Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zapeljevanje: Ko v akcijo stopi ona

27. 8. 2019; 04.00
Avtor: Edvadr Kadič/Revija LizaMaja
Moski in zenska

Kdo koga zapeljuje? foto: Adobe Stock

Naj ga pusti pri miru in si misli svoje? Mogoče. Ampak recimo, da ji je res všeč. Kaj naj stori? Zanimivo, da se ženske tudi javno vedno pogosteje sprašujejo, kaj je narobe s sodobnim moškim. Zakaj fantje nimajo (več) poguma? Zakaj niso pogumnejši, ko je treba pristopiti in navezati stik?

Še pred letom ali dvema sem bil presenečen, danes pa je to že povsem normalno, da se mi npr. na delavnico o skrivnostih govorice ženskega telesa prijavi enako število deklet kot fantov. Ko danes dekleta vprašam, zakaj so pravzaprav prišla, mi praviloma odgovorijo, da želijo vedeti, kaj je z njihovo govorico telesa narobe, saj ali nikogar ne pritegnejo ali pa pritegnejo, po njihovem mnenju, zelo zelo napačne fante. Takšne, s katerimi preprosto ne želijo imeti nič. 

Prav tako jih zanima, zakaj traja tako neskončno dolgo, preden se kakšen fant opogumi (če sploh se), da pristopi k njim npr. v lokalu ali na zabavi. Še več, zanima jih, kakšna bo reakcija, če k fantom pristopijo kar same. Na kaj morajo biti pozorne pri moških, da bo njihov pristop razumljen pozitivno. 

Resnici na ljubo sem se, ob vseh teh lepih udeleženkah, na tihem že večkrat vprašal, ali je to kakšen hec. Sem namreč zagovornik t. i. stare dunajske šole, ki prisega na moško pobudo, izražanje bontona v javnosti ter čaščenje ženske kot moškega navdiha. Vendar pa se vseeno zavedam, da smo leta 2019 in da so se pričakovanja in tudi nenapisana družbena pravila za stike med moškim in žensko že nekoliko spremenila. 

Znanstvene raziskave na področju neverbalne komunikacije pravijo, da ženska odda skoraj neverjetnih 15 do 18 neverbalnih signalov, preden jih moški sploh zazna kot nekaj, kar mu je namenjeno kot povabilo v igro zapeljevanja. Moški smo tako bistveno manj dovzetni za prikrite signale človeškega telesa in pozive k zapeljevanju, kot ste zanje dovzetne ženske. Če k temu dodamo še virtualno odtujenost, ki jo v razvoj odnosov danes vnašajo družbena omrežja in razmah pornografije, ki človeka pogosto obravnava zgolj kot kos mesa, ste, drage dame, na dobri poti, da brez vaše zelo očitne iniciative res ne bo nič, seveda zunaj kramljanja na Facebooku, Tinderju ali Instagramu. 


Vseeno pa nikar ne odkorakajte naravnost k njemu in ga ne napadite, češ mar si slep, lesen oz. kaj hudiča se sploh greš, da ne prideš do mene, mi naročiš pijačo in me kar takoj ne nasmeješ do solz. Verjetno boste naslednji trenutek videle samo še njegove pete in žvenket stekla, ko bo pobegnil skozi prvo okno. 

Če pustimo šalo ob strani, je mogoče celo res najbolje, da prevzamete iniciativo in se konkretno usmerite v ustvarjanje priložnosti za stik z izbranim fantom. 

Najprej pozorno spremljajte predvsem govorico telesa. Moški v proces zapeljevanja vstopamo tako, da se šopirimo in opozarjamo na atribute moškosti. Močnejši glas, položaj v središču pozornosti, glasnejši klici natakarju za novo rundo, zavzemanje prostora tudi širše ipd. 

Torej, vzpostavite dober očesni stik. Če kdaj pomežiknete, ne bo to nič odveč. Pazite le, da ne bo preveč očitno, saj se danes tega marsikateri fant preprosto ustraši. Ker mu ne morete zgolj sporočiti podatkov o svojem profilu na Instagramu, ste pač prisiljene v konkretne dejavnosti v živo in očesni stik je tako prvi na seznamu. Naslednji je nasmešek. Nasmehnite se tako, da bo vedel, da je to namenjeno prav njemu. Če se ob tem še igračkate z nakitom ali lasmi, toliko bolje. Le do očesnega stika naj med takšnimi nasmeški in igračkanjem z nakitom pride čim večkrat. 


