Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj je pomembno, da si vzamete prost vikend

5. 7. 2020; 01.00
Avtor: K.M.
Meditacija

Meditacija je eden izmed načinov, s katerimi lahko možgane popolnoma sprostite, ne predstavlja pa 100 % rešitve. foto: Dreamstime

Prevečkrat se zgodi, da ljudje namesto da bi se konec tedna sproščali, uživali z družino ali v aktivnostih, pri katerih uživajo, sedijo pred svojim računalnikom in delajo. Preverite, zakaj je tako zelo pomembno večkrat si vzeti prost vikend in se popolnoma odmakniti od vsakodnevne rutine.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste takrat, ko so bili vaši možgani najbolj obremenjeni in ste imeli največ dela z različnimi obveznostmi, občutili večjo utrujenost in manj volje do dela? To pomeni, da so se možgani v resnici uprli, kar se lahko kaže tudi v tem, da se težko spoprijemate z nalogami in izzivi, ki jih sicer zlahka opravite ali rešite. Počitek in sprostitev sta dva izmed ključnih dejavnikov za zdravje možganov, vse skupaj pa deluje podobno kot pri sproščanju mišic. Možganom moramo počitek nameniti vsak dan, najpomembnejši pa so prosti dnevi in seveda vikendi. Če se možgani ne bodo spočili, se bo sčasoma poslabšal vaš spomin, zmanjšala se bo sposobnost osredotočenja, postali pa boste tudi bolj občutljivi, kar se bo kazalo pri izražanju čustev. 

Konci tedna naj bodo namenjeni sproščanju, urejanju misli in nabiranju energije za delovni teden. Če boste v soboto in tudi v nedeljo razmišljali o službi, boste v ponedeljek na delo prišli še bolj utrujeni, živčni in izmučeni. 

1. Vzemite si kratke premore. Ko imate največ dela in hkrati razmišljate o več stvareh, si vzemite krajši, nekajminutni premor, v katerem lahko morda zgolj odigrate igrico na pametnem telefonu. S tem spodbudite drugi del možganov, ki delujejo v bolj preprostih situacijah. Ker se ta del možganov aktivira, lažje razmišljate tudi pri srečevanju z bolj zapletenimi težavami v delovnem okolju. 



2. Izkoristite dopust. Poskrbite, da boste na koncu obdobja, v katerem morate izkoristiti proste dni, to tudi storili. Nekatere države lahko recimo koristijo zgolj deset dni vsako leto, kar niti približno ni dovolj za to, da se možgani popolnoma odklopijo, zato izkoristite, kar vam je ponujeno, in v tistem času resnično ne delajte. Predvsem takrat, ko se odpravite v drugo okolje, to zelo pozitivno vpliva na delovanje možganov. 

3. Če delate v okolju, kjer imate proste vikende, se konec tedna ne smete čutiti obvezane k temu, da delate. Ko v petek končate delovnik, pozabite na službo in stoodstotno izkoristite konec tedna. Seveda lahko vikende v večini preživite s svojimi bližnjimi, včasih pa si vzemite tudi prosto od njih in vikend preživite nekoliko drugače. V petek po službi se odpravite na vikend pobeg s prijateljicami in se vrnite šele v nedeljo. Kaj boste počele, pa je popolnoma del vaših želja. Ljudje, ki konce tedna izkoristijo za počitek oziroma se v tem času ne obremenjujejo s službo, so na delovnem mestu navadno bolj produktivni, zagnani in sproščeni.

prejšnji članek
5 živil, ki topijo maščobe
Zdravje
5 živil, ki topijo maščobe
naslednji članek
Kanye West napovedal kandidaturo za predsednika
Svet slavnih
Kanye West napovedal kandidaturo za predsednika