reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čeprav je denarnica prazna, se dopustu ni treba odpovedati

3. 7. 2019; 03.00
Avtor: BP
profimedia-0295397390

Preden se odločite za kredit, se vprašajte koliko lahko na mesec namenite za odplačevanje le-tega. foto: Profimedia

Z bančnim kreditom bo lažje

Počitnicam se je težko odpovedati, ne glede na to, koliko lahko te obremenijo naš proračun. Zato se veliko Slovencev po pomoč obrača k bankam, kjer najamejo kredit, tega pa ponujajo tudi nekatere potovalne agencije. Vendar pa je pred tem potreben razmislek. Poglejmo, na kaj vse morate biti pozorni, preden najamete kredit za dopust. Kot ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, so razlike med krediti lahko tudi do 100 evrov ali več. Zato se izplača premisliti, pri kom ga boste vzeli. Tudi banke same priporočajo, da za dopust najamete kratkoročni kredit, ki ga odplačate v največ dvanajstih mesecih, vsekakor pa preden se odpravite na naslednje počitnice.

Za počitnice je najbolje vzeti kratkoročni kredit, ki ga odplačate v roku šestih mesecev foto: Profimedia

Preden vzamete kredit, si odgovorite na naslednjih sedem vprašanj:



1. Kakšen kredit naj vzamem?

Kredit je lahko namenski ali nenamenski. Če kredit potrebujete za počitnice, naj bo ta nenamenski. Pri namenskem kreditu je namreč točno določeno, z vso pripadajočo dokumentacijo, za kaj ga lahko porabite (na primer za gradnjo hiše). Pri nenamenskem pa znesek lahko porabite, za karkoli želite.

2. Koliko denarja lahko namenim za vračanje kredita?

Preden se odločite za kredit, se vprašajte, koliko lahko na mesec namenite za njegovo odplačevanje. To lahko preprosto določite tako, da od svojih prihodkov odštejete vse mesečne stroške, razliko, ki vam ostane, pa lahko namenite za kredit.

3. S čim lahko kredit zavarujem?

Zavarovanje kredita je nujno potrebno, saj se vam med njegovim odplačevanjem lahko zgodijo nepredvidene situacije (izguba službe, bolezen) in ga ne boste zmogli več odplačevati. Kredit lahko zavarujete na različne načine: s hipoteko, z zavarovalno premijo, s porokom (nekom, ki bo jamčil za vas), z zastavo police zdravstvenega zavarovanja in drugim. Od načina zavarovanja je odvisna tudi višina, zato se o tem prej pozanimajte.



4. Katere dokumente in dokazila potrebujem za odobritev kredita?

V večini primerov za namenski kredit potrebujete potrdilo delodajalca. Če se odločite za vse bolj popularen hitri kredit, pa niti tega ne potrebujete.

5. Kakšni so stroški, povezani z najemom kredita?

Banka vam bo zaračunala strošek odobritve kredita, kar znaša večinoma okoli 120 evrov, ter stroške zavarovanja kredita. V mislih imejte tudi obrestno mero.

6. Koliko časa bom kredit lahko odplačeval?

Strokovnjaki svetujejo, da je kredit za počitnice najbolje odplačati v roku šestih ali dvanajstih mesecev oziroma najkasneje do naslednjih počitnic.



7. Kaj se zgodi, če kredita ne morem odplačati?

Ker se vedno lahko pripeti kaj nepredvidljivega, je pametno kredit zavarovati. Nekatere banke ponujajo tudi možnost odloga plačila za dogovorjeni čas ali znižanje mesečne anuitete, pri čemer se vam podaljša čas odplačevanja.

Zavarovanje kredita je nujno potrebno foto: Profimedia

prejšnji članek
Kako ostati šik na delovnem mestu v času vročinskega vala
Moda&Lepota
Kako ostati šik na delovnem mestu v času vročinskega vala
naslednji članek
Kaj se zgodi ob stiku s portugalsko ladjico?
Zdravje
Kaj se zgodi ob stiku s portugalsko ladjico?