Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preproste vaje za trening oči

12. 5. 2023; 02.00
Avtor: K. S., Maja
profimedia-0373320072

Utrujene oči foto: Profimedia

Se tudi sami kdaj soočate s težavami z očmi? Predolgo gledanje v ekran lahko hitro pusti posledice. Preberite si, kako lahko z enostavnimi vajami pomagate očem.

Na oči kaj radi pozabimo, dokler ni prepozno in smo soočeni z dioptrijo ali celo čim hujšim. Kot preostale dele telesa je tudi oči treba nenehno trenirati, če želimo, da dobro funkcionirajo. Tudi noge vas bodo težko nesle, če boste le ležali, mar ne? Zato vam predstavljamo nekaj kratkih vaj, s katerimi boste spodbujali in krepili oči preprosto in hitro. Izvajajte jih dvakrat na dan, najbolje zjutraj in zvečer. Premikajte vedno le oči, in to le v naštetem zaporedju.

1.       Oči premikajte navpično, gor in dol. Najprej poglejte v strop nato počasi v tla. Nekajkrat ponovite, nato oči zaprite in jih sprostite.

2.       Zdaj oči premikajte vodoravno, levo in desno. Najprej poglejte v desni kot in nato v levega. Med premikanjem pogleda ne spuščajte, temveč sledite navidezni vodoravni črto od ene do druge strani. Vajo nekajkrat ponovite, nato pa oči zaprite in jih sprostite.

3.       Zdaj boste oči premikali po diagonali. Začnite desno zgoraj in končajte levo spodaj. Vse to ob sledenju navidezne diagonale. Po šestih počasnih ponovitvah oči zaprite, jih sprostite, nato pa vajo ponovitve še v nasprotni diagonali.

4.       Zadnja vaja je ostrenje pogleda na svoj palec. Dlan roke stisnite v pest, iztegnite palec ter roko iztegnite pred seboj toliko, da je pogled na palec izostren. Nato palec počasi približujte obrazu, pri tem pa ves čas pazite, da je pogled nanj izostren. Obratno počnite, če ste kratkovidni. Če imate na očeh različni dioptriji, ponovite vajo za vsako oko posebej. Vid lahko ostrite tudi tako, da pogled najprej izostrite na nekem oddaljenem predmetu, nato pa ga počasi približujete vse do konice nosu. Tudi pri nosu sliko izostrite in se potem ponovno vrnite na oddaljeni predmet. Vajo nekajkrat ponovite, nato pa oči ponovno zaprite in jih še zadnjič spočijte.

prejšnji članek
Ravnajte tako, pa bodo vaše prsi lepše
Moda&Lepota
Ravnajte tako, pa bodo vaše prsi lepše
naslednji članek
Manj znane možnosti za uporabo kave
Kulinarika
Manj znane možnosti za uporabo kave