požar avto hiša
Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni vozili, ogenj zajel tudi hišo

zaprti-menedžerji
Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred njim že moral v zapor

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Opremite stanovanje po nordijsko

7. 1. 2021; 02.00
Avtor: K. S., Maja
Nordijski dizajn kuhinje

Primer nordijske kuhinje, ki vključuje tudi črno barvo. foto: Profimedia

Nordijski slog je postal precej priljubljen predvsem zaradi svoje preprostosti in povezave z naravo. Preverite, kako lahko pridih Skandinavije vnesete v svoj dom.

Skandinavija se ponaša s svojo čudovito naravo in predvsem veliko bolj umirjenim življenjskim slogom. To že stoletja vključujejo tudi v svoje domove, po čemer pa so se začeli zgledovati tudi v drugih delih sveta. A kaj je tisto, kar nordijski slog dela tako unikatnega, da nenehno pridobiva veljavo in tako postaja eden izmed najbolj priljubljenih slogov notranjega opremljanja?

V nadaljevanju vam predstavljamo šest glavnih elementov tega dizajna in kako se mu čim bolj približati.

BARVE

Izbira prave barve je v resnici temelj celotne slike, kot si jo predstavljate v svojem domu. Je pomemben začetek, saj služi za ozadje, ki celoto smiselno poveže. Skandinavci pri izbiri barve večinoma posegajo po bolj umirjenih odtenkih, med katerimi dominirajo nežno siva, bela, bež. S tem v prostor vnašajo svežino, umirjenost in navsezadnje svetlobo, ki na ljudi deluje pozitivno.

Izbirajte pastelne barve in barve, ki se pojavljajo v naravi. Živi odtenki v tem primeru ne bodo smiselni. Poleg že omenjene svete trojice lahko posežete še po nežno modri ali rožnati, zeleni, rjavi, občasno tudi črni.

SVETLOBA

Če se želite približati nordijskemu stilu, je vsekakor smiselno, da umaknete težke zavese. Naj bodo okna čim manj zakrita, da lahko v prostor vnesejo pravo naravno svetlobo. Če ne drugega, poznalo se bo tudi na vašem računu za elektriko. Če želite vseeno imeti zavese, naj bodo nežnih barv, lahke in le ob robu oken. Dovolite, da sonce posije v prostor.

ČISTE LINIJE POHIŠTVA

Ravno pohištvo je tisto, ki označuje omenjeni slog. Ima svojevrsten videz, ki temelji na preprosti silhueti, čistih linijah in vključuje pridih naravnega. Stremijo k izbiri pohištva, ki se ne dobi v vsaki trgovini in ni del masovne produkcije. Prav pridejo torej tudi ročno narejeni kosi.

Poskrbite, da je pohištvo vedno središče prostora, pri tem pa naj ga ne prevzema večine. Ne gre za zapolnitev vsakega kotička, ampak prej ustvarjanje minimalizma.

Tudi bela lahko izpade lepo. foto: Dreamstime

MATERIALI

Nordijski slog poudarja uporabo naravnih materialov, kot sta les in kamen. Večkrat so lesena tla in stene, ne samo pohištvo. Kamen pride prav pri kaminu ali morda na kuhinjskih površinah. A ker ta slog izhaja tudi iz udobja, večkrat posezite po mehkih, puhastih dodatkih, predvsem ko govorimo o blazinah za posteljo ali kavč. Dodate lahko tudi pletenine, mehke preproge in drugo.

Otroška soba foto: Dreamstime

DODATKI, KI DAJEJO TOPLINO

Pri uporabi raznih dodatkov veliko slogov, ki temeljijo na minimalizmu, ustvarja občutek hladnosti, nordijci pa z njimi želijo ustvariti toplino. Temelji na konceptu hygge, ki v danščini pomeni udobje. Zato uporabljajo veliko pletenin in seveda blazin, mehkih pregrinjal ter preprog. Če je mehko in udobno, je vsekakor prava izbira.

A toplino lahko v prostor vnesete tudi drugače. Vključite več različnih rastlin, majhnih in velikih. Naj vaše mize krasijo prelepi šopki, v kotu naj se bohoti večja rastlina in podobno. Narava je vsekakor pomemben del nordijskega dizajna.

Dnevna soba foto: Dreamstime

MANJ JE VEČ

Omenili smo že, da je nordijski slog eden izmed minimalističnih. Ne ukvarja se z vprašanji, kako zapolniti praznino, temveč jo sprejema. Vsaka soba mora temeljiti na njeni funkcionalnosti. Kuhinja je kuhinja, dnevna soba je dnevna soba in podobno. Ne skrbite, če kakšen del ostane neizkoriščen. Če vas resnično moti, bo izbira večje rastline dobra izbira. Na splošno – ne komplicirajte.

Da boste pri tem uspešni, notranji oblikovalci svetujejo, da najprej iz prostora odmaknete vse elemente in jih vanj ponovno prinašate vsakega posebej. Začnite pri osnovi (na primer kavč v dnevni sobi) in nato dodajajte preostalo.

Nordijski stil vključuje veliko naravnih elementov in mehkih tekstilov.

Nordijski stil vključuje veliko naravnih elementov in mehkih tekstilov. foto: Profimedia

Jedilnica

Jedilnica foto: Dreamstime

Dnevna soba

Dnevna soba foto: Dreamstime

Otroška soba

Otroška soba foto: Dreamstime

Naravni materiali

Naravni materiali foto: Dreamstime

Manj je več.

Manj je več. foto: Dreamstime

Spalnica

Spalnica foto: Dreamstime

Kuhinja

Kuhinja foto: Dreamstime

prejšnji članek
Grenivke pomagajo pri hujšanju in čiščenju telesa
Zdravje
Grenivke pomagajo pri hujšanju in čiščenju telesa
naslednji članek
Vaje za boljšo gibljivost zapestij
Zdravje
Vaje za boljšo gibljivost zapestij