kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Svet je premajhen za zidove

8. 7. 2019; 03.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Brandenburska vrata

Brandenburška vrata foto: Katja Kaja Mejač

Vsako leto se odpravimo na raziskovanje ene evropske znamenitosti. Po Pragi in Valencii je bil tokrat na vrsti Berlin. Mesto, ki še danes, trideset let po padcu zidu, ki ga je ves ta čas delil na dva dela, kaže podobo nekoč razdvojenega mesta. Ob tem pa v svoji biti skriva bogato zgodovino, kakovostne zgodbe, tehnološke inovacije, zeleno naravo in tudi številne možnosti za najboljše zabave v Evropi in morda tudi v svetu.

Berlin je mesto z dušo, ki je bila v zadnjem stoletju močno zaznamovana, predvsem se ta pozna po drugi svetovni vojni, ko je bilo mesto zaradi bombardiranja skoraj popolnoma uničeno, pozneje pa je bil od leta 1961 pa vse do leta 1989 z zidom (dokončno so ga podrli šele leta 1991) še ideološko in fizično razdeljen na dva raznolika dela. Njegovo dušo se občuti že ob prvem stiku z mestom, že na območju nekaj kilometrov oddaljenega letališča, ko se mladi in stari zadržujejo v bližnjem parku in uživajo v prostem popoldnevu. Res je, da smo me imele neverjetno srečo z vremenom, saj nam je aprilsko vreme postreglo s soncem, temperature pa so segle tudi do 22 °C, a je po pripovedih sodeč tak utrip mogoče začutiti v katerem koli obdobju in seveda tudi vremenu. 

Pot
Sam Berlin je Sloveniji v resnici zelo blizu. Pot z osebnim vozilom lahko traja od deset do trinajst ur, a vse to olajša neposredna letalska povezava, saj lahko v Berlin z nizkocenovnikom letite z Brnika. Ob tem vam pot, če upoštevamo tudi dve uri pred letom, ko je zaželeno, da ste zaradi nemotenega poteka že na letališču, ob dobrem vremenu vzame dobre tri oziroma do največ štiri ure, če upoštevamo še pot od letališča do središča Berlina. Najbolj priporočljivo je, da za pot do samega mesta uporabite hitri vlak, ki vas bo v dobre pol ure popeljal do vseh glavnih postaj, od koder bo dostopno tudi vaše bivališče. 

Cene
Cenovno je samo mesto primerljivo s Slovenijo. Seveda so nekatere cene lahko višje, po drugi strani pa lahko pivo dobite tudi po nižji ceni kot v Sloveniji. Vstopnine v nekatere znamenitosti so zastonj, najvišja pa je tja do šestnajst evrov. Mesto je odlično povezano z javnim prevozom, največkrat pa so v uporabi vlaki in podzemna železnica. Ker se lahko z isto vstopnico vozite z vsem javnim prevozom, je priporočljivo, da si kupite skupno karto oziroma Berlin Welcome Card, v ceno katere je vključen neomejen prevoz v celotnem sistemu javnega prevoza in pa več kot dvesto popustov za vse glavne mestne znamenitosti. Ob lepem vremenu pa si lahko dele mesta seveda ogledate peš ali pa s kolesom. 

Glavne znamenitosti

Berlinska katedrala (Berliner Dom) foto: Katja Kaja Mejač


Berlin ponuja številne znamenitosti, ki segajo v različna obdobja njegove zgodovine. Ena izmed glavnih je gotovo utrip mesta, ki ga morate doživeti. Zelo zanimiva je še vedno obstoječa vizualna in karakterna razlika med vzhodnim in zahodnim delom. Preseneti pa tudi narava, ki jo to ogromno mesto ponuja. Katere pa so zgodovinske znamenitosti, ki si jih morate ogledati?
Ena izmed bolj vidnih je stolp zmage, ki sega v leto 1873 in je posvečen zmagi Prusije v dansko-pruski vojni. Najbolj impresiven del stolpa je 8,3 metre visok bronasti kip Viktorije, po katerem je stolp tudi prepoznaven. Z vrha lahko uživate v neverjetnem razgledu nad nekoliko odmaknjen zahodni del mesta, vredni ogleda pa so tudi mozaiki na spodnjem delu. Brandenburška vrata segajo v 18. stoletje in stojijo na vzhodnem delu nekoč razdeljenega mesta, na mestu nekdanjih mestnih vrat, v svoji osnovi pa so kljub neoklasičnemu slogu predstavljala začetek ceste od Berlina do Brandenburga. Televizijski stolp na Alexanderplatzu je najvišji stolp v Evropski uniji in meri dobrih 368 metrov. Na 203 metrih je postavljena opazovalna ploščad, na 207 metrih pa najvišja restavracija v Berlinu. Vredna ogleda je tudi berlinska katedrala, ki je bila med bombardiranjem leta 1945 uničena, danes pa predstavlja središče znamenitosti na berlinskem muzejskem otoku. Poleg naštetih si morate v Berlinu ogledati tudi: spominsko cerkev cesarja Viljema, obnovljeno stavbo Reichstag – sedež nemškega parlamenta, muzejski otok sredi mesta, Postdamski trg, Sony center, živalski vrt, most Oberbaum, ulico Pod lipami in še bi lahko naštevali. 

