meghan markle, kraljica elizabeta II Svet24.si

Elizabeta II. noče slišati o princu Harryju in ...

Rod Stewart Svet24.si

Zvezdnik skrivaj premagal raka

vesolje horoskop Svet24.si

Tedenski horoskop: ne bo šlo ne za kazen ne za ...

predvidevanje, torek 24.9.2019 Svet24.si

Ohladitev blizu, na obzorju pa že nov preobrat

020mv Odkrito.si

Natalija Gorščak: TV SLO je kot tanker, ki se ...

gregor horvat prej potem Njena.si

Loser Gregor na skrivaj izklesal telo!

vatroslav in valentina Njena.si

Vatroslav in Valentina poročena, rodila se jima ...

To mesto naj bi bilo najboljše mesto za bivanje
| STA

To mesto naj bi bilo najboljše mesto za bivanje

Dunaj, Shutterstock

Iz letne raziskave britanskega tednika Economist je razvidno, da je najboljše mesto za življenje še vedno prestolnica naše sosednje države. Na drugem mestu ostaja avstralski Melbourne, ki je pred tem sedem let kraljeval na vrhu lestvice.

Najboljše mesto za bivanje na svetu je že drugo leto zapored avstrijska prestolnica Dunaj, ta je prejel 99,1 točke od 100 možnih točk. Melbourne ponovno zaostaja za 0,7 točke. Najboljšima mestoma za bivanje sledijo avstralski Sydney, japonska Osaka in kanadski Calgary. Med top dvajsetimi mesti je kar osem evropskih, sledijo še japonska, avstralska, novozelandska in kanadska mesta, piše v raziskavi Economist Inteligence Unit (EIU).

"Zahodna Evropa in Severna Amerika so še naprej najboljši kraji za bivanje na svetu," je zapisal EIU v izjavi za javnost. Med bolje uvrščenimi so običajno srednje velika mesta v bogatejših državah, so ocenili raziskovalci. V raziskavi EIU letno razvršča 140 svetovnih mest. Kriteriji razvrstitve mest so stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura v mestih.

Prvič so upoštevali tudi učinke podnebnih sprememb na kvaliteto bivanja, zaradi česar sta New Delhi in Kairo izgubila kar nekaj mest na lestvici zaradi slabe kvalitete zraka, povprečnih temperatur in neprimernega zagotavljanja vode, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med najmanj prijetnimi mesti za bivanje ostaja sirska prestolnica Damask, na repu pa so še nigerijski Lagos, bangladeška Daka, in libijski Tripoli.

Raziskovalci so izpostavili še nekaj mest, kjer so v zadnjih petih letih dosegli največ izboljšav - med njimi so na primer Beograd, Hanoj, Kijev, Moskva in Abidžan na Slonokoščeni obali. Razmere pa so se v zadnjih petih letih najbolj poslabšale v Tripoliju, Caracasu, Tunisu, Detroitu in paragvajski prestolnici Asuncion.