dejan vunjak Odkrito.si

Dejan Vunjak ne zmore več

Maja Djukanović Svet24.si

V Srbiji veliko zanimanja za učenje slovenščine

assange2-reuters Petisvet.si

Smrtna kazen za novinarstvo

Rovan Svet24.si

Jože Rovan: »To ni smola, to je nepripravljenost...

nicole Scherzinger Svet24.si

To je telo 40-letne Nicole, ki je prebolela ...

slimjoy naslovna Njena.si

5 preverjenih receptov, kako čim hitreje do ...

miha b Njena.si

Miha Božič po snemanju spoznal posebno dekle

Osvežite spalnico s pravim izborom rastlin
| K. S.

Osvežite spalnico s pravim izborom rastlin

salonska palma, Adobe Stock

Spalnica je za mnoge najpomembnejši del doma in tako potrebuje posebno pozornost. Poleg prestavljanja pohištva vam pri ustvarjanju boljšega vzdušja v prostoru lahko pomaga tudi prava izbira sobnih rastlin. Vse od lilij pa do sivke, vsaka premore svoj čar, nekatere pa s svojim vonjem tudi pomagajo.

Lepota rastlin je njihov naravni sistem filtracije, s katerim prečistijo prostor. Tako niso le lepe na pogled, temveč tudi uporabne, saj poleg filtriranja zraka iz prostora odstranjujejo tudi nevarne toksine, ki negativno vplivajo na naše počutje. Znanstveno je dokazano, da določene rastline pomagajo pri spancu, spet druge pa delujejo pomirjujoče.

Tako pridemo do vprašanja, katere sobne rastline so najprimernejše za spalnico. V resnici ni strogo določenih, saj jih navsezadnje izbiramo predvsem glede na vonj in videz. V nadaljevanju smo za vas pripravili izbor desetih rastlin, med katerimi je nekaj takšnih, ki ne potrebujejo veliko nege, druge se odlično obnesejo tudi v temnih delih sobe, spet tretje pa konkretno pomagajo pri počutju.

1. Lilije

Lilije veljajo kot ene bolj umirjenih in hkrati vzdržljivih cvetlic. Ne le da so že same po sebi čudovite, izkazale so se tudi kot sila priročne, saj iz prostora odstranijo nevarne toksine, kot so benzen, formaldehid in trikloretilen. Posledično so večkrat prva izbira mnogih, sploh za spalnice. Uspevajo tako v temnih kot svetlih prostorih, prav tako pa niso preveč zahtevne za vzdrževanje. Preverite jih vsake tri dni in po potrebi dodajte vodo.

Foto: Adobe Stock - Lilija

2. Salonska palma 

Če je vaša spalnica bolj temačna in v njo ne pride veliko svetlobe, je salonska palma vsekakor prava izbira. Izvira iz Gvatemale, kjer pa se bohoti v delni ali popolni senci. Ravno zato jo večkrat uporabijo v pisarnah ali nakupovalnih središčih, kjer načelno ni veliko sončne svetlobe, ki bi lahko poškodovala njene liste. Nikar je ne postavljajte ob okno ali v preveč osvetljen del prostora, saj ji boste v resnici s tem škodovali.

3. Angleški bršljan 

Verjetno ste ga videli upodobljenega že na marsikaterem kosu pohištva, prav tako se večkrat uporabi kot vzpenjavka na zunanjem delu hiše. A pogost je tudi v notranjih prostorih, saj pomaga pri čiščenju zraka in odpravi plesni v zraku. Medtem ko se zunaj lahko odzove precej agresivno in zaobjame širok del okolice, ga lahko znotraj nadzirate in z njim »oblečete« le določene dele, kot so na primer tramovi. Najpogosteje ga lahko vidite viseti v lončku z dela stropa, vedno pa mora biti izpostavljen soncu in imeti dovolj vlažno zemljo.

Foto: Adobe Stock - angleški bršljan

4. Taščin jezik 

Snake plant bi se načelno preimenoval v kačjo rastlino, a Slovenci smo raje prevzeli njeno hudomušno ime in Sansevierio trifasciato poimenovali taščin jezik. Izvira iz zahodne Afrike, kjer se je morala prilagoditi nekoliko težjim razmeram in slabi prsti. Spada med bolj trpežne in manj zahtevne za nego, podobno kot zgoraj omenjene lilije. S svojo značilno podobo služi skorajda kot skulptura, ki se bo odlično znašla tudi v vaši spalnici. Ni se treba preveč ukvarjati z zalivanjem, dovolj je, da jo posadite v luknjast lonček, ki ga postavite na krožnik, poln vode.

Foto: Adobe Stock - taščin jezik