mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zaradi teh prepričanj niste uspešni!

31. 1. 2024; 04.00
Avtor: K. S.
dreamstime_m_67152904

Pazite, kakšna prepričanja imate o sebi. foto: Dreamstime

Če vam nikakor ne uspe doseči želenih ciljev, je morda čas, da krivce za to nehate iskati v drugih. Lahko da vas nazaj držijo ravno vaša negativna prepričanja.

Precej hitro se zgodi, da za lastne neuspehe okrivimo druge. Lažje je reči, da nam nekdo drug preprečuje (seveda, iz čistega ljubosumja, mar ne?) napredovanje v življenju, kot pa se sprijazniti z dejstvom, da se v resnici nazaj držimo kar sami.

Prepričanja so trditve, ki nas lahko v ključnem trenutku dvignejo, ali popolnoma potrejo. O vsem in vsakem imamo svoja mnenja, tudi o sebi. A po večini imamo ravno o sebi najslabša. Ravno ta omejujoča prepričanja pa so največkrat razlog za naše padce.

Katera prepričanja so torej najbolj škodljiva?

  1. Nimam časa

Med tem ko je sicer prav, da čemu kdaj rečete ne, ni smiselno, da si to nenehno tudi govorite. Zakaj? Ker se boste tako prepričali, da ga res nimate in napredek prestavili za nekaj let. Veste, v resnici je ravno čas en redkih stvari v življenju, nad čemer IMATE kontrolo. Kaj z njim naredite, je izključno vaša odločitev. Začnite se tega bolj jasno zavedati in naj čas po novem postane vaša moč.

  1. Ne morem (ali ne znam)

Gre za eno izmed najbolj omejujočih prepričanj, kar jih lahko imate. Logično je, da vsega ne morete narediti v prvo, saj določene stvari potrebujejo določena znanja, a to je nekaj, kar lahko pridobite. Če pa si nenehno govorite, da stvari enostavno ne morete ali ne znate, si lahko zaprete nešteta vrata. Resnica je, da lahko naredite vse, kar želite.

Če to uporabljate kot izgovor, vsaj dodajte »… v tem trenutku«.

  1. Ne morem, ker nisem …

Ker niste kaj? Dovolj sposobni? Dovolj lepi? Dovolj stari/mladi? Kaj natanko je tisto, kar vam preprečuje, da nekaj naredite. Morda je le to, da niste dovolj pogumni ali samozavestni. Tudi na tem lahko delate. Nehate se definirati kot nekaj slabega. Začnite se zavedati svoje sposobnosti, svoje moči in raje ljudem dokažite, zakaj ravno VI nekaj lahko naredite.

  1. Nisem dovolj dobra

Bi rekli, da je to najbolj uporabljen stavek ali bolje rečeno izgovor? Verjetno imate prav. A realnost je takšna, da ste vedno dovolj dobri … le morda preveč leni. Se zavedate, da s takšnimi stavki prepričujete v to tudi sebe? Si res želite nenehno govoriti, da ste absolutno nesposobni? Dvomim. A dlje kot boste to ponavljali, bolj »nesposobni« boste postali.

  1. Obsojali me bodo

Nerealni strahovi nas žal največkrat potegnejo nazaj. Nič drugače ni s strahom pred obsodbami. A v resnici so to zgolj vaša predvidevanja, ker si preprosto ne zaupate. Kdo pravi, da vas bodo res obsojali? Kaj pa če vas bodo pohvalili ali celo občudovali?

  1. Nisem tako dobra kot on/-a

Zelo radi se primerjamo z drugimi, pri tem pa pozabimo, da se nihče ne rodi kot superjunak, ki obvlada vse. Vsi se moramo nenehno učiti in tudi tisti, s katerim se tako radi primerjate, se je mogel. Nehajte se tako oklepati ljubosumja in začnite delati na samozavesti. Vsi smo si različni, vsak ima svojo pot. Če nekaj želite doseči, vam lahko z vztrajnostjo tudi uspe.

  1. Spodletelo mi je v preteklosti

Boste res dovolili, da vas padci preteklosti dotolčejo? Stavki, kot je ta, vam v resnici samo jemljejo moč in pogum. Samo zato, ker vam nekaj ni uspelo včeraj, še ne pomeni, da vam ne bo jutri. Saj pa vendar veste, da se iz napak učimo.

prejšnji članek
Denis Avdić za 42. rojstni dan ostal sam
Svet slavnih
Denis Avdić za 42. rojstni dan ostal sam
naslednji članek
Beli čaj koristen tudi za hitrejše hujšanje?
Zdravje
Beli čaj koristen tudi za hitrejše hujšanje?
#nasazenazenska
nasazenazenska