mir narava
Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete sebi in predelate, kar vas bremeni

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pazite, kako se prepirate

9. 9. 2023; 04.00
Avtor: K. S.
profimedia-0280006390

prepiranje foto: Profimedia

Nemogoče je v odnosih ubežati prepirom. Ti se bodo na eni točki zgodili, a takrat je nujno, da znate te tudi pravilno speljati.

Nedvomno ste že bili del vsaj enega prepira s partnerjem. Seveda, nosijo negativno konotacijo, a samo zaradi tega ni smiselno, da jim pobegnete. Namesto, da se trmasto umikate, dajete tihe maše ali celo izrekate besede, ki jih ne mislite, se naučite prepirati na način, da iz tega potegneta oba vpletena tudi nekaj dobrega.

  1. Naučite se kontrolirati svoje reakcije

Včasih je bolje narediti par globokih vdihov, preden spregovorite, kot pa da impulzivno udarite nazaj. Naučite se poslušati besede sogovornika, ne pa samo razmišljati, na kaj se lahko »obesite«, da mu vržete naprej. Ko pri sebi začutite kopičenje jeze, si vzemite nekaj trenutkov, da to tudi mine. Seveda, pravico imate biti tudi jezni, a pazite, da čustva ne nadvladajo razuma.

  1. Pazite na svoje besede

Vsi smo v ihti sposobni izreči kar nekaj krepkih besed, ki jih kasneje z vsem srcem obžalujemo. A kot veste besed ne moremo vzeti nazaj. Pri izražanju svojega mnenja bodite temeljiti in nikar ne posegajte po obtoževanju nasprotnika. Uporabite besede kot so »moje mnenje je« ali »nastalo vidim kot…« in »ob tem čutim…«. Cilj je, da se pogovorite o lastnih čustvih, ki pa tudi morajo biti utemeljena z jasnim primerom.

  1. Ne bežite pred konfrontacijo

Ko pride do težave, jo je treba nasloviti, ne pa pomesti pod preprogo. S tem, ko se je izogibate, jo samo tlačite in slej kot prej bo ponovno prišla na plan … takrat v nekoliko hujši verziji. Cilj vsakega spora je njegova razrešitev.

  1. Sprejmite vajine razlike

Težko vedno govorimo o tem, kaj je prav in kaj ni. Kar je prav vam, lahko da njemu ni in potrebno se je o tem znati pogovarjati. Samo zato, ker sta si v nečem različna, še ne pomeni, da morate nad vsem kar obupati ali vsiljevati svoja stališča. Kako vas bo razumel, če mu ne razložite? Zakaj bi morali le vi imeti vedno prav? Prisluhnite, morda tudi sami spremenite mnenje.

  1. Modro izbirajte zaupnike

Težko je spore obdržati zase in tako imamo vsi vsaj enega zaupnika, kateremu potožimo. A pri tem pazite, na koga se obračate, saj lahko da vam s svojimi odgovori naredi več škode kot koristi. Potrebujete mnenje, ne pa samo potrditev vaših misli. Včasih so ravno prijatelji tisti, ki vam lahko pomagajo zgladiti spor, saj vam dajo misliti.

prejšnji članek
Zvita feltna: Sinček zelo spremenil Blaževo življenje
Svet slavnih
Zvita feltna: Sinček zelo spremenil Blaževo življenje
naslednji članek
Kaj pomeni, če je urin rožnate barve?
Zdravje
Kaj pomeni, če je urin rožnate barve?