Če vas je končno le opazil in ste mu tudi všeč, bo poskušal zavzeti takšen položaj, da ga boste lahko res dobro videle in potem tudi ves čas spremljale. Napihoval se bo še naprej med svojo družbo, hkrati pa rinil v središče vašega polja pogledov in nekako poskušal pri sebi potrditi, da je res on objekt vaše pozornosti. 

Ko boste opazile karkoli od omenjenega, pojdite čim prej v akcijo. Ko on npr. stopi k točilnemu pultu, stopite tudi vi in spregovorite kaj npr. o vročini v lokalu, koncu službe, pričakovanju vikenda ipd. Ko gre mimo vas, se naredite nekoliko nerodne, da vam bo moral kaj pomagati ali pa vas bo vsaj »prisiljen« ogovoriti. Ste prepričane, da v lokalu ni nikogar, ki vaju oba pozna? Izkoristite takšno osebo, da vaju seznani. Kakorkoli, bodite kreativne, predvsem pa žensko pretkane, pa vas nihče ne bo označil za neprimerne. Če se bo odzval na ponujeno »naključno« priložnost, ste na dobri poti. Le pazite, da ne boste preveč očitne. 

Začnite pogovor. Držite se načela, da s tujci pogovori lažje stečejo, če jih začenjamo z nekaj zaprtimi vprašanji (ko je odgovor možen le z da ali ne) in šele potem nadaljujemo z odprtimi vprašanji, da slišimo tudi kakšno mnenje ali razlago. Predvsem pa čim prej preidite na vprašanja o njem. Ljudje daleč najlažje in tudi najraje govorimo o sebi. Ne zaslišujte, temveč poskusite pogovor čim bolj lahkotno peljati tako, da bo čim več govoril o sebi. 

Čim več se tudi smejte, bodite zabavne in odprte. Ljudje se radi družimo s prijetnimi, toplimi in zabavnimi ljudmi. Če se boste smejale njegovim šalam, bo dobil občutek sprejetosti, če se ga boste medtem še kdaj pa kdaj dotaknile, pa tudi občutek bližine. 


Pazite, da si vas lahko dobro ogleda. Vem, da se čudno sliši, vendar pa smo moški precej vizualna bitja in s tem, ko si ogledujemo žensko telo, ne mislimo nič slabega. Bodite malce »štoraste« pred njim in se po možnosti malo obrnite ali stopite občasno korak ali dva malo vstran tako, da bo imel občutek, da niste pozorne na to, kam gleda. Naj se naužije vaših čarov, da je lahko polno prisoten v pogovoru in se mu ne bo treba ukvarjati s prikrivanjem ogledovanja vašega telesa. 

Komplimenti so vsekakor dobrodošli, le ne pretiravajte preveč. Če boste pri moškem pohvalile kakšen njegov dosežek, boste brez težav zadele v polno. Kolikor se le da, bodite pri tem konkretne, da ne bo imel pomislekov, da to govorite samo zato, da se mu boste zdele prijetne. Seveda pa pazite, da ne boste povedale preveč. Pustite kaj tudi za prihodnjič, ko (oz. če) se ponovno srečata. 

Vseeno pa upoštevajte tudi možnost, da ste mu sicer všeč, vendar mu ni do globljega stika z vami. Da mogoče kje drugje na vas čaka pogumnejši, predvsem pa bolj zainteresiran za vas, kot je ta, na kogar se trenutno nanaša vaš vloženi trud. 

Saj veste, tudi pri moški (ne)odločnosti velja izrek, da če si nečesa res želimo, najdemo tudi pot. 


Če ne, pa izgovor.

prejšnji članek
Največ vredna je … Scarlet Johansson
Svet slavnih
Največ vredna je … Scarlet Johansson
naslednji članek
Doma se šola že več kot 300 učencev!
Življenjski slog
Doma se šola že več kot 300 učencev!