i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

KOLUMNE NENAD Reporter.si

(KOMENTAR) O »uglednih akademikih«, Janezu ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

o odpadki v kuhinji ana zontar Njena.si

Ana Žontar čustvena, ne more verjeti

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Preveranti se množijo kot gobe po dežju: Velik porast lažnih spletnih trgovin!
| V.M. / STA

Preveranti se množijo kot gobe po dežju: Velik porast lažnih spletnih trgovin!

Fotografija je simbolična., Dreamstime

Število poskusov spletnega ribarjenja, ki ga spletni napadalci uporabijo za različne namene, se je lani podvojilo, ugotavlja poročilo družbe Kaspersky Lab. Ta je lani s sistemom proti ribarjenju preprečila več kot 482 milijonov poskusov obiska lažnih spletnih strani, kar je polovico več kot leto prej.

"Podjetje opaža naraščanje poskusov ribarjenja zadnjih nekaj let. A številka za leto 2018 nakazuje pomemben skok v uporabi spletnega ribarjenja med napadalci, ki je eden od najbolj prilagodljivih tipov napadov z uporabo socialnega inženiringa, saj je lahko zakrito na številne načine in uporabljeno za različne namene," so zapisali v družbi Kaspersky Lab.

Kot so navedli, je najbolj na udaru finančni sektor. Več kot 44 odstotkov vseh napadov s spletnim ribarjenjem, ki so jih lani zaznale tehnologije družbe Kaspersky Lab, je bilo usmerjenih v banke, plačilne sisteme in spletne trgovine. "To pomeni, da je bilo lani skoraj toliko finančnih napadov s spletnim ribarjenjem, kot je bilo predlani vseh napadov s to metodo," so izpostavili.

Država z najvišjim odstotkom uporabnikov, ki so bili žrtve spletnega ribarjenja, je lani ostala Brazilija s 26 odstotkov vseh napadenih uporabnikov. Portugalska, ki je bila predlani na sedmem mestu, se je lani s 23 odstotki napadenih uvrstila na drugo mesto. Avstralija, kjer je bilo 21 odstotkov uporabnikov, ki so bile žrtve spletnega ribarjenja, je zdrsnila z drugega na tretje mesto.

Foto: Profimedia - Spletni kriminalci so za ribarjenje največkrat skušali zlorabiti spletne strani Microsofta, Facebooka in Paypala.

Najbolj priljubljena tarča za ribarjenje je lani ostal svet kriptovalut. Sistem Kaspersky Lab je lani preprečil 410.786 poskusov preusmeritve uporabnikov na lažne prijavne strani, ki posnemajo kriptodenarnice in izmenjevalnice. Veliko je bilo izsiljevanj, ker so žrtve posredovale osebne podatke ali gesla, največ je bilo izsiljevanja z intimnimi fotografijami in posnetki.

Delež nezaželene e-pošte se je lani v primerjavi s predlani zmanjšal za 4,15 odstotne točke na 52,48 odstotka. Največ ali 11,7 odstotka nezaželene pošte je izviralo iz Kitajske. Sledile so ZDA, Nemčija, Vietnam, Brazilija, Indija in Rusija. Večina ali okoli 74 odstotkov te pošte je bilo manjše od dveh kilobajtov.

Največjo rast nezaželene e-pošte in poskusov ribarjenja so v začetku lanskega leta zaznali v pošti med podjetji, ki se je nanašala na uvedbo evropske uredbe o varstvu podatkov. Veliko poskusov je bilo tudi ob svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji in Applovi predstavitvi novih modelov iz serije iPhone. Spletni kriminalci so za ribarjenje največkrat skušali zlorabiti spletne strani Microsofta, Facebooka in Paypala.