kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se sprašujete, kam gre ves vaš denar?

27. 12. 2020; 04.00
Avtor: A. K., Bodi zdrava
varčevanje

Tako boste najhitreje privarčevali denar! foto: Profimedia

Z malimi spremembami prihranite do sto evrov na mesec.

Želite nekaj malega prihraniti, pa vam nikoli ne uspe?
Ko potrebujete nekaj viška denarja, a ne najdete načina, kako bi lahko na hitro nekaj zaslužili, lahko hitro postanete slabe volje. Naj vam razkrijemo nekaj načinov, s katerimi lahko prihranite že sto evrov mesečno, brez korenitih sprememb svojega načina življenja. In ne, ne skrbite, vaš hladilnik bo še vedno enako napolnjen kot doslej. 

Pripravite si malico za s seboj


Če vsak dan hodite na malico, gotovo zapravite najmanj pet evrov na dan, kar pomeni, da za malico zapravite najmanj sto evrov na mesec. To ne pomeni, da ne boste več hodili na malico, lahko pa zanjo zapravite manj. Dvakrat tedensko si doma spakirajte malico za s seboj. Denar, ki bi ga drugače namenili za malico, pa spravite v kuverto. 

Sami si skuhajte kavo
Da, tudi tako imenovano kofetkanje je strošek. Če greste vsak dan na kavo, zapravite zanjo okoli 1,50 evra. Če ste zjutraj pozabili jesti, si zraven naročite še toast, zato so stroški še višji. En mesec si vsak dan zjutraj pripravite svojo najljubšo kavo kar doma in jo nato vzemite s seboj. Lahko si nakupite vse sestavine, da bo vaša kava natančno takšna, kot jo imate najraje. Denar, ki bi ga drugače zapravili za kavo, pa spravite na posebno mesto. 

Vikend brez denarja in stroškov


Naslednji vikend bodite pozorni in seštejte, koliko denarja zapravite v celem vikendu. Vse stroške računajte od petka od 16. ure dalje do ponedeljka zjutraj. Toliko, kolikor boste naračunali, si zapomnite in prihodnji vikend enak znesek pripravite in ga pospravite v kuverto. Vaša nova naloga je, da taisti vikend ne zapravite nič. Odprite zamrzovalnik in poglejte, kaj iz svojih zalog lahko pripravite za kosilo in večerjo. Zagotovo boste kaj našli. Hrano lahko pripravite tudi v večjih količinah, da bo zadostovala za ves vikend. Če si želite ogledati kak film, se sprehodite do knjižnice in si ga izposodite tam, saj izposoja v knjižnici ne stane nič. Pojdite na sprehod ali v hribe. Pospravite stanovanje ali pa obiščite starše ali prijatelje. 

Znebite se kreditnih kartic
To naj velja ne le za mesec, ko si želite prihraniti kak evro, temveč tudi na splošno. Kreditne kartice so sicer odlična zadeva, ki nam omogoča plačilo z zamikom. Banka bo torej naš bančni račun obremenila le enkrat mesečno, ko bo trgala zapravljeni znesek z računa. Vendar si ljudje na ta način privoščimo preveč. Kupite to, kar potrebujete, in to, kar si lahko trenutno privoščite. 

Premišljeno po nakupih


Če večkrat tedensko obiščemo trgovino, zapravimo več. Res je, včasih kaj pozabimo kupiti, zato trgovino obiščemo dan pozneje, da kupimo pozabljeno, hkrati pa najdemo še kakšno stvar, ki jo »nujno potrebujemo«. Zato pripravite listek in si vzemite čas, nato pa zapišite vse, kar potrebujete za vsaj dva tedna. Načrtujte svoje obroke, napišite jedilnik za teden dni vnaprej in nato sestavite seznam živil, ki jih potrebujete. Poleg tega boste bolj premišljeno delali s hrano in je zavrgli veliko manj.

Zabava in druženje doma
Pripravite prigrizke in družabne igre ter prijatelje povabite na druženje v svoj dom. Zakaj bi se morali vedno dobivati zunaj in plačevati drago pijačo in hrano, če pa to lahko storite v udobju in na toplem, hkrati pa ob tem tudi prihranite kar nekaj denarja?

Zapravljanje za malenkosti


Ženske se rade pocrkljamo in si kdaj kupimo kaj, tudi če tega v resnici ne potrebujemo. Naslednjič ko si boste ogledovali novo torbico ali čevlje, se raje vprašajte, ali to resnično potrebujete, pri odgovarjanju pa bodite iskreni do sebe. Štirideset parov čevljev resnično ne potrebujete. In za trideset različnih torbic velja enako.

Na koncu sledi štetje denarja
Konec meseca zberite ves denar, ki ste ga prihranili, in si privoščite tisto, za kar ste varčevali, ali pa tako varčujte še naprej in prihranite za dopust ali večje nakupe, ki se jim ne da izogniti. Zagotavljamo vam, da boste prihranili najmanj sto evrov mesečno, lahko pa tudi več.

prejšnji članek
Snowden postal oče
Svet slavnih
Snowden postal oče
naslednji članek
Umrl slovenski založnik Milan Matos
Svet slavnih
Umrl slovenski založnik Milan Matos