Kaloh Svet24.si

Poslanec Kaloh jih je skupil od neznanca

italija, covid potrdilo Svet24.si

Covid-19 potrdila bodo obvezna za vse delavce v ...

voznik, alkohol, pijan Svet24.si

Pijanega ustavili že v Avstriji, nato še v ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

Lucifer-every-power-and-ability-he-has-had-in-the-show- Odkrito.si

Hudič bo še nekaj časa na zemlji! To so njegove...

sveča Ekipa24.si

Cela regija je v solzah! Umrl je največji trener ...

Najučinkovitejša tehnika za izboljšanje spomina
| A.K.

Najučinkovitejša tehnika za izboljšanje spomina

Zelo pomembno je prepoznati že prve znake motenj spomina in o njih raje povedati zdravniku, kot pa odlašati., Dreamstime

Nekateri izmed nas naj bi imeli posebno dober spomin in zdi se, da si vse zapomnijo. So pa ljudje, ki nenehno pozabljajo na prijateljev rojstni dan, ne morejo se spomniti niti, ali so že kupili mleko. In pri vsem tem njihova osebna izkaznica pravi, da sploh še niso stari. Toda ali je dober spomin res nekaj prirojenega? Ali nekaj, na kar lahko vplivamo?

Strokovnjaki pravijo, da je občasno pozabljanje normalno, skrbeti pa vas mora, če se vam to dogaja prepogosto ali če se težko osredotočite na tisto, kar počnete. Tudi za možgane velja, da bolje delajo, če jih uporabljamo. Če skrbimo, da so čim bolj aktivni, si lažje zapomnimo informacije. To je le eden od nasvetov, kako izboljšati spomin. Obstajajo tudi znanstvene raziskave o tem, kako do boljšega spomina.

Spomiska palača

Ena od najučinkovitejših je tehnika, znana kot ustvarjanje »spominske palače«. Učinkovita je, kadar si skušate zapomniti več posameznih elementov, kot je na primer nakupovalni seznam. Če si morate zapomniti več predmetov s seznama, si pomagajte s tehniko vizualizacije, pri kateri uporabljamo sposobnost predstavljanja z umom in ne z očmi.

Torej, če morate kupiti jajca, si lahko predstavljate kokoš, ki na vaši mizi vali jajca. Ali če ste brez pomarančnega soka, si lahko zamislite steklenico soka na polici ob hladilniku. Ne gre za novo tehniko, temveč za enega najbolj poznanih, uporabljanih in preverjeno delujočih načinov psihične priprave, ki ga uporabljajo športniki najrazličnejših panog: smučarski tekmovalci pred štartom v mislih odpeljejo progo, plesalci gredo skozi koreografije, maratonci v glavi pretečejo traso in si predstavljajo svoj prihod v cilj …

Foto: profimedia - Tudi za možgane velja, da bolje delajo, če jih uporabljamo.

Vizualizacija je pravzaprav neka vrsta pozitivne psihologije, pri kateri svoj um pripravimo na preizkušnjo in jo mentalno že uspešno opravimo. Glede na študijo, ki je bila objavljena, si lahko vsakdo z uporabo te tehnike izboljša spomin in s tem preoblikuje svoje možgane. Ko boste torej naslednjič pozabili na svoj seznam živil, ne bo panike - samo zapomnite si vse v svoji spominski palači. Pomarančni sok na polici ob hladilniku in tako naprej …

Še nekaj nasvetov, ki si jih je vredno zapomniti

➽ Zapomnimo si, da naša podzavest nadzira vse, kar mislimo, čutimo, in pozna odgovor na vse težave.

➽ Ne glede na to, kaj v svoj podzavestni um vtisnete, imate sami nadzor nad svojimi mislimi in občutki. Zato morate skrbno opazovati vse zamisli in misli, ki jih imate v svojem zavednem umu.

➽ Zakon o delovanju in reakciji je univerzalen. Vaša misel je dejanje, reakcija pa je samodejni odziv vaše podzavesti na vaše misli. Pazite na svoje misli!

➽ Vsaka frustracija je posledica neizpolnjenih želja. Če razmišljate o ovirah, zamudah in težavah, se vaša podzavest in um ustrezno odzove in blokira vse dobro.

➽ Dejstvo je, da je odgovor na vprašanje, kako programirati vašo podzavest, zelo preprost: dobite samo pozitivno izjavo in jo ponovite! Briljantne stvari so preproste.