i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

KOLUMNE NENAD Reporter.si

(KOMENTAR) O »uglednih akademikih«, Janezu ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

o odpadki v kuhinji ana zontar Njena.si

Ana Žontar čustvena, ne more verjeti

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Moderni puščavski šik: novi boho opremljanja
| KS

Moderni puščavski šik: novi boho opremljanja

moderni puščavski chic, Dreamstime

Morda ob besedi puščava pomislite le na neskončne peščene sipine, a v resnici tokratna tematika ponuja veliko več. Moderni puščavski stil z neverjetno hitrostjo osvaja svet dekoracij in notranjega opremljanja, zaradi svoje barvne palete pa je kot naročen za prihajajočo jesen.

Ko govorimo o puščavskem slogu, v resnici govorimo o dizajnu, ki dominira v Srednji in Južni Ameriki. Zelo posplošeno bi lahko rekli, da gre za nadgradnjo rustikalnega in boho sloga, ki mu je dodan pridih Južne Amerike. Temelji na kulturi Indijancev in Mehičanov in tako v svoj dizajn vključuje tako navajske vzorce in ptičja peresa kot usnje in mogočne živalske lobanje, seveda umetne. Mnogi k tem dodajo tudi pridih Maroka in Turčije.

Končni rezultat ponuja topel dom, v katerem se prav vsak počuti domače. Vsak prostor je ovit v zemeljske odtenke, pri lesenem pohištvu pa so najpomembnejše čiste linije. V nadaljevanju vam razkrivamo, kako puščavski šik vpeljati tudi v svoj dom.

Od bohemskega dizajna ga loči barvna paleta

Kot smo že omenili, je puščavski šik precej podoben bohemskemu, a glavna ločnica vseeno obstaja - barve. Ker govorimo o puščavi, seveda ne moremo mimo nežno rjavih in peščenih barv, ki pa se jim tu priključujejo tudi bež, modra, turkizna, vijolična, oranžna, zelena, rdeča, rožnata in siva.

Na eni strani tako nežni naravni odtenki, ki simbolizirajo puščavo in tamkajšnjo vegetacijo, ter na drugi divjina barv neba in kamnov. Kontrast, ki se čudovito poveže.

Divjina barv naj bo na okrasju in ne na stenah

Foto: Dreamstime - dekoracije

Večkrat vas spodbujamo, da bodite pri izbiri barve za pleskanje drzni, tokrat pa vam svetujemo ravno obratno. Stene ohranite preproste, bele ali bež. Tako bo po drugi strani veliko več divjine preneslo pohištvo, zato si dajte duška pri opremljanju. Igrajte se z vzorci, pri izbiri materialov pa se raje držite lesa in usnja. Puščavski dizajn namreč zahteva naravne, tople in čim manj obdelane materiale.

Med naravnimi materiali naj prevladuje les

Brez lesa ne gre. Vključite ga v čim več elementih vašega doma, saj boste z njim ustvarili pravo atmosfero. Omislite si lesene stole, lesene mize in lesene postelje. Drugi element je vsekakor usnje, najpogosteje se znajde na sedežni garnituri.

Vzorci bodo popestrili dom

Umirjenost naravnih barv lahko poživite z različnimi barvnimi vzorci, ki so lahko tako na pohištvu kot na blazinah in seveda preprogi. Prekrijte tla z mogočnim kilimom, po kavču pa razporedite čim več blazin.

Zamislite si tekstil in vzorce Majev in Aztekov ter novodobnih ameriških Indijancev. V misli prikličite mehiško kulturo, ki ste jo spremljali z vsemi mehiškimi nadaljevankami. Vse to in še več lahko brez pomislekov prinesete domov.  

Ne pozabite na umetnine

Bele stene kar kličejo po slikah in drugih umetninah, mar ne? Izbirajte takšne, ki tematizirajo živalski svet puščave ali premorejo več abstraktnih elementov. Izogibajte se minimalizmu in stene zapolnite tudi do zadnjega kotička, če želite. Kaj pravite na veliko lobanjo?

Kot puščava ni brez zelenja, naj ne bo tudi vaše stanovanje

Saj veste, tudi puščava ima svoje rastlinje in prav je, da tega vključite tudi v svoj dom. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da brez kaktusov ne gre, mar ne? Njihova prednost je, da jih ni težko vzdrževati. Poleg njih lahko kupite tudi palme in sukulente.