Spominska cerkev cesarja Viljema foto: Katja Kaja Mejač

Spomenik žrtvam holokavsta

Spomenik žrtvam holokavsta foto: Katja Kaja Mejač

Med najbolj impresivnimi znamenitostmi je nedvomno spomenik žrtvam holokavsta z muzejem v samem središču mesta, ki je posvečen šestim milijonom judovskih žrtev nacizma. Gre za nekakšen neoznačen labirint, ustvarjen iz 2700 črno-sivih in do štiri metre visokih stebrov, ideja pa se skriva v tem, da se obiskovalec sredi spomenika počuti oddaljenega, morda celo izgubljenega. Ogled podzemnega muzeja je brezplačen, a priporočljiv, saj odlično ponazori dogajanje okoli druge svetovne vojne. 

Friedrichstadt-Palast 


Največja in najbolj moderna predstavna palača v Evropi v Berlinu, v centralnem delu Mitte, deluje že od leta 1984, ko je nadomestila staro različico enako imenovane palače. V njej vsakodnevno potekajo predstave, tudi otroške in gostujoče, ter različni festivali. Sicer pa je samo prizorišče specializirano za kompleksne predstave, saj uporabljajo napredno osvetlitev in odrsko tehnologijo. Pravijo, da so sodobni in da želijo na neki način tekmovati s priljubljenim Las Vegasom, samo ne na zahodnjaški oziroma ameriški način. 

Priporočamo ogled predstave VIVID Grand Show, ki na odru združuje več kot sto neverjetnih umetnikov. Gre za odlično kombinacijo vizualnih podob, kjer ni pretiranega poudarka na pripovedovanju zgodbe, predstava pa je tako primerna tudi za nemško negovoreče gledalce. Ob ogledu se boste sredi nemške prestolnice zagotovo počutili, kot da ste se znašli sredi Las Vegasa. 

Berlin Welcome Card 
Za najbolj optimalno izkušnjo v Berlinu priporočamo nakup kartice Berlin Welcome Card, ki je na voljo v različnih cenovnih razponih. Primer: za 37 evrov se lahko dva dneva vozite s celotno mrežo berlinskega javnega prevoza (podzemna železnica, vlaki, tramvaji), v to ceno pa je vključena tudi vožnja do letališča. Ob tem pa imate za večino znamenitosti s kartico tudi 25-odstotni popust, prav tako pa se popust obračuna v določenih restavracijah in trgovinah. 

Berlinski zid in East Side Gallery
Berlinski zid je fizično in ideološko med letoma 1961 in 1989 (uradno je bil podrt leta 1991) delil vzhodni in zahodni Berlin in ga je, vsaj na začetku, vzhodna vlada zidala popolnoma na skrivaj. Zid je meril med 156,4 in 167 kilometri, dopolnjevali pa so ga tudi bodeča žica, jarki, rešeta, kontrolna vozila, opazovalni stolpi … Vsi poskusi pobega z vzhoda na zahod so bili onemogočeni, tudi z ubojem. Z zidom ni bilo ločeno le mesto, temveč tudi družine, kar je pomenilo, da so bili nekateri ločeni tudi skoraj trideset let. 
Čeprav so med letoma 1989 in 1991 zid skoraj popolnoma porušili, lahko njegove ostanke v nekaterih delih mesta še vidite, večina pa ni originalnih, temveč so ponovno zgrajeni. Najbolj znan je med predeloma Hauptbahnhof in Oberbaumbrücke, ki so ga leta 1990 imenovali za državni spomenik in je danes znan kot East Side Gallery. Sicer pa je skozi celoten Berlin odlično označena pot, kjer je zid nekoč potekal. To so storili z dvema vrstama granitnih kock, ki so označene z napisi Berliner Mauer 1961–1989. 

Moj Bog, pomagaj mi preživeti to smrtonosno ljubezen, Dmitri Vrubel foto: Katja Kaja Mejač

Zgodilo se je v novembru, Kani Alavi foto: Katja Kaja Mejač

Avto Trabant prebija zid, Birgit Kinder foto: Katja Kaja Mejač

Eden izmed grafitov z bodečo žico foto: Katja Kaja Mejač

Grafiti


Galerija na prostem East Side Gallery vse od padca zidu predstavlja raznolike grafite, ki ponazarjajo dogajanje časa, ko je zid stal, in vpliv, ki ga je imel na mesto. Grafiti so narejeni na vzhodni strani, saj je bila ta stran poslikana tudi v času pred padcem zidu. Ta z zahodne strani ni bil dostopen. Galerija premore več kot 105 grafitov, ki so jih leta 1990 ustvarili umetniki z vsega sveta, te pa neprofitne organizacije po svoji moči kar se da uspešno tudi obnavljajo.

prejšnji članek
V takšnem razgledu uživa Nuša Lesar
Svet slavnih
V takšnem razgledu uživa Nuša Lesar
naslednji članek
Resnica o vodoodpornih kremah za sončenje
Zdravje
Resnica o vodoodpornih kremah za sončenje
#nasazenazenska
nasazenazenska