favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj o varnosti aplikacije FaceApp menijo na Uradu informacijskega pooblaščenca?

19. 7. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
prijateljice in telefon

foto: Pexels

Ali slovenski strokovnjaki odsvetujejo uporabo aplikacije FaceApp?

Aplikacija FaceApp, ki med drugim omogoča postarano transformacijo obrazov, ni novost, čeprav trenutke slave doživlja prav v teh dneh. Družbena omrežja so namreč preplavile realistične fotografije postaranih uporabnikov, ki pa so bili kmalu deležnih opozorila, da so s sprejemom aplikacije ogrozili varnost osebnih podatkov ter informacijskega in slikovnega materiala, ki ga shranjujejo na telefonu. V licenčnih pogojih, ki si jih skoraj nihče ni prebral, je namreč navedeno, da se uporabnik aplikacije strinja tudi s tem, da lahko podjetje Wireless Lab uporablja njihovo vsebino (fotografije, osebne preference, glas) na katerikoli platformi za nadaljnje raziskovalne namene.

Tako zapisane licenčne pogoje pravzaprav ne uporablja zgolj omenjeno podjetje, temveč mnoge platforme in aplikacije. Jim s potrditvijo res odstiramo vrata v zasebnost? Je modro slediti priljubljenemu trendu ali je bolje, da ne podležemo mamljivim aplikacijam, ki rastejo kot gobe po dežju?

»Kot pri vsaki drugi aplikaciji je pomembno, da se kot uporabniki natančno seznanimo z nekaj ključnimi informacijami: komu( vse) dajemo dostop do naših podatkov, do katerih (vse) naših podatkov, za katere (vse) namene. Če nam odgovori na to vprašanja niso všeč ali pa jih sploh ne najdemo v pogojih uporabe, potem svetujemo posebno previdnost in takih aplikacij ne nameščamo, že nameščene pa odstranimo.  Ne bo odveč, če si postavimo vprašanje, ali bi kaj podobnega storili v realnem svetu – bi npr. zaupali svojo fotografijo osebi, ki potrka na naša vrata, vpraša za našo fotografijo in pove, da prihaja iz podjetja iz tujine in bo z njo počela karkoli, v zameno pa vam ponudi fotografijo, kako bi izgledali čez dvajset let? Najbrž bi dvakrat premislili,« svetujejo na Uradu informacijskega pooblaščenca RS, kjer se ukvarjajo tudi s problematiko zlorabe osebnih podatkov.

prejšnji članek
''To je trenutek, o katerem sem sanjal, odkar sem bil deček ...''
Svet slavnih
''To je trenutek, o katerem sem sanjal, odkar sem bil deček ...''
naslednji članek
50.000 eur za pulover
Moda&Lepota
50.000 eur za pulover
#nasazenazenska
nasazenazenska