i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

marko lisec tw Reporter.si

Brat poslanca SDS Tomaža Lisca se zgraža nad ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Zvezdana Mlakar Njena.si

Zvezdana Mlakar osupla nad odločbo ministrstva

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Barvit utrip mesta
| Katja Kaja Mejač

Barvit utrip mesta

Barvite hiše, Katja Kaja Mejač

Poljska in češka arhitektura vedno navdušujeta s svojo barvitostjo. Tokrat smo navdih iskali v pravljičnem mestu Vroclav na Poljskem, ki je največje mesto Šlezije in rečno pristanišče na reki Odri.

Gre za unikatno evropsko mesto, kjer se združuje različna zgodovina, saj so na njegovo arhitekturo vplivali različni češki, nemški, avstrijski in pruski slogi. V njem najdemo predvsem veliko pomembnih stavb, ki so jih osnovali nemški modernistični arhitekti, med njimi je tudi znana Ljudska dvorana (Hala Ludowa oziroma Jahrhunderthalle), ki je bila med letoma 1911 in 1913 zgrajena po načrtih Maxa Berga. Mesto si lahko dodobra ogledate že v enem dnevu, a če imate na voljo več časa, tam raje preživite kak dan več, saj boste tako začutili pravi utrip mesta. Obiščite enega izmed rečnih otokov, obiščite veliko mestno tržnico ali jejte v starem zaporu. Seveda ne smete mesta ali Poljske zapustiti, ne da bi poskusili njihovo značilno jed pierogi, poljsko različico polnjenih cmokov.

Pravljičnost barvitih hiš

Foto: Katja Kaja Mejač - Hisa Janko in Metka

Glavni trg v Vroclavu je eden izmed največjih še ohranjenih srednjeveških trgov v Evropi, skupaj s Trgom soli, kjer so nekoč trgovali s to dobrino, pa tudi eden izmed najlepših in najbolj barvitih trgov na svetu. Na obeh namreč najdemo hiše v pastelnih in živih barvah, skupaj pa tvorijo logično celoto. Če verjamemo zgodovinarjem, je bilo mesto takšnega videza že v času Napoleona, lastniki stavb so bili namreč precej premožni zaradi mednarodnega trgovanja. Svoj zasluženi denar so tako zapravili za bahanje, kar se je kazalo v stanovanjskih hišah različnih barv. Ko so mesto obnovili, so zato predvsem zaradi zgodovinskega vidika izbrali barvite fasade, ki so zdaj postale del modernejše zgodovine. 

Številne hiše so dobile tudi posebna imena, kot sta Zlato sonce ter Janko in Metka po znani pravljici. 

Stara mestna hiša

Foto: Dreamstime - Stara mestna hiša

Najbolj impresivna stavba na velikem srednjeveškem trgu je zagotovo stara mestna hiša, ki je hkrati tudi najvišja stavba trga. Gre za skupno poslopje, ki sestoji iz različnih gotskih stavb in sega v 13. stoletje, ko se je mesto začelo močno razvijati. Zanimivost mestne hiše pa je zagotovo pivnica v kleti, kar naj bi bilo značilno za številne mestne hiše na nekdanjem nemškem ozemlju. 

Najdite vse vroclavske škrate

Foto: Katja Kaja Mejač - Škrati

Po samem središču mesta in njegovi okolici se naključno nahajajo številni škrati. Bilo naj bi jih več kot sto, številka pa še vedno narašča. Gre za majhne bronaste skulpture različnih škratov iz pravljic in legend, ki so danes v mestu prava turistična znamenitost in eden izmed najbolj edinstvenih okraskov mesta. Izvirajo iz časov antikomunističnega gibanja, imenovanega oranžna alternativa, ko so aktivisti škrate po mestu slikali v obliki grafitov, po letu 2005 pa so dobili svojo bronasto obliko in predstavljajo sinonim za svobodo. 

Kdaj mesto obiskati? 
Da si zagotovite sončen dan, takrat bo mesto zasijalo v vsem svojem sijaju, ga obiščite poleti ali v zgodnji jeseni. Njegovo magičnost pa boste občutili skozi vse leto. Gre tudi za zelo dostopno mesto, saj so cene na Poljskem še vedno kar občutno nižje kot v Sloveniji, zato vam tudi okušanje lokalne hrane in pijače ne bo predstavljajo previsokega stroška. V Vroclav se sicer lahko odpravite kar z avtom, saj direktna vožnja čez Dunaj traja slabih deset ur.