbtnost?
Odnosi
Test: Pravo prijateljstvo ali zahrbtnost?
naslednji članek
Najpogostejši znaki fibromialgije
Zdravje
Najpogostejši znaki fibromialgije