atomik harmonik Dobra karma

Špelca iz Atomik Harmonik – po neuspešnih ...

meghan markle_kate middleton Svet24.si

Oseba, ki je prizadela Kate Middleton, povezana z ...

jansa-pl Reporter.si

Kdo so obiskovalci kabineta predsednika vlade ...

virus, računalnik Svet24.si

Želijo vas pretentati, da delijo brezplačno ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

Kaj o varnosti aplikacije FaceApp menijo na Uradu informacijskega pooblaščenca?
| V.M.

Kaj o varnosti aplikacije FaceApp menijo na Uradu informacijskega pooblaščenca?

Pexels

Ali slovenski strokovnjaki odsvetujejo uporabo aplikacije FaceApp?

Aplikacija FaceApp, ki med drugim omogoča postarano transformacijo obrazov, ni novost, čeprav trenutke slave doživlja prav v teh dneh. Družbena omrežja so namreč preplavile realistične fotografije postaranih uporabnikov, ki pa so bili kmalu deležnih opozorila, da so s sprejemom aplikacije ogrozili varnost osebnih podatkov ter informacijskega in slikovnega materiala, ki ga shranjujejo na telefonu. V licenčnih pogojih, ki si jih skoraj nihče ni prebral, je namreč navedeno, da se uporabnik aplikacije strinja tudi s tem, da lahko podjetje Wireless Lab uporablja njihovo vsebino (fotografije, osebne preference, glas) na katerikoli platformi za nadaljnje raziskovalne namene.

Tako zapisane licenčne pogoje pravzaprav ne uporablja zgolj omenjeno podjetje, temveč mnoge platforme in aplikacije. Jim s potrditvijo res odstiramo vrata v zasebnost? Je modro slediti priljubljenemu trendu ali je bolje, da ne podležemo mamljivim aplikacijam, ki rastejo kot gobe po dežju?

»Kot pri vsaki drugi aplikaciji je pomembno, da se kot uporabniki natančno seznanimo z nekaj ključnimi informacijami: komu( vse) dajemo dostop do naših podatkov, do katerih (vse) naših podatkov, za katere (vse) namene. Če nam odgovori na to vprašanja niso všeč ali pa jih sploh ne najdemo v pogojih uporabe, potem svetujemo posebno previdnost in takih aplikacij ne nameščamo, že nameščene pa odstranimo.  Ne bo odveč, če si postavimo vprašanje, ali bi kaj podobnega storili v realnem svetu – bi npr. zaupali svojo fotografijo osebi, ki potrka na naša vrata, vpraša za našo fotografijo in pove, da prihaja iz podjetja iz tujine in bo z njo počela karkoli, v zameno pa vam ponudi fotografijo, kako bi izgledali čez dvajset let? Najbrž bi dvakrat premislili,« svetujejo na Uradu informacijskega pooblaščenca RS, kjer se ukvarjajo tudi s problematiko zlorabe osebnih podatkov.